Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | sep. '15

STROŠEK ZA NOVO ZOBNO PROTEZO

Bralka je stara 84 let in ima manjšo pokojnino, zato jo zanima glede pokrivanja stroškov za novo zobno protezo. Prve majave zobe so ji izpulili in jih nadomestili s protezo, za kar je plačala 600 evrov. Po treh letih čakalne dobe, ker je izgubila še preostale zobe, so ji v ambulanti rekli, da bi morala plačati ves strošek za novo protezo. Zanima jo, ali ji ne pripada, da ta strošek povrne ZZZS, glede na to, da je starejša od 70 let.

V skladu s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja je kot zavarovanka upravičena tako do snemne delne proteze kot tudi do totalne proteze. Snemno delno protezo lahko dobi, če manjkajo trije ali več zob zapored in izdelava mostička zaradi statičnih ali drugih strokovnih razlogov ni mogoča ali pa če manjkajo trije ali več zob na koncu zobne vrste (najmanj kočniki) enostransko in ob tem še najmanj dva zoba v istem ali drugem kvadrantu v isti čeljusti in tudi če manjkajo zobje v več vrzelih in ima za vsako od njih pravico do mostička, a je cena za protezo nižja kot za mostiček.

Do totalne proteze je upravičena, če ji v eni čeljusti manjkajo vsi zobje. Dodatni pogoj, da lahko pridobi omenjene protezne nadomestke na podlagi zdravstvenega zavarovanja, je, da so izpolnjene statične, biološke in funkcionalne strokovne zahteve za njihovo izdelavo, kar ugotovi osebni zobozdravnik, potrdi pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Glede stroškov izdelave zobne proteze starost ne igra vloge, je pa pomembno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če bralka nima sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, mora kar 90 odstotkov zobne protetike kriti samoplačniško, saj obvezno zdravstveno zavarovanje krije le 10 odstotkov. Še glede čakalnih vrst: najprej se je treba postaviti v čakalno vrsto pri svojem osebnem zobozdravniku. Povprečna čakalna doba za protetiko naj bi bila po informacijah ZZZS okrog enega leta, mnogokrat pa celo več let. Če zobozdravnika ne obiskuje redno, je treba biti pozoren tudi na čakalno dobo za prvi pregled pri njem. Zobozdravnik mora namreč ustno votlino najprej pripraviti na protetični poseg (npr. izruvati nekatere zobe, pozdraviti vnetja). To pomeni, da je čakalna vrsta dvojna: tako pri osebnem zobozdravniku kot tudi za protetični poseg.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media