Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jan. '16

ZDRAVILA NA OBNOVLJIVI RECEPT

Bralka je prosila zdravnico, da ji napiše recept za zdravilo (živilo) s prehransko podporo, ki vsebuje določena prehranska dopolnila, in sicer zaradi kroničnih prebavnih težav. Zdravnica ji je izdala le recept za en mesec, čeprav je bralka slišala, da bi bila kot kronična bolnica upravičena tudi do zdravil na obnovljivi recept. Ali to drži?

Pogojno to drži. Vendar pa je pravica do obnovljivega recepta v prvi vrsti odvisna od tega, kako huda kronična bolnica ste, in od tega, ali je prišlo do akutnega poslabšanja kronične bolezni s telesnim izčrpanjem. Zdravniki se pri nenujnih stanjih izdajanju obnovljivih receptov namreč (upravičeno) izogibajo.

Obnovljivi recept je sicer zeleni recept, ki ga uporabljajo za predpisovanje zdravil, namenjenih za dolgotrajno zdravljenje. Ima tudi svoje slabosti. Zaradi daljših intervalov med pregledi se namreč zviša tveganje za zdravje prejemnika zdravila, zato se zdravnik za izdajo obnovljivega recepta odloči le, ko gre za terapijo, ki že poteka, in je tveganje za pojav neželenih dogodkov majhno.

Obnovljivi recept velja največ za čas enega leta od predpisa zdravila. Farmacevt ob prvi izdaji obdrži recept v lekarni. Ob zadnji izdaji pa mora zavarovano osebo opozoriti, da se je veljavnost iztekla in da mora obiskati zdravnika, če želi zdravilo prejemati še naprej. 

Na obnovljivi recept je mogoče predpisovati tudi živila za posebne zdravstvene namene, in sicer tako živila s prilagojeno sestavo hranil za zdravljenje zavarovanih oseb z vrojenimi motnjami presnove (ta je mogoče na obnovljivi recept predpisovati za čas enega leta z enkratno izdajo največ za tri mesece in še s tremi ponovitvami) kot tudi živila za prehransko podporo bolnikov z akutnim poslabšanjem hude kronične bolezni s hudim telesnim izčrpanjem. Ta je mogoče na obnovljivi recept predpisati za čas treh mesecev z enkratno izdajo največ za en mesec in še z dvema ponovitvama.

Če se zgodi, da bi v času veljavnosti recepta zdravnik zamenjal zdravilo, mora zavarovana oseba zdravilo na novem receptu prevzeti v isti lekarni. Na ta način obvesti lekarniškega farmacevta, da se prvotni obnovljivi recept predčasno zaključi. Vzporedno dvigovanje dveh vrst zdravil pa pomeni zlorabo, medtem ko lahko hkratno jemanje dveh različnih zdravil celo resno ogrozi zdravstveno stanje.

                                                         


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media