Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | sep. '15

KONKURENČNA PREPOVED IN KONKURENČNA KLAVZULA

Delavcu se v kratkem izteče denarno nadomestilo, in ker mu do upokojitve manjka še okoli 5 let, se pogovarja z mogočimi delodajalci, ki se zaradi specifičnosti njegovega poklica precej zanimajo zanj. Na teh pogovorih so mu omenjali konkurenčno prepoved in konkurenčno klavzulo. Zanima ga, v čem se razlikujeta?

Konkurenčna prepoved je zakonska prepoved, ki je opredeljena v 39. členu Zakona o delovnih razmerjih in velja med trajanjem delovnega razmerja, konkurenčna klavzula pa se lahko ob upoštevanju drugih pogojev dogovori ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi za največ dve leti po prenehanju delovnega razmerja.

Pri konkurenčni prepovedi delavec brez pisnega soglasja delodajalca ne sme niti za svoj niti za tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki spadajo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec, in zanj pomenijo ali bi lahko pomenili konkurenco. Če delavec opravlja dela ali sklepa posle, ki spadajo v dejavnost delodajalca, ki jo ima le-ta zgolj registrirano, dejansko pa je ne opravlja, ne krši zakonske prepovedi, kakor tudi ne, če ima delodajalčevo pisno soglasje. V primeru kršitev je delavec lahko odškodninsko odgovoren za nastalo škodo delodajalcu, poleg tega lahko začne tudi postopek redne odpovedi zaradi krivdnih razlogov, v primeru večje škode pa celo postopek izredne odpovedi.

Konkurenčna klavzula pa se lahko v pogodbi o zaposlitvi pisno dogovori za prepoved opravljanja konkurenčne dejavnosti po prenehanju delovnega razmerja, in sicer v primerih, ko delavec pri svojem delu ali v zvezi z delom pridobiva tehnična, proizvodna ali poslovna znanja in poslovne zveze. Takšna klavzula se lahko dogovori za največ dve leti po prenehanju delovnega razmerja in velja le za primere, če se delovno razmerje zaključi po volji ali krivdi delavca, ter pod pogojem, da je že v pogodbi o zaposlitvi določeno denarno nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule, ki znaša mesečno najmanj tretjino povprečne mesečne plače delavca v zadnjih treh mesecih. S takšno klavzulo se ne prepoveduje prenašanje kakršnih koli znanj in zvez, ampak se pred prenosom h konkurenci varujejo specifična znanja in poslovne zveze.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 16. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media