DRUŽENJE

Druženje | feb. '16

 ŠMARTNO

Društvo upokojencev Šmartno že 40 let združuje upokojence vaških skupnosti Šmartno, Legen in Turiška vas. Za svoje uspešno delo je že pred leti dobilo plaketo mestne občine Slovenj Gradec, prav tako je dobila občinsko plaketo Mojca Zdovc, ki društvo vodi že četrti mandat. Društvo je dejavno v programu Starejši za starejše za višjo kakovost življenja doma, v katerem prostovoljci vrstnikom, starejšim od 69 let, pomagajo z nasveti oziroma obveščajo pristojne organe, če so potrebni pomoči. Vsak mesec pripravljajo kakšno dejavnost za člane – od zdravstvenih predavanj, merjenja krvnega sladkorja, holesterola in krvnega tlaka do srečanj na izletih, piknikih, kolesarjenju, pohodih, krožku ročnih spretnosti in še marsikaj drugega.

Na lanskem praznovanju 40. obletnice so se zahvalili zvestim članom za prizadevno delo. Zahvalo sta za osemletno delovanje v upravnem odboru prejela Darinka Temnikar in Viktor Fišer. Spominsko listino za 30-letno članstvo so prejeli: Mojca Klemenc, Jožica Voler, Cveta Brezovnik, Frančiška Ošlak, Ivan Vinarnik, Pavlina Arbiter, Nežka Fišer, Marjana Šuler in Verona Barl. Za 40 let članstva v DU so podelili spominsko listino Tončki Hudovernik in Julki Javornik. Malo plaketo ZDUS-a pa so prejele članice: Bernarda Bricman, Angela Konečnik, Mojca Fabijan in Mimika Repnik. (Besedilo in fotografija: Mojca Zdovc)

 

TRZIN

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin je pripravilo razstavo fotografij z naslovom Naši metulji in kačji pastirji. Obiskovalce je na odprtju pozdravil predsednik društva Zoran Rink, zapela je Silva Kosec, Alenka Mihorič pa je obiskovalcem predstavila Brežičana Branka Brečka (na fotografiji), avtorja razstave, amaterskega fotografa in ljubitelja narave. Razstava, kjer lahko občudujete močvirskega cekinčka, malega koprivarja, velikega spremljevalca, modrega kresničarja itn., bo v avli Centra Ivana Hribarja v Trzinu na ogled do sredine februarja. (Besedilo in fotografija: Tanja Jankovič)

PODKRAJ PRI VELENJU

Društvo upokojencev Velenje, pododbor Podkraj pri Velenju, je konec lanskega leta pripravilo novoletno srečanje svojih članov. Na njem so z drobnim darilom razveselili zakonce, ki so praznovali zlato poroko. To so: Ivica in Mirko Meža, Teja in Alojz Meža, Fanika in Franc Korelc, Slavka in Alojz Novak ter Ana in Ivan Kunej. Spomnili so se tudi članov, ki so decembra praznovali rojstni dan. V društvu je najstarejša članica 82-letna Anica Pirmanšek, ki ima kar 6 prapravnukov in še vedno uspešno sodeluje na športnih igrah. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

SEMIČ

Pevke in pevci MePZDU Semič pod vodstvom pevovodkinje Ani Jankovič Šober so lansko uspešno pevsko leto zaključili z nastopom ob mednarodnem dnevu zborovskega petja v Črnomlju. Njihovo pesem je bilo slišati tudi v Stanski vasi pred vhodom kraške jame – Judovske hiše, v kateri je domače športno društvo pripravilo čudovite jaslice. (Besedilo in fotografija: S. Š.)

