Poiskali smo odgovor

Dobro je vedeti | apr. '16

VRAČILO STROŠKOV POGREBA

Bralec Ciril se je obrnil na uredništvo z vprašanjem, zakaj država več ne vrača stroškov pogreba družinskih članov. Pred tremi meseci je poskrbel za pogreb očeta, ki ni imel prihrankov. Starša sta namreč ob preselitvi v dom starejših občanov prodala stanovanje in s tem denarjem doplačevala oskrbnino v domu. Kot je napisal bralec, nima najnižje pokojnine, vendar so pogrebni stroški visoki, ker je edinec, je moral vse stroške kriti sam. Poleg tega pa se tudi materi zdravstveno stanje hitro slabša in lahko se zgodi, da bo moral poskrbeti še za en pogreb v tem letu.

Pravici do pogrebnine in posmrtnine od 1. januarja 2014 ne spadata več med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, pač pa sta se preoblikovali v socialni pravici. To pomeni, da so do vračila stroškov pogreba upravičeni le tisti z nižjimi dohodki, ki vse potrebno v zvezi z vračili urejajo na pristojnem centru za socialno delo.

Pravico do 577,62 evra pogrebnine lahko uveljavlja družinski član, ki je poskrbel za pogreb in ki je na dan smrti pokojnika upravičen do denarne socialne pomoči ali do varstvenega dodatka. Če gre za samsko osebo, njeni dohodki ne smejo presegati 606 evrov, skupni dohodki družine pa ne smejo biti višji od 909 evrov.

Posmrtnina, to je enkratna denarna pomoč v višini 265,22 evra, je tudi odvisna od dohodkov. Do nje je upravičen družinski član, ki je bil na dan smrti sorodnika prejemnik socialne pomoči ali varstvenega dodatka ali če skupni lastni prihodek družine ni presegel minimalnega dohodka ali seštevka minimalnih dohodkov (pri čemer se ne vštevajo socialni prejemki).

Iz pisma bralca domnevamo, da prejema pokojnino, višjo od 600 evrov, zato do vračila pogrebnine, žal, ni upravičen.

Svetujemo pa, da bralec preveri, ali sta bila starša člana društva upokojencev. V društvih imajo namreč sklad Vzajemne samopomoči, v katerega se lahko vključijo člani do dopolnjenega 70. leta starosti. Plačujejo lahko zase in tudi za zakonca, četudi ta ni član društva. Članarina znaša 10 evrov, član društva mora biti najmanj dve leti, če se je vpisal pred 60. letom, oziroma najmanj tri leta, če se je vpisal pred 65. letom, da lahko po njegovi smrti izplačajo posmrtnino upravičencu. Posmrtnina znaša 205 evrov, izplačajo jo osebi, ki jo je član navedel v pristopnici k skladu, oziroma tistemu, ki dokaže, da je poskrbel za pogreb (če konkretna oseba ni navedena).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media