Kultura sprehod

Prosti čas | dec. '15

Doberdob – Roman upornika

Film je portret pisatelja in političnega aktivista Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca in njegovega romana Doberdob, edinega slovenskega avtobiografskega romana na temo prve svetovne vojne. Nastal je po scenariju in v režiji Martina Turka ter v produkciji Bela filma, RTV Slovenija in RAI – Furlanija Julijska krajina. »Dokumentarec je večplastna freska o prepletu umetnosti in življenja, o njegovih skrajnih robovih in minljivosti, ki ob stoletnici začetka bojev ob reki Soči odstira tančico pozabe iz vojnega romana Doberdob in odpira številna vprašanja o našem razumevanju vojn, preteklosti in sveta, v katerem živimo,« je povedal mag. Marko Štepec, vodja kustosov v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ter eden izmed nastopajočih v filmu. Ob njem sodeluje več (literarnih) zgodovinarjev, slavistov in publicistov. Prežihovega Voranca igra Srečko Kermavner. Decembra bodo film predvajali v več kinodvoranah in kulturnih domovih po Sloveniji.

Zmaga, zmaga alʼ pa smrt!

Tak je naslov razstave, ki si jo lahko ogledate v Dolenjskem muzeju, o delovanju treh rezervnih bolnišnic in vojaškega pokopališča med prvo svetovno vojno v Novem mestu. Prikazani sta še osebna zgodba avstro-ogrskega vojaka Jaroslava Plačka in vloga Novomeščank med vojno. Na nekaj zanimivosti opozarja avtorica razstave Marjeta Bregar: »V Novem mestu so delovale Rezervna bolnišnica usmiljenih bratov (v Bolnišnici usmiljenih bratov v Kandiji oziroma t. i. moški bolnišnici) in Društvena rezervna bolnišnica, podružnica Rdečega križa (v Cesarice Elizabete bolnici oziroma t. i. ženski bolnišnici), ki sta to nalogo opravljali že od začetka vojne v letu 1914, ter Rezervna bolnišnica Nagykikinda, še ne povsem dograjeno novo novomeško pokopališče v Ločni pa je začelo delovati kot vojaško pokopališče.«

Koncerti po cerkvah s poslikavami Toneta Kralja

Imago Slovenija se je spomnil 40. obletnice smrti ekspresionističnega slikarja Toneta Kralja (dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo) s ciklom decembrskih koncertov Vokalne skupine Gallina po primorskih cerkvah, ki jih je obogatil s svojimi freskami. V času italijanske okupacije je namreč deloval na Primorskem, kjer je bila slovenska beseda prepovedana in preganjana. Njegovo upodabljanje krivic, ki so se dogajale slovenskemu narodu, marsikje predstavljajo kritiko in obtožbo tedanje oblasti. Koncerte bo s predavanji o poslikavah cerkva pospremil dr. Igor Kranjc.

Decembrske predstave in koncerti

Vsa gledališča bodo pripravila silvestrske predstave s kozarcem penine, zato bodite pozorni, ker so karte že v prodaji. Posebej zanimivo bo gostovanje Kitajskega narodnega gledališča v Cankarjevem domu s predstavo Opičji kralj s 50 nastopajočimi, ki poleg petja obvladajo še igralsko tehniko, borilne veščine in akrobatiko. Decembra bo tudi veliko koncertov, izpostavljamo: koncert v Unionski dvorani 21. 12., kjer bodo nastopili violinistka Anja Bukovec, pevec Zoran Predin in pianist Igor Vičentič. 24. decembra bo Imago Slovenija pripravil božični koncert pred ljubljanskim magistratom, kjer se bodo predstavili sopranistka Maja Konvalinka, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, tenorist Klemen Torkar in pianistka Darja Mlakar Maležič. V znamenju valčka pa bo novoletni koncert (1. 1. 2016, Gallusova dvorana) z nastopom orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko Alexandra Drčarja in s sopranistko Margareto Klobučar.

N. B.  

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media