Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | maj '15

STAREJŠI DELAVEC IN DISCIPLINSKI POSTOPEK

Bralec pravi, da so razmere v njihovem podjetju vse slabše. Nekaj sodelavcev so že odpustili, nekateri so na čakanju, plače občasno zamujajo, pa še vse nižje so. Še bolj pa je bil razočaran, ko mu je nadrejeni zagrozil, da ga bo dal v disciplinski postopek zaradi po njegovem nebistvenih kršitev – npr. zaradi nekajminutnega jutranjega zamujanja na delo in z malice, odmora za cigareto. Zanima ga, kakšne sankcije ga lahko doletijo v morebitnem disciplinskem postopku oz. ali je tak postopek sploh mogoč, saj je starejši delavec, star 57 let.

Navedene kršitve najbrž niso tako zelo hude, da bi se delodajalec odločil za izredno odpoved, so pa vsekakor moteče za delovni proces, zato ima delodajalec na razpolago več možnosti, med drugim tudi varianto, ki jo delavec izpostavlja že v samem vprašanju, in sicer disciplinski postopek.

Po določbi 172. člena Zakona o delovnih razmerjih (Ur. l. RS, št. 21/2013) lahko delodajalec delavcu, ki krši pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja, v primeru ugotovljene disciplinske odgovornosti izreče opomin ali druge disciplinske sankcije, kot sta denarna kazen ali odvzem bonitet, če so določeni v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti. Zakon določa tudi to, da disciplinska sankcija ne sme trajno spremeniti delovnopravnega položaja delavca, kar pomeni, da v disciplinskem postopku ni mogoče odpovedati pogodbe o zaposlitvi.

Predpogoj za zakonitost denarne kazni je, da je takšna sankcija predvidena v panožni kolektivni pogodbi. To hkrati pomeni, da morebitna ureditev denarne kazni v podjetniški kolektivni pogodbi, splošnem aktu delodajalca ali pa v pogodbi o zaposlitvi ne zadostuje za zakonit izrek tovrstne sankcije. Seveda pa mora biti disciplinski postopek pravilno izpeljan.

Druga možnost je, da delodajalec delavca najprej pisno opozori na kršitve, ki jih mora časovno in prostorsko konkretizirati, v tem opozorilu pa mora delavca opozoriti tudi na možnost, da mu bo podana redna odpoved zaradi krivdnih razlogov, če bo v roku enega leta ponovil bodisi iste bodisi podobne kršitve. Status starejšega delavca ne predstavlja nikakršne ovire za izpeljavo tovrstnih postopkov, zato naj se delavec nanj ne zanaša.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 13. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media