Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jan. '16

 SMRT DELODAJALCA

Bralec je že skoraj 20 let zaposlen pri zasebnem delodajalcu (samostojnem podjetniku), ki pa je resno bolan. Njegova žena, ki kot prokuristka vodi podjetje, je zaposlenim omenila, da se še ni odločila, ali bo v primeru moževe smrti dejavnost nadaljevala sama oz. eden izmed njunih otrok ali pa se bo podjetje zaprlo, saj zadnje čase ne deluje uspešno. Bralca zanima, kakšne so njegove pravice glede na to, da je star 58 let.

Zakon o delovnih razmerjih ZDR-1 v 80. členu določa, da pogodba o zaposlitvi preneha veljati s smrtjo delodajalca – fizične osebe, razen če zapustnikovo dejavnost nadaljuje njegov naslednik. Tako lahko zaključimo, da se vse že obstoječe pravice iz veljavne pogodbe o zaposlitvi ohranijo v nespremenjenem obsegu pri novem delodajalcu, če bo dejavnost nepretrgoma nadaljevala žena ali kak drug naslednik.

Če po podjetnikovi smrti nihče ne bo nadaljeval dejavnosti, lahko delavec uveljavlja denarno nadomestilo na zavodu za zaposlovanje, kjer kot razlog za prenehanje delovnega razmerja izpostavi smrt delodajalca (s. p.). Nihče od potencialnih dedičev, prav tako pa tudi ne žena, ki je zdaj prokuristka, ni dolžan niti pristojen, da poda odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Pomembno je vedeti, da delavcem v takem primeru odpravnina ne pripada. V primeru smrti delodajalca torej ni upoštevana določba 107. člena zakona o delovnih razmerjih, ki opredeljuje druge primere prenehanja delodajalca, npr. likvidacija družbe po skrajšanem postopku, zapiranje s. p. po lastni odločitvi, zaradi česar delodajalec zaposlenim poda odpoved pogodbe o zaposlitvi. V primeru smrti delodajalca do odpovedi ne pride, zato delavec torej tudi do odpravnine ni upravičen.

Če bi bralcu delovno razmerje prenehalo na podlagi smrti delodajalca in nihče od naslednikov ne bi nadaljeval dejavnosti, tudi če bi delovno razmerje prenehalo zaradi zapiranja dejavnosti – ali sedanjega delodajalca ali pa njegovega naslednika, status starejšega delavca ne predstavlja relevantne okoliščine.

 SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 13. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media