Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | maj '15

PREVARA

Na svetovanje sta prišla zakonca, da bi jima pomagala razumeti, kaj se jima je zgodilo in kako naprej. Mož je namreč ženo po štiriintridesetih letih zakona prevaral. Partnerka je za to izvedela naključno. Ko ga je postavila pred dejstvo, je skok čez plot zanikal, kar jo je še bolj prizadelo. Zdaj mu ne verjame nič več, izgubil je njeno zaupanje. Del odgovornosti žena prevzema nase, saj je v zadnjih letih negovala hudo bolnega tasta, hčerka pa je imela kup težav. Posvečala se je bližnjim, sama pa pozabila nase, saj priznava, da je bila preutrujena še za gojenje partnerskega odnosa in se je možu izmikala, da je imela mir.

Ko pride v odnosu do prevare, se takoj začne iskati krivca, kar je razumljivo. Naročnica priznava, da je soodgovorna tudi sama, a je vedno najodgovornejša oseba tista, ki je prevarala, saj je s svojim dejanjem prevarala tudi svojo obljubo zvestobe. Vendar je gotovo, da bi moral par pravočasno reševati tiste dele svoje zveze, ki so vodili v to, da je v odnos lahko vstopila tretja oseba. Kaj se je dogajalo v njunem primeru? Oba sta bila utrujena od stalnih skrbi za druge, nista si pravočasno vzela časa samo zase in začela sta se odmikati, eden v mir in spanje v dnevni sobi, drugi pa v zunanji svet in odnos z nekom, ki ga je potrdil. Pri varanju gre namreč večinoma za iskanje potrditve lastne vrednosti, privlačnosti in zaželenosti, pri moških tudi za samopotrditev svoje moškosti. Najpomembnejše je vprašanje, kako je partnerju mogoče oprostiti in zgraditi kakovosten odnos. Kako naprej s človekom, ki mu ne moreš več zaupati? Zreli ljudje se od nezrelih razlikujejo v tem, da v krizni situaciji poiščejo možnosti, s katerimi prebrodijo krizo. Težave so vedno bile in bodo, razlikujemo se le po tem, kako jih rešujemo in kaj se iz njih lahko naučimo. Tudi zavedanje, da nihče od nas ni popoln, je pomembno. Izhajamo iz tega, da je bilo napačno partnerjevo ravnanje in ne on sam. Kar pa ne pomeni, da možu ni treba priznati napake, biti mora pripravljen, da popravi škodo in pokaže sočustvovanje do žene.

V vsakdanjem življenju ljudje uberejo različne poti: nekateri pari po takšnem dogodku živijo naprej, kot da se ni nič posebnega zgodilo, nekateri se takoj ločijo, drugi pa se začnejo z odnosom resno ukvarjati, tako kot sta se naročnica in njen mož, ki bosta morda ob pomoči terapevta celo nadgradila prejšnje stanje pred prevaro – razvila večje medsebojno spoštovanje in znova našla strast.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media