NOVICE OD VSEPOVSOD

apr. '16

Podari glasbilo muzeju

Pochette ali žepna violina

V Narodnem muzeju Slovenije med drugimi dragocenostmi hranijo najstarejše glasbilo na svetu – piščal iz Divjih bab, ki je stara 60.000 let. Zanimiva je tudi zbirka glasbil in glasbenih avtomatov, ki jo želijo posodobiti, zato vabijo k sodelovanju vse, ki doma hranijo kakršno koli staro glasbilo. Prinesite ga v Narodni muzej, kustos ga bo pregledal, zapisal bo vse znane podatke ter mu določil starost, poreklo, material … Če ga boste podarili muzeju, ga bodo pokazali na muzejski razstavi in objavili v strokovni publikaciji. Kdor pa želi glasbilo obdržati, mu bodo v muzeju svetovali, kako ga pravilno vzdrževati in hraniti. Z vašim dovoljenjem ga bodo fotografirali, dokumentirali in uvrstili v virtualno razstavo Narodnega muzeja Slovenije.

Glasbila zbirajo do 30. novembra, več informacij dobite pri mag. Darku Knezu, vodji oddelka za zgodovino in uporabno umetnost, tel. št.: 01 241 44 31, e-naslov: darko.knez@nms.si.

 

Jedi z vseh koncev sveta

Konec marca se je začela že peta sezona Odprte kuhne, največje gostilne na prostem pri nas. Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer dopoldne deluje osrednja tržnica, ob petkih diši po dobrotah iz domačih logov in različnih koncev sveta, ki jih pripravljajo priznani kuharji iz znanih restavracij pa tudi mojstri za ulično prehrano, ob tem se predstavljajo še vinarji, pivovarji ter turistične kmetije in bistroji.

Odprta kuhna deluje vsak sončni petek med 10. in 21. uro, v poznih pomladnih in poletnih mesecih pa vse do 23. ure. Dobrote boste lahko pokusili tudi na Mestni tržnici v Celju, kjer Odprta kuhna gostuje 16. aprila.

 Spočijte si oči med cvetjem

V Arboretumu Volčji Potok vedno kaj cveti – marec je bil mesec narcis, april pa je tradicionalno posvečen tulipanu. Več kot dva milijona cvetov, ki pripadajo 178 sortam tulipanov, že od začetka meseca pričakuje obiskovalce. Ob cvetju si lahko ogledate še razstavo kaktusov in orhidej v zaprtem delu razstavišča. Nad obiskom arboretuma bodo navdušeni tudi najmlajši, saj po parku tudi letos lomastijo dinozavri. Med 23. aprilom in 2. majem pa obiščite tradicionalno in jubilejno – že 25. po vrsti – spomladansko razstavo cvetja, vrtnarstva in vrtnarske opreme, ki se ji pridružuje vrtnarski sejem. Podrobnosti preberite na: www.arboretum.si.

Tudi v Mozirskem gaju, štajerskem parku cvetja, že vse cveti. Še posebej čudovit pogled bo na razcvetele gredice med 23. aprilom in 8. majem, ob tradicionalni razstavi cvetja. Razcvetelo se bo več kot tisoč tulipanov (med njimi poseben tulipan z imenom Mozirski gaj, ki raste in cveti samo v tem parku), narcis, hijacint, mačeh, marjetic ... Podrobneje na: www.mozirskigaj.com.

Pohod po Krpanovi poti

Na Blokah vsako zadnjo nedeljo v aprilu pripravijo že tradicionalni Krpanov pohod. Začetek in zaključek pohoda sta ob Bloškem jezeru v vasi Volčje. Dobro označena in zložna pot vodi 18 kilometrov, s povirjem Iške pa 22 kilometrov, med naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, ki jih udeleženci spoznavajo s pomočjo zemljevida. Vsak si lahko po svojih zmožnostih izbere dolžino in težavnost poti, tako da jo prehodi v štirih do sedmih urah. Morda boste srečali samega Martina Krpana s kobilico …

Organizatorji vas pričakujejo 24. aprila med 8. in 10. uro. Več informacij dobite pri Turističnem društvu Bloke, 031 326 158, www.bloke.si.