 

LENDAVA

V lendavskem društvu upokojencev že vrsto let pripravljajo sprejem za zakonske pare, ki praznujejo okrogle obletnice porok. Letos so zlate poroke slavili: Vera in Karel Bračič, Marjeta in Štefan Varga, Đurđa in Jožef Hajdinjak ter Gizela in Štefan Volgyi. Onorina in Gašpar Marič pa sta v zakonu že 60 let. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PARIŽLJE

»Ko se v Parižljah upokojenci zbudimo v "šolo zdravja" pohitimo, tam telovadimo vsi, da škripljejo kosti. Se petek približuje, energije nam zmanjkuje, se naša Jožica smeji in kavo kuhat pohiti.« Kot povedo ti verzi, se na igrišču v Parižljah vsako jutro ob 7.30 zberejo upokojenke in upokojenec Zvone ter telovadijo v pozdrav soncu in za svoje zdravje. Ob zaključku vsakega jutranjega razgibavanja pa še poklepetajo ob kavici in čaju. Septembra so minila že tri leta, odkar imajo tovrstno telovadbo. Decembra jih je, čeprav nekoliko pozno, obiskal tudi Miklavž in poskrbel za obdaritev. (Besedilo in fotografija: D. N.)

 IZOLA

Društvo upokojencev Izola je tudi lani ob koncu leta pripravilo prijetno srečanje svojih članov. Da je bil večer živahen, so poskrbeli domači ženski pevski zbor Sinji galeb in gostje. Akademsko-umetniško društvo Kolo iz Kopra ohranja in razvija ljudsko plesno in glasbeno izročilo srbskega naroda, vodi jih etnomuzikologinja mag. Vesna Bajić Stojiljković. Vesel program je pripravilo tudi društvo Dobra volja iz Škofij, ki ohranja istrsko kulturo z ljudskim petjem in šegavostjo.

(Besedilo in fotografija: Zlata Radikon)

ROGAŠKA SLATINA, ŠMARJE PRI JELŠAH

Društvi upokojencev Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah sta po uspešnem lanskem skupnem martinovanju prvič pripravili še skupno silvestrovanje članov. Zbralo se je blizu sto članov, in da so v obeh društvih zelo dobri pevci, je bilo mogoče slišati v prepevanju do jutranjih ur ob spremljavi glasbenikov Rafaela Zupanca, Franca Šketa in Frida Smoleta. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

VUZENICA

Drugo srečanje generacije 1962/1963 osnovne šole Vuzenica je bilo prisrčno, saj se nekateri niso videli že od leta 1963, odkar so se poslovili od osnovnošolskih klopi. Prišlo je 44 nekdanjih sošolcev, nekateri celo iz tujine. Povabilu so se odzvali tudi takratni ravnatelj OŠ Vuzenica Lojze Gobec, oba razrednika Tone Partljič in Bogdan Železnik ter učiteljici Zinka Gobec in Milena Premrov. Spomnili so se, da je bila ta generacija pobudnica pionirske zadruge in likovne kolonije na OŠ in da je sodelovala pri razvoju množičnih športnih dejavnosti tako v šoli kot domačem kraju. (Besedilo: Hinko Jerčič, fotografija: Anka)

 

ČRNEČE

V avli koroškega doma starostnikov Črneče je do konca februarja na ogled razstava likovnih del Marjana Vesonika. Po težki bolezni, ki ga je doletela pred leti, se je ob pomoči žene naučil ponovno pisati, brati in govoriti. Na pobudo Srečka Frühaufa se je leta 2007 lotil tudi slikanja – zaradi posledic bolezni z levo roko. S slikanjem izraža svoja občutja, saj mu je huda preizkušnja odprla drugačen pogled na življenje. Obiskovalcem pa sta njegov pogum in vztrajnost spodbuda za preseganje njihovih življenjskih izzivov. (Besedilo: Marina Oderlap)

Sto let Marjane Česnik

V Domu starejših občanov Gornja Radgona je Marjana Česnik praznovala 100. rojstni dan. Upokojena profesorica je nekdaj poučevala na prvi gimnaziji Maribor. Ob jubileju so jo obiskali nekdanji sodelavci in sedanji ravnatelj gimnazije, gimnazijci so ji tudi zapeli. Slavljenka je še vedno zdrava, vedra in iskriva. Povedala je, da je zelo srečna, ker so se je spomnili, razveselila se je torte, ki so jo v domu spekli njej v čast. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

