Zapletenost življenja

sep. '15

Od nekdaj so si znanstveniki želeli, da bi tudi človeško življenje znali razložiti do potankosti. Toda raziskave do zdaj kažejo, da se življenja ne da ujeti. Pred kratkim sem brala o tem, kako so se Američani leta 1937 lotili ambiciozne raziskave, da bi ugotovili, zakaj so nekateri ljudje uspešnejši in srečnejši kot drugi. Za proučevanje so izbrali skupino tedanjih študentov s Harvarda in njihova življenja spremljali kar sedem desetletij. Toda ena največjih raziskav ni prinesla velikih ugotovitev, ali pač – glede življenja ni pravil, vsako je zgodba zase.

Kako uspešni smo v življenju, ni odvisno od težav, na katere naletimo, ampak kako jih znamo reševati in kakšne obrambne mehanizme razvijemo. Se je pa pokazalo, da so za dolgo, uspešno in zdravo življenje najpomembnejši dobri medsebojni odnosi. Pa še nekaj je presenetilo raziskovalce – da starost ni nujno slaba. Nekaterim je uspelo polno zaživeti šele na jesen življenja, ko so končno našli pravo partnerico. Sreča na srečo ne izbira let, ima pa veliko skupnega s tem, kaj smo in še vlagamo v dobre odnose doma, med prijatelji in znanci. 

Marsikje v družinah je prekinjena komunikacija med otroki in starši, čeprav si želijo normalnih odnosov, ki obojim prinašajo zadovoljstvo in varnost. Dobre odnose gradimo skozi leta, dobro pa se vedno z dobrim vrača. Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas, pravi, da je med nami čedalje več tudi čustvene revščine, ki jo spodbuja potrošniška družba. Njihova humanitarna organizacija poskrbi ne le za materialno, ampak ponuja tudi psihosocialno pomoč. Del njihovega poslanstva je, da se trudijo vzpostaviti spoštljiv odnos do drugega, kar ni vedno lahko.

Tudi našim mejam se približujejo begunci z Daljnega vzhoda, ki jih je z domov pregnala vojna. Ali bomo v njih znali prepoznati ljudi, ki imajo takšne potrebe kot mi in potrebujejo pomoč? Tudi naši ljudje so nekoč množično odhajali v Ameriko zaradi preživetja in želje po boljšem življenju. Toda nad globaliziranim svetom smo navdušeni, ko kupujemo poceni dobrine, ki jih je naredila poceni delovna sila v Aziji, ko ta svet potrebuje pomoč, pa bi spet gradili zidove.

Dvojna merila za en svet, ki je vse bolj povezan in prepleten, zato bomo morali težave reševati drug z drugim, in ne drug mimo drugega. Veliko priložnosti za dobra dela.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media