Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jun. '15

POMOČ VNUKOM

Babice pogosto sprašujejo, kaj lahko storijo, da bi pripomogle h kakovostnejšim odnosom v družini, če se ne strinjajo z vzgojo vnukov in ravnanjem svojih otrok. Tudi naročnica, ki prihaja na svetovanje v zadnjem času, meni, da bi lahko hčerka drugače, predvsem pa strpneje ravnala z otrokom, ga manj kritizirala in mu bolj zaupala. Boli jo, ko vidi vnučka prizadetega, objokanega, včasih trmastega in jezljivega, ko tepe mlajšo sestrico ali pa se zapre v sobo in noče jesti ali priti k njej na obisk. Zaveda se, da imata vzgojo v rokah njegova starša in da se ne sme vtikati v njun način delovanja, zanima pa jo, kaj lahko naredi kot babica.

Stari starši so zelo zelo pomembni za vnuke. Radi jih imajo, praviloma so strpnejši, z umirjeno energijo se jim radi posvečajo in radi z njimi preživljajo skupen čas. S svojim ravnanjem in odnosom lahko dodatno krepijo osebnost vnuka ali vnukinje. Otrokov občutek lastne vrednosti je izjemno pomemben in krepimo ga s tem, kako se z otroki pogovarjamo, s pričakovanji, ki jih izražamo, in z izkušnjami, ki jim jih omogočamo. Njegov občutek o samem sebi lahko izboljšamo tako, da razvijamo vsakega od petih dejavnikov, ki ga podpirajo. Za občutek varnosti, ki je na prvem mestu, mu lahko poveste, kakšno vedenje pričakujete od njega, dosledno uveljavljajte pravila tako, da bo razvil občutek odgovornosti, vzpostavite zaupanje in mu pomagajte, da se bo počutil varnega. Podprite ga tudi v občutku identitete ali samopodobe: obravnavajte ga kot pomembnega človeka, imejte ga radi takšnega, kot je, spodbujajte ga, da se zave svojih sposobnosti, in čas, ki ga preživljate z njim, naj bo kakovosten. Občutek pripadnosti boste krepili s tem, da skrbite za dobre družinske odnose in otroka spodbujate, da bo pomagal tudi drugim. Če boste videli smisel v svojem življenju in bivanju, se bo tega navzel tudi vaš vnuk, zato mu pomagajte oblikovati uresničljive cilje, širite njegovo zanimanje in spodbujajte nadarjenost. 

Vsak izmed staršev kot tudi stari starši si želijo, da bodo njihovi otroci uspešni v življenju, zato jim pomagajte oblikovati načrt za doseganje ciljev, spodbujajte jih in jim dajajte povratne informacije o doseženem in njihovem napredovanju. Bralka z vnukom že tke vezi tudi na ta način.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media