Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja  mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | mar. '16

PACIENTOVA PRIVOLITEV V ZDRAVSTVENI POSEG

Bralca zanima, ali je za zdravstveni poseg (operacijo) vselej potrebna pacientova privolitev ali obstajajo kakšne izjeme na tem področju. Kot piše, so namreč njegovega očeta operirali na srcu, domnevno zaradi življenjske ogroženosti, čeprav svojci menijo, da bi lahko prav zaradi te operacije izgubil življenje.

Po pravilu je pacientova privolitev vselej potrebna, pri čemer zadošča, da je privolitev ustna, z dejanjem oziroma z ravnanjem, iz katerega je mogoče zanesljivo sklepati, da pomeni privolitev, oziroma pisna, kadar zakon to izrecno zahteva.

Če gre za operativni poseg ali poseg z večjim tveganjem (za kar gre v vašem primeru), pa je potrebna posebna pisna privolitev, ki jo mora pacient dati na predpisanem obrazcu. Če pacient ni v stanju, da poda tako privolitev, zadošča, da jo da ustno ob prisotnosti dveh polnoletnih prič.

Pacientu, ki je sposoben odločati o sebi, brez njegove privolitve torej ni dovoljeno opraviti operativnega posega. Če zdravnik, ki pacienta zdravi, oceni, da je pacientova odločitev v nasprotju z njegovo najboljšo zdravstveno koristjo in bi zavrnitev lahko ogrozila njegovo življenje oziroma povzročila nepopravljivo ali hudo poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja, mora poskusiti sicer pacienta o tem prepričati. Po potrebi za pomoč zaprosi tudi pacientove družinske člane. Lahko pacientu tudi predlaga pridobitev drugega mnenja, a ga v poseg ne more prisiliti.

Če pacient ni sposoben odločati o sebi (ali ni zmožen izraziti svoje volje), je dovoljeno opraviti brez njegove privolitve le nujno medicinsko pomoč.

Natančen odgovor na vprašanje bi vam lahko torej podal, če bi vedel, ali je bil vaš oče v trenutku operativnega posega sposoben odločati o sebi ali ne. Če je bil sposoben takega odločanja in je posegu izrecno nasprotoval, operacije seveda ne bi smeli opraviti. A so primeri izrecnega nasprotovanja v praksi redki. Zato se bolj nagibam k mnenju, da so zdravniki presodili, da je operacija nujna, in so očeta operirali na osnovi njegovega soglasja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media