Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jun. '15

UVELJAVLJANJE PRAVICE DO PROTEZE

Bralko zanima, kakšen je postopek, da ji zobozdravnik izdela protezo, in ali obstaja tudi garancijska doba za tako protezo ter kje jo lahko uveljavlja. 

Medicinski del izdelave vam bo najbolje opisal zobozdravnik, kot zadevo bežno poznam, pa ima postopek več faz, in sicer pregled zobovja, izdelavo modela za izdelavo ogrodja proteze, preverjanje ogrodja v ustih, postavljanje zob in vstavitev proteze v usta.

Z zadevo pa je, pravno gledano, takole: pravico do zobozdravstvenih storitev, vključno z izdelavo proteze, uveljavljate pri osebnem zobozdravniku ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja.

Če bo zobozdravnik ugotovil, da potrebujete protezo, bo njeno izdelavo naročil specialistu protetiku, še prej pa bo moral predlog načrta protetične rehabilitacije predložiti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Predlogu bo moral biti priložen tudi delovni nalog za zobotehnični laboratorij, ki mora vsebovati natančen opis proteze, ki naj jo izdelajo. Predlog boste morali podpisati, saj boste na ta način z njim soglašali in se obenem tudi seznanili o načrtovani rehabilitaciji.

Osebni zobozdravnik oziroma specialist, ki izdela protetični nadomestek, bo moral zagotoviti sledljivost uporabljenih kovin in v vaši dokumentaciji hraniti tudi certifikat za uporabljeno kovino ali druge materiale.

Garancijska doba začne teči z dnem, ko je bila opravljena zobozdravstvena storitev (vstavljena proteza). Od tega dne do izteka garancijske dobe je zobozdravnik dolžan opraviti vsa morebitna potrebna popravila proteze na svoj račun. Garancijska doba za proteze sicer znaša 1 leto. Po izteku garancijske dobe krije stroške zamenjave ali popravila Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Garancijo uveljavljate pri svojem osebnem zobozdravniku.

Če pa bi prišlo do poškodovanja, uničenja ali izgube proteze po vaši krivdi, pa morate stroške popravila ali izdelave nove proteze kriti sami.

                                             


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media