Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja  Zdenka Peloz  

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | mar. '16

SPREJETI SEBE

Naši naročniki in predvsem naročnice pogosto pokličejo za nasvet v skrbi za svoje bližnje, otroke in vnuke. Vidijo, da nekaj ni v redu, ne znajo ali pa ne smejo pomagati, kar jih pogosto pripelje v stisko. Na primer, kako vnukinji, ki odrašča in sklepa, da jo bodo drugi sprejemali le, če bo lepa in vitka, ali vnuku, ki se začne izčrpavati s telesno vadbo in je vedno bolj obseden s tem, kako je videti, pomagati, da bi se boljše počutila v svoji koži in se začela sprejemati takšna, kot sta, in se ne obremenjevala le zaradi zunanjega videza.

V času odraščanja so takšni problemi prehodni in ne pustijo pomembnejših sledi, lahko pa so zelo poglobljeni, zaradi česar nastanejo hude stiske pri mladostnikih. Nesprejemanje samega sebe namreč pomembno vpliva na razvoj psihopatologije. Če se namreč v sklopu psihoterapije pokaže, da je posameznikovo prepričanje, po katerem je kaj vreden samo, če ga sprejemajo drugi, potem ima resne težave. Tak človek namreč porabi ogromno energije, da bi ugodil drugim, da bi ga sprejeli in imeli radi. Njegov glavni cilj je, da bi se drugi počutili dobro v njegovi družbi, zato se izogiba konfliktom in vsemu, kar bi lahko povzročilo nelagodje drugim, in s tem tudi zavrača samega sebe takšnega, kot je. Ljudje pogosto ne razumejo samih sebe in svoje psihodinamike, torej zakaj se vedejo tako, kot se. Naloga psihoterapevta je, da posamezniku pomaga razumeti njegovo vedenje kot tudi prepričanja, ki ga privedejo do težav. Eno najpomembnejših prepričanj vsakega od nas je: ali smo v redu ljudje, tudi ko nas drugi ne sprejemajo? Ko nekdo razume razliko med svojo osebnostjo in vedenjem, je velik del poti prehojen.

Kako pomagati kot stari starši? Z verbalno podporo, ki je iskrena in vezana na konkretne situacije. Takrat ko obstaja razlog za pohvalo, jo izrecite glasno in s ponosom. Vsakemu bo dobro delo. Brez besed pa tako, da pomagate ustvariti okoliščine, da bosta vnuk ali vnukinja lahko pokazala, kaj znata, zmoreta, česa sta vešča ali sposobna … In takrat pohvalite od srca. Pogojne in predvsem brezpogojne potrditve potrebujemo vsi, mladostniki še toliko bolj. Nikoli pa kar tako, ker znajo vrednost izrečenega dobro prepoznati. Predvsem pa ne zato, ker so pridni. Pridnost je lahko namreč velik vir težav, o tem pa drugič.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media