90 let Jožefe Kralj

Pred kratkim je praznovala 90. rojstni dan Jožefa Kralj iz Gribelj. Rodila se je v kmečki družini, poročila pa se je s sovaščanom Antonom, s katerim bosta v kratkem praznovala 62. obletnico poroke. Rodila je tri hčerke, je ponosna babica štirim vnukom in prababica enemu pravnuku.

Rada obuja spomine na svojo mladost, ki ji jo je vse prehitro prekinila druga svetovana vojna. V dveh letih je izgubila mamo, brata in dve sestri. Proti koncu vojne so jim požgali še dom. Kljub visokim letom je še kar dobrega zdravja, le malo težje hodi. Komaj čaka toplejše dni, ko se bo lahko ob pomoči domačih sprehodila okoli hiše in opazovala okolico iz vrtne ute. Dneve si krajša z branjem časopisov, gledanjem televizije, zelo je vesela obiskov svojih najbližjih. Pri premagovanju zdravstvenih in starostnih težav ji pomagajo domači, saj v isti hiši živi tudi vnuk z družino. Za današnji čas je že prava redkost, da živijo štiri generacije pod isto streho. (Besedilo in fotografija: T. K.)

 

Kar trije člani jubilanti

V Društvu upokojencev Nazarje so pred koncem lanskega leta nazdravili kar trem svojim članom, ki so praznovali 90 let.

Anton Ilovšek iz Kokarij je iskriv sogovornik, vesel, da se okrog njega »sučejo » prijazna in skrbna dekleta, njegov dom je poln veselja in družinske sreče. Spominja se druge svetovne vojne, ki mu ni prizanesla, in napisal je pesem, ki opisuje njegovo življenje med NOB.

Francu Grudniku so za rojstni dan člani voščili že na društvenem silvestrovanju, kjer je tudi zaplesal. Še danes je ponosen udeleženec NOB. Nekoč je bil zaposlen v tovarni Glin, po ženini smrti zanj skrbita otroka.

Štefka Zakrajšek pa preživlja dni v domu starejših v Gornjem Gradu, kjer je zelo zadovoljna. Tudi ona je bila zaposlena v tovarni Glin, bila je aktivna članica v več organizacijah ter je dobra sestra, hči in teta, nečak in njegova žena pa ji to ljubeznivo skrb vračata(Besedilo: V. P.)

ČESTITAMO NAROČNIKOM!

Med zlatoporočence sta se vpisala tudi zakonca Jožef in Rozina Kelenc iz Dolnje Bistrice. Po poroki sta odšla v Ljubljano, kjer je Jožef delal kot gradbeni tehnik in sodeloval pri gradnji objektov po bivši Jugoslaviji, Rozina pa se je zaposlila v tovarni Labod kot šivilja. Po 38 letih dela v Ljubljani sta se vrnila v rodno Prekmurje, kjer sta si zgradila dom, v katerem živita skupaj s hčerino družino. Sicer imata tri otroke in tri vnuke. Kot sta povedala, sta se spoznala na plesu na kolišču Bobri (mrtvi rokav reke Mure) v Dolnji Bistrici, pa tudi na Ljubljano ju vežejo lepi spomini, še posebej na poletne sprehode po parku Tivoli. Sta člana Društva upokojencev Črenšovci, dneve si krajšata z branjem revije Vzajemnost, Rozina je poleti rada na vrtu, Jožef pa med vinskimi trtami v svojem vinogradu. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Pozimi je čas za pletenje košar

Med že skoraj pozabljena opravila na kmetih spada tudi pletenje košar iz najrazličnejšega šibja, za kar je največ časa pozimi. Košare iz šibja uporabljajo za poljske pridelke, ponekod pa tudi za sadje ali suho sadje, košare iz slame pa za vzhajanje testa pri peki kruha.

