POISKALI SMO ODGOVOR

Dobro je vedeti | mar. '16

 DIMNIKARSKE STORITVE

Naša naročnica je lastnica hiše, ki so jo leta 2009 prenovili, da je energetsko manj potratna. Obnovili so tudi centralno kurjavo, namestili novo peč in nove radiatorje. Gospa uporablja kurilno olje in ga na leto porabi od devetsto do tisoč litrov. Zanima jo, kolikokrat na leto mora dimnikarska služba opraviti servis teh naprav. Zadnje čiščenje pri njej je bilo opravljeno maja 2015. Januarja letos jo je želel dimnikar obiskati, pa je obisk zavrnila z obrazložitvijo, da se ji zdi glede na porabljeno količino olja čiščenje prepogosto, ne nazadnje tudi zaradi stroškov (48 evrov za 15 minut dela). Gospo zanima, kakšne pravice in dolžnosti pravzaprav ima. Zanima jo tudi, ali mora stroške poravnati izključno v gotovini.

Iz Sekcije dimnikarjev pri OZS so nam poslali ta odgovor:

»Iz zapisa je razvidno, da je bila vgrajena nova peč in sanirana dimovodna naprava. Takoj po izvedbi del mora dimnikar najprej opraviti obvezni prvi pregled, da preveri ustreznost vgradnje kurilne in dimovodne naprave – kontrola vzpostavitve varnih pogojev za obratovanje.

Na kurilni napravi na tekoče gorivo v kurilni sezoni – skladno s predpisi – opravijo čiščenje, letni pregled in meritve emisij dimnih plinov. Storitve niso vezane na količino porabljenega goriva, pač pa na kurilno sezono; ta traja od 1. oktobra tekočega leta do 31. maja naslednjega leta.

Storitve, opravljene v maju 2015, zapadejo v kurilno sezono 2014/2015. Storitve za kurilno sezono 2015/2016 pa dimnikar opravi v času od 1. oktobra 2015 do 31. maja 2016. Predpisi o dimnikarski službi so objavljeni na spletni strani Sekcije dimnikarjev pri OZS (www.ozs.si).

Predlagamo, da stranka naveže stik z izvajalcem dimnikarskih storitev in se dogovori za termin, saj je bil obisk korektno najavljen. Prepričani smo, da je odprte dileme mogoče ustrezno rešiti. Prav tako je dobro preveriti, ali je bil po vgradnji kurilne naprave opravljen prvi pregled.

Način plačila storitve je odvisen od prakse posameznega podjetja, tako kot pri vseh drugih panogah. V večini primerov pa se – skladno z zakonodajo – izvaja v gotovinski obliki.«


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media