Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | mar. '16

PONOVNI VSTOP V ZAVAROVANJE

Bralec A. B. z Gorenjskega navaja, da se je leta 2010 starostno upokojil, leta 2014 se mu je ponudila priložnost za zaposlitev po 4 ure dnevno, zato mu zdaj poleg plače izplačujejo tudi polovico starostne pokojnine. Glede na spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju mu je delodajalec predlagal, da bi bil zaposlen le po dve uri dnevno oziroma 20 ur tedensko, saj se je tudi potreba po opravljanju njegovega dela zmanjšala. Zanima ga, kaj to pomeni zanj tako glede obdavčitve kot izplačevanja pokojnine.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju z veljavnostjo 1. januarja 2016 je ponovni vstop v zavarovanje uredil nekoliko drugače, kot je bilo urejeno do konca leta 2015. Po novi ureditvi uživalcu starostne, predčasne in vdovske pokojnine, ki na območju Republike Slovenije začne ponovno delati oziroma opravljati dejavnost v obsegu, ki ustreza sorazmernemu delu polnega delovnega oziroma zavarovalnega časa, vendar delavci v delovnem razmerju najmanj dve uri dnevno ali 10 ur tedensko in samozaposlene osebe, družbeniki, kmetje pa najmanj s četrtino polnega zavarovalnega časa, izplačujejo sorazmerni del pokojnine. Glede na takšno določbo zakona uživalcu pokojnine izplačujejo sorazmerni del pokojnine, in sicer v višini:

  • 75 %, ko zavarovanec dela dve uri dnevno ali znaša zavarovalni čas od 10 do 14 ur tedensko;
  • 62,5 %, ko zavarovanec dela tri ure dnevno ali znaša zavarovalni čas od 15 do 19 ur tedensko;
  • 50 %, ko zavarovanec dela štiri ure dnevno ali znaša zavarovalni čas od 20 do 24 ur tedensko;
  • 37,5 %, ko zavarovanec dela pet ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 25 do 29 ur tedensko;
  • 25 %, ko zavarovanec dela šest ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 30 do 34 tedensko;
  • 12,5 %, ko zavarovanec dela sedem ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 35 do 39 ur tedensko.

Bralcu bodo torej s spremembo delovnega časa s 4 ur dnevno ali z 20 ur tedensko na 2 uri dnevno ali 10 ur tedensko starostno pokojnino začeli izplačevati v višini 75 % namesto v dosedanji višini 50 %, in to od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela. Če se uživalec pokojnine prvič odloči za ponovni vstop v obvezno zavarovanje, bi mu sorazmerni del pokojnine začeli izplačevati z dnem ponovne pridobitve lastnosti zavarovanca.

Za bralca se bo glede na spremenjen obseg dela s 4 ur dnevno na 2 uri spremenil tudi obračun dohodnine po Zakonu o dohodnini, saj bo v tem primeru glavni izplačevalec Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar pomeni, da od njegovega sorazmernega dela pokojnine med letom ne bo odvedena akontacija dohodnine, če je pokojnina nižja od 1.095 evrov. V primeru njegove dosedanje zaposlitve po 4 ure dnevno pa zavod ni bil glavni izplačevalec, zato je bila od njegovega sorazmernega dela pokojnine obračunana akontacija dohodnine v višini 11,5 %.

DRUŽINSKA POKOJNINA ZA NEPOLNOLETNEGA OTROKA

Bralka A. K. iz Ljubljane navaja, da se je njen sin, ki še ni dopolnil 18 let, prenehal šolati, zato mu je bilo ustavljeno izplačevanje družinske pokojnine po pokojnem očetu. Zanima jo, ali ima lahko sin, glede na to, da ni zaposlen, še nadalje pravico do družinske pokojnine.

Družinska pokojnina po umrlem zavarovancu ali uživalcu pravic je otrokom zagotovljena do dopolnjenega 15. leta starosti ali do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Poleg tega splošnega pogoja pa zakon ureja tudi druge otrokove statuse, ki mu omogočajo pridobitev ali ohranitev že priznane pravice do družinske pokojnine. Eden izmed teh je tudi, da ima otrok, ki je po dopolnjenem 15. letu starosti prijavljen pri zavodu za zaposlovanje in izpolnjuje obveznosti po predpisih, ki urejajo trg dela, pravico do družinske pokojnine, vendar najdlje do dopolnjenega 18. leta starosti.

Bralkin sin, ki se je prenehal šolati in zaradi tega izgubil pravico do družinske pokojnine pred dopolnjenim 18. letom starosti, se lahko prijavi kot iskalec zaposlitve pri zavodu za zaposlovanje in na podlagi potrdila o vpisu v evidenco brezposelnih oseb ponovno uveljavi pravico do družinske pokojnine po pokojnem očetu. Ponovno priznano družinsko pokojnino mu bodo izplačevali vse do dopolnjenega 18. leta starosti pod pogojem, da bo prijavljen pri zavodu za zaposlovanje in bo izpolnjeval obveznosti po predpisih, ki urejajo trg dela, oziroma do morebitne obvezne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 10. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media