NOVICE OD VSEPOVSOD

maj '16

Ste bili med prvimi na Debelem rtiču?

Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču letos praznuje 60 let. Jubilej bi radi praznovali z donatorji in prostovoljci, ki so leta 1955 postavljali temelje letovišča, in tudi z otroki, ki so tu prvič letovali že naslednje leto.

Ste s svojim prostovoljnim delom ali donacijo pomagali sto tisočim otrokom sanjati svoje sanje? Ste eden od stotih, katerega sanje so zrasle med počitnicami na Debelem rtiču? Ste eden od prvih pacientov, ki so bili na zdravljenju zaradi astme ali drugih pljučnih obolenj?

Da bi vam lahko poslali vabilo na praznovanje 60. rojstnega dne, ki bo 12. junija, se jim oglasite najpozneje do 15. maja. Pokličite na tel. št.: 05 909 7005, 05 909 7224 ali pišite na e-naslova: erika.razman@mzl-rks.si ali veronika.grmek@mzl-rks.si. Lahko jim pišete tudi po navadni pošti na naslov: Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič, Erika Ražman, Jadranska cesta 73, 6280 Ankaran.

 

Oskrbovana stanovanja tudi v Škofljici

V neposredni bližini doma starejših, zdravstvenega doma in lekarne v Škofljici je Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja zgradil objekt s 30 oskrbovanimi najemnimi stanovanji, ki so jih slovesno predali svojemu namenu v začetku aprila. V treh etažah je 10 manjših, 15 srednje velikih in 5 velikih stanovanj, ki so namenjena starejšim od 65 let. Prilagojena so gibalno oviranim osebam, opremljeni sta le kuhinja in kopalnica, druge prostore si stanovalci lahko opremijo po svojem okusu. Bližina doma starejših občanov omogoča uporabo njihovih storitev, na voljo je tudi uporaba klica v sili 24 ur na dan. Večina oskrbovanih stanovanj v Škofljici je že oddanih, sicer pa nepremičninski sklad gradi najemna oskrbovana stanovanja še v Brežicah in Izoli. (Besedilo in fotografija: J. D.)

 

Ves teden za prostovoljstvo

V tednu od 16. do 22. maja bo po vsej Sloveniji potekal Nacionalni teden prostovoljstva (nekdanji Festival prostovoljstva), ki ga že sedemnajstič zapored pripravlja Slovenska filantropija v sodelovanju z mnogimi organizacijami. Tako ima javnost možnost od blizu spoznati prostovoljske organizacije, njihove dejavnosti in dosežke prostovoljcev. V torek, 17. maja, pa se boste s predstavniki več kot sto prostovoljskih organizacij družili v Ljubljani na Veselem dnevu prostovoljstva. Tako boste izvedeli več o njihovem delu in se jim morda pridružili … Več na: www.prostovoljstvo.org/aktivnosti/nacionalni-teden-prostovoljstva.

Kdor poje rad …

V namen ozaveščanja o razširjenosti, kakovosti in pozitivnih vplivih ljubiteljske kulture na sodobno družbo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije že tretje leto zapored pripravljata vseslovenski teden ljubiteljske kulture. Potekal bo med 13. in 22. majem na temo zborovskega petja. Prepevanje v zborih je namreč najbolj razširjena prostočasna kulturna dejavnost pri nas, ki ima blagodejen vpliv na zdravje posameznikov in celotne družbe.

Uradni začetek tedna kulture bo 14. maja v Žalcu v okviru festivala Sredi zvezd, zaključna slovesnost pa bo 21. maja zvečer v Cankarjevem domu v Ljubljani s koncertom APZ Toneta Tomšiča ob 90. obletnici zbora.

Vmes pa bo po vsej državi potekalo vsaj tisoč kulturnih dogodkov. Med drugim več natečajev (npr. izbor najboljše fotografije in pesmi), umetniki in različni ustvarjalci bodo odprli svoje ateljeje za javnost. Javni sklad pa s projektom STOPITE NA SVETLO vabi vse prebivalce, da na okenske police ali pred hiše, v trgovinske izložbe itn. postavijo predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst, s katero se ukvarjajo. Koledar dogodkov lahko spremljate na tlk.jskd.si.

Dobrote slovenskih kmetij

V minoritskem samostanu na Ptuju bo od 19. do 22. maja že 27. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. Letos so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile v ocenjevanje več kot 1200 izdelkov, kar je več kot lani. Prvič pa bodo ocenjevali tudi slovenski med, prejeli so 60 vzorcev. Letos se bo še posebej predstavila savinjska regija s Koroško, ki je znana po kakovostnih mesnih, mlečnih, sadnih in drugih dobrotah.

Z muzejskim vlakom do Podčetrtka

Med Celjem in Podčetrtkom ob sobotah spet dvakrat na dan vozi muzejski vlak. Z železniške postaje Celje odpelje ob 9.35 in popoldne ob 16.45 in ima postanke v Šentjurju, Grobelnem in Šmarju pri Jelšah. Z vozovnico za muzejski vlak imajo potniki številne ugodnosti, npr. 50-odstotni popust pri nakupu vstopnic v termah Olimia ter popuste pri vstopnini v muzeje, Stari grad Celje, adrenalinski park Celjska koča in druge.

 

Češnje že zorijo

V Goriških brdih je med najbolj pričakovanimi in obiskanimi prireditvami Praznik češenj v prvih junijskih dneh. Letos se bo začelo v soboto, 4. junija, s kolesarskim maratonom, naslednji dan bo tradicionalni Pohod od češnje do češnje med briškimi griči skozi vasice, vinograde in sadovnjake. Ljubitelji dobrega vina lahko obiščete katero od kleti, ki jih bodo na široko odprli briški vinarji. Sicer skupinske pohode organizirajo že od prvega maja vsak konec tedna.

Naslednji konec tedna bo tradicionalna povorka, na kateri Brici in Brike na vozovih prikažejo detajle iz kmečkega življenja, briške običaje in navade. V soboto, 18. junija, pa si lahko ogledate tradicionalno briško poroko. »Noviča in novič« se bosta vzela po starih briških šegah in navadah v kostumih in po obredu z etnološkimi elementi, značilnimi za briške poroke v času od leta 1920 do 1930. Več preberite na: www.brda.si.

 V Lokavcu v Vipavski dolini pa pripravljajo festival češenj zadnji konec tedna v maju, torej 28. in 19. maja.

Čudovit svet vrtnic

Maja vrtnice najbolj cvetijo. Še posebej tiste v Novi Gorici, kjer vse mesto živi v znamenju festivala vrtnic. Nasadi po mestu so lepo urejeni, gostilne in restavracije ponujajo jedi z vrtnicami, potekajo predavanja o negi teh čudovitih rastlin. Vsako leto razglasijo še rožni nasad v mestu in nagradijo lastnika najlepše vrtnice v zasebni lasti. Najlepše pa cvetijo (in dišijo) burbonke na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici, ki je druga največja tovrstna zbirka v Evropi. Ogledate si jo lahko do 30. maja vsak dan med 9. in 17. uro, do 15. maja ob 11. uri (ob lepem vremenu) pod strokovnim vodstvom.

Vreden ogleda pa je tudi Rožni vrt pri ortopedski bolnišnici v Valdoltri, kjer raste več kot 200 različnih sort parkovnih vrtnic, ki so običajno v najlepšem razcvetu sredi maja.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media