Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | maj '16

PREDNOSTI ZAPOSLITVE STAREJŠEGA DELAVCA

Bralec namerava zaposliti vsaj dva delavca. Med prijavljenimi je tudi kandidat, ki je brezposeln in starejši od 55 let. Zanima ga, ali ima pri plačilu prispevkov kakšne ugodnosti zaradi zaposlitve take osebe. 

Med prednosti zaposlovanja starejšega delavca lahko poleg delovnih izkušenj vsekakor štejemo tudi aktualno finančno spodbudo, o kateri sprašuje bralec, in sicer delno oprostitev plačila prispevkov, ki jo je prinesel Zakon o interventnem ukrepu na področju trga dela, sprejet konec lanskega leta. Na tej podlagi lahko delodajalec pri zaposlitvi brezposelne osebe, starejše od 55 let, za največ 24 mesecev zaposlitve uveljavlja oprostitev plačila prispevkov delodajalca. Ta možnost velja le za pogodbe o zaposlitvi, sklenjene med 1. 1. 2016 in 31. 12. 2017, in sicer tako za tiste, sklenjene za nedoločen čas, kot tudi za sklenjene za določen čas, pri čemer je v okviru splošnih pogojev za takšno zaposlovanje dovoljeno tudi veriženje takšnih pogodb, toda brez vmesne prekinitve.

Oprostitev plačila prispevkov se nanaša na vse štiri kategorije prispevkov delodajalca za socialno varnost (prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za brezposelnost), kar skupaj znese 16,10 odstotka od osnove za prispevke pri zaposlitvi za nedoločen čas oziroma 16,34 odstotka od osnove za prispevke pri zaposlitvi za določen čas. Na prispevke delojemalca se oprostitev ne nanaša.

Pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi brezposelna oseba še ne sme biti stara 55 let, ob tem pa je pogoj, da je bila najmanj 6 mesecev prijavljena v evidenci brezposelnih. Na strani delodajalca pa so obvezni pogoji: da v zadnjih 3 mesecih pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi ni nikomur odpovedal pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov, da pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi nima blokiranega transakcijskega računa 30 zaporednih dni ali več, da je v zadnjih 6 mesecih redno izplačeval plače in prispevke za socialno varnost zaposlenih. Tovrstna oprostitev plačila prispevkov delodajalca se uveljavlja sprotno pri Fursu.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete ga lahko v sredo, 11. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media