Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | feb. '16

IZPLAČILO 20 ODSTOTKOV STAROSTNE POKOJNINE

Bralko A. P. iz Ljubljane, ki je že leta 2012 dopolnila starost 65 let in je zaposlena s polnim delovnim časom, zanima, ali bi lahko uveljavila 20 odstotkov starostne pokojnine glede na spremembo zakona. Nadalje sprašuje, ali bo kljub uveljavitvi dela starostne pokojnine lahko uveljavila starostno pokojnino po prejšnjem zakonu, če bo ta zanjo ugodnejši.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju z veljavnostjo od 1. januarja 2016 je izplačilo 20 odstotkov pokojnine uredil drugače, kot je bilo urejeno do konca leta 2015. Po novi ureditvi zavarovancu, ki je vključen v obvezno zavarovanje s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom in izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine po veljavnem zakonu ali je izpolnil pogoje za pridobitev pravice po zakonu, veljavnem do konca leta 2012, če se za to odloči, od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve mesečno izplačujejo 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve. Del pokojnine mu izplačujejo do prenehanja obveznega zavarovanja s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom.

Bralka, ki je pogoje za starostno pokojnino izpolnila že po zakonu, ki je veljal do konca leta 2012, bo lahko po navedeni noveli zakona uveljavila izplačilo 20 odstotkov starostne pokojnine po prejšnjem ali po veljavnem zakonu, odvisno od tega, kateri bo glede njene odmere zanjo ugodnejši. Bralki bodo del starostne pokojnine izplačevali vse do prenehanja obveznega zavarovanja s polnim delovnim oz. zavarovalnim časom, ker zdaj tako uveljavitev kot prenehanje izplačila dela pokojnine nista več omejena s starostjo 65 let.

Po prenehanju obveznega zavarovanja bo bralka imela možnost, da uveljavi pravico do starostne pokojnine po prejšnjem zakonu v okviru varstva pričakovanih pravic, ker je pogoje za starostno pokojnino izpolnila že do konca leta 2012, ali po veljavnem zakonu. Pri tem ni pomembno, po katerem zakonu bo bralka uveljavila izplačilo 20-odstotne starostne pokojnine, saj se bo ob uveljavitvi pokojnine ponovno lahko odločila, katera pokojnina bo takrat zanjo ugodnejša.

DELNA POKOJNINA

Bralec M. L. iz Ljubljane navaja, da je uveljavil delno pokojnino že leta 2011 po takrat veljavnem zakonu s tem, da je ostal zaposlen v podjetju 4 ure dnevno. Zdaj je slišal, da lahko delno pokojnino uveljavi tudi tisti, ki ostane v obveznem zavarovanju le 2 uri ali 10 ur tedensko. Zanima ga, ali to velja tudi zanj, saj bi mu delodajalec omogočil tako zaposlitev.

Bralec je pridobil pravico do delne pokojnine po zakonu, veljavnem do 31. 12. 2012, ki je urejal pravico do delne pokojnine drugače, kot jo ureja veljavni zakon. Po tem zakonu, upoštevaje novelo zakona z veljavnostjo od 1. 1. 2016 naprej, zavarovanec, ki je izpolnil pogoje za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine, lahko pridobi pravico do delne pokojnine, če ostane v obveznem zavarovanju v obsegu, ki ustreza sorazmernemu delu polnega delovnega oz. zavarovalnega časa, vendar najmanj 2 uri dnevno ali 10 ur tedensko. Delno pokojnino odmerijo od predčasne ali starostne pokojnine, odmerjene na dan njene uveljavitve, v odstotku, ustreznem skrajšanju polnega delovnega časa, ki se do dopolnitve 65 let poveča za 5 odstotkov.

Novela zakona je glede delne pokojnine prinesla le spremembo glede obsega delovnega oziroma zavarovalnega časa s 4 ur dnevno na 2 uri dnevno ali z 20 ur tedensko na 10 ur tedensko, glede drugega pa je ostala določba zakona, ki ureja delno pokojnino, nespremenjena. Veljavni zakon namreč ne omogoča, da bi uživalci delne pokojnine, pridobljene po prejšnjem zakonu, lahko spremenili obseg delovnega ali zavarovalnega časa, ki bi bil krajši od 4 ur dnevno ali 20 ur tedensko, saj to velja le za tiste uživalce delne pokojnine, ki so to pravico uveljavili po veljavnem zakonu.

Bralec, uživalec delne pokojnine po prejšnjem zakonu, ne more spremeniti obsega delovnega časa, ki bi bil krajši od 4 ur dnevno ali 20 ur tedensko. Če bi bralec namesto že priznane delne pokojnine ob izpolnjevanju pogojev uveljavil delno pokojnino po veljavnem zakonu in ostal v obveznem zavarovanju najmanj 2 uri dnevno ali 10 ur tedensko, bi mu pokojnino ob prenehanju zavarovanja odmerili izključno po veljavnem zakonu. Uveljavitev delne pokojnine po veljavnem zakonu bi imela za posledico, da bralec ne bi mogel več uveljavljati starostne pokojnine po zakonu, ki je veljal do konca leta 2012.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 18. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media