Dobrodelni krkaši

Vse več podjetij se odloča za družbeno odgovorna dejanja, med zaposlenimi spodbuja prostovoljstvo in sodeluje pri dobrodelnih projektih. Eno takih je zagotovo Krka, d. d., ki že petič prireja Teden humanosti in prostovoljstva. Pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas bodo v tednu od 4. do 9. aprila zaposleni zbirali oblačila, obutev, higienske potrebščine, knjige in hrano za živali ter v sodelovanju z Rdečim križem in Karitasom pripravljali in delili pakete socialno ogroženim. Družili se bodo s stanovalci 34 domov za starejše ter varovanci varstveno-delovnih centrov in drugih zavodov. Skupaj bodo pripravili različne delavnice (plesne, glasbene, kuharske), predavanja, zabavne kvize in kulturni program. Številni krkaši so tudi krvodajalci in v tednu humanosti se jim bodo pridružili še sodelavci in darovali kri v Novem mestu, Ljubljani, Murski Soboti in Krškem. Na zadnji dan akcije bodo pripravili dan odprtih vrat za krkaše, njihove sorodnike, upokojene nekdanje zaposlene.

Odziv zaposlenih na dobrodelne akcije je iz leta v leto večji, lani je sodelovalo že 24 odstotkov vseh zaposlenih v Krki in Termah Krka. Letos bo udeležencev še več, saj bodo posamezne dobrodelne akcije izvedli tudi na Krkinih predstavništvih v tujini: v Rusiji, Ukrajini, na Poljskem, Madžarskem, v Španiji, Turkmenistanu in še drugje … Sicer pa podjetje zaposlene spodbuja, da tudi med letom ostajajo dobrodelni in marsikateri krkaš ostane prostovoljec vse življenje.

Tradicionalno na sodoben način

Folklorna skupina Tine Rožanc iz Ljubljane bo v soboto, 23. aprila, na celovečernem koncertu z naslovom Svetloba (začetek ob 19.30) predstavila elemente ljudskega plesa, glasbe in oblačilne dediščine s sodobnejšimi pristopi. V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bodo plesno-pevske točke izvajale vse tri generacije FS Tine Rožanc, skupaj več kot sto nastopajočih. V predstavi se motivi tradicionalnega in modernega prepletajo na nivojih plesa in glasbe ter tudi v elementih svetlobe. Več informacij na: www.kud-tinerozanc.si.

Brezplačne pravne informacije za občane

V Kamniku občanom odslej dajejo brezplačne pravne informacije. Program Pomoč občanom je namenjen materialno in socialno ogroženim občanom, da se lahko pravočasno seznanijo s svojimi pravicami, obveznostmi ter pravnimi in drugimi možnostmi za rešitev morebitnih stisk. Kot pravijo na občini, so njihove težave pogosto posledica različnih dejavnikov, tako osebnih, socialnih, ekonomskih, zdravstvenih kot tudi drugih okoliščin, s katerimi se srečujejo. Kdor bo želel brezplačen pravni nasvet, se bo moral predhodno naročiti v času občinskih uradnih ur.

Knjižno ponočevanje

Knjiga spada med ključne dejavnike uspešne, strpne in ustvarjalne družbe, v kakršni si vsi želimo živeti. Zato ima svoj dan: 23. aprila je svetovni dan knjige, ki ga bomo letos že tretjič podaljšali v noč. Pravzaprav bomo s knjigo in ob knjigi ponočevali že v noči z 22. na 23. april, saj se prireditvam pridružujejo tudi šole in knjižnice. Na spletni strani (http://2016.nocknjige.si/) sproti osvežujejo vsebine, ki se bodo dogajale po vsej Sloveniji. V središču pozornosti bo 400. obletnica smrti dveh velikanov evropske literature: Miguela Cervantesa (29. september 1547–22. april 1616) in Williama Shakespeara (26. april 1564–23. april 1616).

Prostovoljni projekt Misli na srce

Društvo študentov medicine Slovenije v sredo, 20. aprila, na Prešernovem trgu v Ljubljani prireja dogodek Krog zdravja. Študenti bodo v okviru neprofitnega projekta Misli na srce od 10. do 18. ure mimoidoče izobraževali o srčno-žilnih boleznih, ki so v razvitem svetu vodilni vzrok umrljivosti. Nanje lahko v veliki meri vplivamo z zdravim načinom življenja in zdravljenjem pridruženih bolezni, zato je pomembno, da čim več ljudi izve, kako jih preprečevati. Mimoidoči bodo lahko dobili tudi zdravnikov nasvet, na voljo bodo brezplačne meritve krvnega sladkorja, holesterola in tlaka, gleženjskega indeksa, ogljikovega monoksida v izdihanem zraku, pljučne kapacitete in funkcije …

Mednarodni sejem sodobne medicine

Na sejmišču v Gornji Radgoni bo med 14. in 16. aprilom od 9. do 18. ure potekal 1. mednarodni sejem sodobne medicine Medical. Predstavili bodo novosti in izdelke priznanih domačih in tujih proizvajalcev s področja medicinske opreme, farmacije ter alternativnega zdravljenja, ena izmed pomembnih tem bo pomen zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga. Medical bo povezal ponudnike medicinskega tehnološkega napredka, medicinsko osebje, društva bolnikov in vse, ki skrbijo za svoje zdravje in za zdravje sočloveka.

