Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | feb. '16

 PLAČILO ZA IZDAJO POTRDILA

Bralka je morala pristojnemu organu za podaljšanje statusa sodnice porotnice predložiti tudi zdravniško potrdilo o zmožnosti opravljanja te funkcije. Osebna zdravnica ji je po pošti poslala potrdilo, na katerem je bilo napisano: »Pacientka je z zdravstvenega stališča sposobna za opravljanje funkcije sodnika porotnika.« Priložen je bil tudi račun zanj v višini 23 evrov, ki ga je bralka poravnala. Kasneje pa ji je kolegica, ki tudi opravlja delo sodnice porotnice, povedala, da ji za enako potrdilo ni bilo treba nič plačati. Obe plačujeta osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje. Bralko zanima, ali ji je zdravnica upravičeno zaračunala potrdilo ali pa je morebiti zlorabila svoj položaj.

Izdaja zdravniškega potrdila spada med storitve, ki jih ne krije ZZZS, kar pomeni, da gre za samoplačniško storitev, ne glede na to, ali je stranka, ki želi tako potrdilo, obvezno in dodatno zdravstveno zavarovana. Cene samoplačniških zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev pa so v Sloveniji določene avtonomno, torej povsem na tržni osnovi.

Do leta 2012 je bil sicer uveljavljen tako imenovani Pravilnik o zdravstveni tarifi, ki pa je bil zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju med zdravstvenimi ustanovami razveljavljen. Od tedaj ima vsaka zdravstvena ustanova oziroma zdravnik pravico, da samoplačniške storitve zaračunava povsem samostojno, na tržni osnovi.

To pa vključuje tudi možnost, da posamezni zdravnik oz. zdravnica neke storitve po prostem preudarku ne zaračuna, če presodi, da mu/ji to delo ne bo vzelo preveč časa, ali če presodi, da bo na ta način ohranil/a dobre odnose s pacientom, oziroma bo pacienta obdržal/a.

Zdravnica je bila torej formalnopravno upravičena zaračunati izdajo zdravniškega potrdila in ni zlorabila svojega položaja (kar je vendarle nekoliko pretežka beseda). Res pa je, da njeno ravnanje ni bilo ravno najbolj etično (saj ima zaradi dejstva, da je bralka njena pacientka, od tega tudi določene koristi) kot tudi ne najbolj poslovno premišljeno.

Bralcem svetujem, da pred naročilom zdravstvene storitve predhodno preverite, ali je storitev plačljiva. Zdravniki morajo namreč imeti v svojih ordinacijah tudi javno objavljeno tarifo za zaračunavanje posameznih zdravstvenih storitev.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media