Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | jun. '15

VDOVSKA POKOJNINA PO ZUNAJZAKONSKEM PARTNERJU

Bralka J. K. s Primorskega navaja, da je 12 let živela v zunajzakonski skupnosti z vdovcem, vendar nista imela prijavljenega skupnega stalnega prebivališča. To je bil po njenem mnenju tudi glavni razlog, da ji zavod ni priznal pravice do vdovske pokojnine. Zanima jo, kakšne možnosti ima na sodišču glede priznanja vdovske pokojnine, saj je vložila tožbo.

Vdova oziroma vdovec pridobi po smrti moža oziroma žene pravico do vdovske pokojnine, prav tako tudi zunajzakonski partner, ki je z njim živel v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo. Ta temelji na obojestranski čustveni navezanosti, vzajemnem spoštovanju, razumevanju, zaupanju in medsebojni pomoči, torej mora biti tudi življenjska skupnost med partnerjema po vsebini enaka zakonski skupnosti. Zakonca po veljavni zakonodaji sporazumno določata kraj skupnega prebivališča, torej velja to tudi za partnerja, ki živita v zunajzakonski skupnosti, zato skupno stalno prebivališče ni pomembno pri ugotavljanju dejanskega stanja, ali je bila življenjska skupnost med partnerjema po vsebini enaka zakonski zvezi. Z zakonom pa je določeno tudi potrebno trajanje zunajzakonske zveze, in sicer je morala oseba, ki uveljavlja pravico do vdovske pokojnine, pred smrtjo zavarovanca živeti z njim v zunajzakonski skupnosti najmanj tri leta oziroma zadnje leto pred njegovo smrtjo, če je imela z njim otroka.

Bralkine navedbe, da ji zavod ni priznal pravice do vdovske pokojnine po zunajzakonskem partnerju izključno zaradi neizpolnjevanja pogoja stalnega skupnega prebivališča, nimajo podlage v veljavni zakonodaji. Zavod pri ugotavljanju obstoja zunajzakonske skupnosti vedno izvede dokazni postopek z namenom natančne ugotovitve dejanskega stanja, ki je podlaga za zaključek, ali je bila ta skupnost po vsebini enaka zakonski skupnosti. Bralka je v postopku za priznanje pravice do vdovske pokojnine obstoj zunajzakonske skupnosti lahko dokazovala s pričami, z raznimi listinskimi dokazili, uradno potrdilo o neobstoju skupnega stalnega prebivališča je le eden izmed dokazov, ki pa nima neposrednega vpliva, če iz vseh drugih dokazov izhaja, da je šlo za nesporno zunajzakonsko skupnost. Ker je zavod njeno zahtevo za vdovsko pokojnino zavrnil, pomeni, da ji v postopku ni uspelo dokazati, da bi vse do partnerjeve smrti živela v taki skupnosti, ki naj bi bila v vseh pogledih enaka zakonski zvezi. V zvezi z vloženo tožbo bo sodišče presodilo pravilnost in zakonitost zavodove odločbe in v primeru ugotovitve obstoja zunajzakonske zveze bralki tudi priznalo pravico do vdovske pokojnine.

UPOŠTEVANJE DELNIC ZA NOTRANJI ODKUP

Bralec A. P. iz okolice Metlike navaja, da se je leta 2010 starostno upokojil. V zadnjem času je že večkrat zasledil, da lahko upokojenci zahtevajo ponovno odmero pokojnine, če so bili udeleženi pri notranjem odkupu podjetja. Glede na to, da se je njihovo podjetje lastninsko preoblikovalo, je tudi on sodeloval s svojimi lastninskimi certifikati, zato ga zanima, ali je tudi on upravičen do ponovne odmere starostne pokojnine.

Bralec je verjetno zasledil informacijo o ponovni odmeri pokojnine z upoštevanjem delnic za notranji odkup, vplačanih z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo, in to v zvezi z objavo odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije v Uradnem listu Republike Slovenije z dne 30. 4. 2015. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije mora v 60 dneh po objavi ustavne odločbe v Uradnem listu RS, to je do 29. 6. 2015, zavarovancem oziroma uživalcem pokojnine, za katere je v postopkih revizije ugotovil, da so bile delnice za notranji odkup vplačane z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo, pa ta del plače ni bil vštet zaradi protiustavnega četrtega odstavka 46. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju iz leta 1992, ponovno odmeriti pokojnino. Če revizija podatkov o plačah in pokojninskih osnovah za obdobje, v katerem so bile vplačane delnice za notranji odkup v podjetju, ni bila opravljena, pa jo lahko zahtevajo v istem roku in tako tudi ponovno odmero pokojnine na podlagi ugotovitev revizije.

Ker pa je bralec pri lastninskem preoblikovanju podjetja, v katerem je bil zaposlen, sodeloval z lastninskimi certifikati, ni upravičen do ponovne odmere pokojnine, saj ne gre za delnice za notranji odkup, vplačane z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 11. junija, med 15.30 in 17.30 na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media