Obiskovalci bodo dobili številne uporabne nasvete, udeležili se bodo lahko koristnih predavanj, predstavitev (o diabetesu, načinih oživljanja, preventivnih programih, pregledih dojk …) in meritev (gleženjskega indeksa, krvnih maščob, krvnega tlaka, mineralne kostne gostote …). Več na: www.pomurski-sejem.si.

Niste krivi, niste sami

V zdravstvenih ustanovah po Sloveniji je na voljo zloženka Niste krivi, niste sami. Pomoč obstaja, spregovorite! Namenjena je žrtvam nasilja in njihovemu ozaveščanju, kaj je nasilje in kje lahko poiščejo pomoč. Vsekakor se lahko obrnejo tudi na zdravstveno osebje, ki ima ustrezna znanja in pristojnosti, da jim pomaga pri iskanju rešitev ter poda informacije o različnih oblikah pomoči in podpore v primerih nasilja v družini.

Najnižja pokojninska osnova je prenizka

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) naslovila pobudo za dvig zneska najnižje pokojninske osnove, tako da bo znesek starostne pokojnine, odmerjene od nje, za 40 let pokojninske dobe presegel prag tveganja revščine. Menijo, da bi najnižja pokojninska osnova morala znašati 600 evrov oziroma bi moral biti znesek najnižje pokojnine zajamčen, enako kot velja za minimalno plačo.

Po veljavni pokojninski zakonodaji znaša najnižja pokojninska osnova 76,5 odstotka povprečne mesečne plače, izplačane v Republiki Sloveniji v preteklem koledarskem letu (zmanjšane za davke in prispevke), zato jo je treba vsako leto določiti na novo. Za leto 2015 je najnižja pokojninska osnova znašala 769,19 evra, o višini za letošnje leto bodo razpravljali na prihodnji seji ZPIZ. Starostno pokojnino za polno delovno dobo prejema več kot 23 odstotkov upokojencev (in več kot 54 odstotkov invalidskih upokojencev). Za moške znaša pokojnina, odmerjena od te osnove, 440,36 evra, za ženske pa 494,20 evra. Skoraj vsak četrti upokojenec torej prejema pokojnino, katere višina je pod pragom revščine. Izračun namreč pove, da upokojenci prejmejo na leto 5284 evrov, upokojenke pa 5930 evrov, medtem ko je prag tveganja revščine določen pri dohodku 7146 evrov na leto. Ob tem je najbolj nerazumno to, poudarjajo sindikalisti, da so vsi ti upokojenci vseh 40 let redno plačevali davke in prispevke, zdaj pa skoraj ne morejo preživeti.

Eden izmed temeljnih razlogov, ki znižuje pokojninsko osnovo, je podaljševanje obdobja najugodnejših zaporednih let zavarovanja, od katerih so bili plačani prispevki in ki so upoštevana pri izračunu višine pokojnine. Letos, recimo, upoštevajo 22 let, leta 2018 pa naj bi upoštevali že 24 let. Tako je v izračun vštetih več let z nižjimi plačami. 

Skupaj za družbo zdravja

Poslanci državnega zbora so 29. marca, tik pred zaključkom redakcije, potrdili Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 »Skupaj za družbo zdravja«. Dokument predstavlja podlago za razvoj zdravstva v Sloveniji v naslednjih desetih letih ter za pripravo in sprejetje ustreznih predpisov s področja zdravstvenega zavarovanja in zdravstvene dejavnosti, ali kot je dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, so v dokumentu zastavljeni cilji in začrtana smer prilagoditve zdravstvenega sistema, da bodo državljani bolj zdravi in bodo imeli več zdravih starih let.

Resolucija zavezuje vse vladne resorje, da upoštevajo zdravstveno področje kot vrednoto in cilj. V središče postavlja uporabnika in izvajalca ter si v predvidenih ukrepih prizadeva za: krepitev in varovanje zdravja ter preprečevanje bolezni; optimizacijo zdravstvene oskrbe; povečanje uspešnosti sistema zdravstvenega varstva; pravično, solidarno in vzdržno financiranje zdravstvenega varstva.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media