Že vrsto let to počne Martin Ošlaj iz Tešanovcev, ki večino košar splete za domačo uporabo, nekaj pa jih tudi podari sosedom, znancem in prijateljem. Pletenja se je naučil od soseda in zdaj je že tako spreten, da splete košaro tudi v pol dneva. Plete tudi košare iz slame ali trstike, za slamnato košaro pa porabi trikrat več časa kot za košaro iz šibja. Šibje si Martin nareže ob bližnjem potoku Lipnica in reki Ledavi, šibje ameriške vrbe pa v polanskem Črnem logu. Za običajno košaro potrebuje 106 šib, če pa je večja, pa celo 166 šib, ki jih vnaprej pripravi, saj mora biti vsaka ošiljena in napol mehka. Pri delu uporablja kladivo, klešče in škarje, najprej naredi dno košare, nato sledi pletenje. 

Martin poleg pletenja košar najde čas še za druge dejavnosti, saj je član Društva upokojencev Moravske Toplice in se rad udeležuje društvenih prireditev. 

Besedilo in fotografija: Jože Žerdin

Festival veteranskih godb bo v Laškem

V Laškem se je sredi januarja sestal aktiv veteranskih godb Slovenije in začrtal svoj letni program. Med drugim so se člani dogovorili, da bo jubilejni 10. festival veteranskih godb Slovenije potekal 9. julija 2016 ob 15. uri na dvorišču občine Laško, pokroviteljstvo festivala bo prevzel laški župan Franc Zdolšek. Na festivalu bo sodelovalo vseh sedem slovenskih veteranskih godb: KD Mengeška godba – sekcija veteranov, Godba veteranov »GAMBRINUS« Laško, Godba veteranov Žalec, Godba veteranov Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje, Prleška godba Društva upokojencev Ljutomer, Godba veteranov Štajerske in Kulturno društvo Godba ljubljanskih veteranov. Festival bo tradicionalni glasbeni uvod v 16. festival za tretje življenjsko obdobje, ki bo potekal konec septembra v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Člani aktiva so se še dogovorili, da bo na evropskem srečanju orkestrov MID EUROPE 15. julija v avstrijskem Schladmingu na Slovenskem dnevu sodeloval vseslovenski seniorski orkester, sestavljen iz članov vseh sedmih veteranskih orkestrov. Razpravljali so tudi o predlogu podeljevanja priznanja vitez godbeništva, ki bi ga prejeli člani z izjemnimi zaslugami za razvoj seniorskega godbeništva.

Besedilo: Milan Pavliha, fotografija: FLEŠ

Dobro je treba deliti

V Društvu upokojencev Loški Potok je bilo preteklo leto zelo pestro. Zlasti članice so bile zelo dejavne, saj so pripravile razstavo suhih rož iz krep papirja. Ker je bila razstava zelo odmevna, so z njo gostovale na gradu Snežnik in v Knjižnici Ivana Cankarja na Vrhniki. Septembra so priredile še razstavo starih čajnikov in skodelic. Popestrile so jo z doma nabranimi zelišči za čaj, ki so ga imenovale »upokojenček«.

Ker rade in dobro pečejo, so se decembra lani udeležile državne razstave »poprtnikov« v Dobrem Polju, kasneje pa so izdelke predstavile tudi domačinom. Poprtnik, božični kruh ali po domače »župnek«, je živa kulturna dediščina, zato so ga upokojenke in gospodinje registrirale pri ministrstvu za kulturo. Župnek, ki ga je spekla Majda Levstek, pa so 6. januarja – na dan sv. treh kraljev – odnesle v Državni zbor Republike Slovenije, kjer jih je sprejel predsednik DZ dr. Milan Brglez. 

Besedilo in fotografija: Marija Turk

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media