S kresnico v dlani

jun. '15

»In me obsojate, ker nisem tak kot vi, / ker sem otrok, ki mu v temi, / če pade mu kresnica v dlan, / ves strah skopni, / ker misli, da je dan ...« je svojo občutljivo pesniško dušo v začetku petdesetih let razkril Ciril Zlobec v zdaj že kultni zbirki Pesmi štirih. Naslednji mesec bo naš najstarejši slovenski pesnik, poleg tega pa še pisatelj, prevajalec, publicist in nekdanji politik, praznoval 90. rojstni dan. Še vedno pesni in s pomočjo rim potuje iz sebe. Njegove pesmi so ob vsem, kar ga je v življenju preizkušalo, tudi polne bolečine. A močneje od teh temnih sil je v njih čutiti moč življenja. V eni zadnjih zbirk Biti človek je zapisal: »Čez rob življenja čas me že odriva, / a mu kljubujem, ni še konec dneva. / Življenju in času še bom kljuboval. // Doklej? Srce počasi dogoreva.« Ciril Zlobec, večni upornik, včasih proti fašizmu in nacizmu, zdaj proti neumnostim in krivicam tega sveta, pravi, da tudi kadar se nam kaj zalomi, ne smemo vreči puške v koruzo in se predati malodušju. Nikoli, vedno se moramo prizadevati za nemogoče.

To velja za vse, pri tem leta niso pomembna. Starejši ko smo, več imamo izkušenj pa tudi brazgotin, ki jih je pustilo življenje. Kadar nas kaj preveč boli in teži, ne pestujmo te žalosti v sebi. Veliko ljudi, ki zbolijo za depresijo, je ravno med starejšimi. Mnogi te težave dolgo skrivajo, a lažje je, če se nekomu lahko zaupaš. Med tistimi, ki znajo prisluhniti ljudem v stiski, je socialna delavka Jana Dragar, ki se oglasi ljudem, ki ponoči pokličejo »Klic v stiski«. Le-ta deluje v okviru Psihiatrične klinike Ljubljana. Noben greh ni poiskati pomoč, kadar smo zelo potrti in žalostni. Kje jo lahko najdemo in kako si pomagamo, pišemo v tokratni številki Vzajemnosti.

Junijski številki, kjer boste poleg še drugega zanimivega branja našli še seznam ponudnikov ugodnosti za naročnike, je priložena tudi položnica za drugo polletje. V želji, da vam še naprej zagotavljamo bogato in zanimivo revijo, smo morali naročnino malenkost povišati. Trudili se bomo še naprej, da boste Vzajemnost radi prebirali, kot naročniki pa boste deležni tudi številnih ugodnosti.

Pred nami so najlepše poletne noči, še posebej tam okoli kresnika, ko ponoči travnike razsvetljujejo kresničke. Poiščite jih in se prepustite pravljičnemu vzdušju kot nekoč. Naj vam kresnica v dlani še dolgo sveti.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media