POISKALI SMO ODGOVOR: Namesto cvetja in sveč

Dobro je vedeti | maj '16

Naročnico iz Ljubljane je spodbudil prispevek o (ne)vračilu stroškov pogreba iz prejšnje številke. Poslala nam je pobudo za prispevek, kako lahko ob pogrebih sorodnikov in znancev namesto za sveče in cvetje darujemo določeni znesek v dober namen.

Povprašali smo ŽALE Javno podjetje, d. o. o, in izvedeli, da so prav pred kratkim med ponudbo vključili storitev Beli plamen – dar ob slovesu. Udeleženci pogreba lahko izberejo paket z žalno vizitko in vrednostnim bonom, s čimer izrazijo svoje spoštovanje, izrečejo sožalje ter prispevajo za trajno urejen grob in dober namen.

En evro od vsakega paketa je namenjen organizacijam, ki se ukvarjajo s paliativno oskrbo (trenutno je to le Ljubhospic). Za to donacijo kupec prejme žalno vizitko, nanjo lahko dopiše svoje sporočilo ali pa se le podpiše. Bon (vrednost izberete po želji) svojci unovčijo v Plečnikovi cvetličarni ali v kamnoseštvu Žale za nakup cvetja, sveč ali urejanje groba. Ovojnico udeleženci pogrebov odložijo v namenske predalnike, nameščene pred pogrebnimi vežicami. Paket lahko kupite v Plečnikovi cvetličarni ali naročite po spletu: www.beliplamen.si. Tako lahko darujete tudi, če se pogreba ne morete udeležiti ali ob obletnici smrti oziroma kakšni drugi priložnosti.

 Ena od možnosti je tudi darovanje sredstev dobrodelnemu društvu Fundacija Svečka, ki ohranja tradicijo spoštovanja spomina na mrtve, le na drugačen način. Vsem nam namreč svetujejo, da na grobu bližnjih prižgemo svečko manj in raje darujemo za reševanje življenj. Iz Zagorja, kamor je zamisel prinesla gospa, ki je podobne dobrodelne projekte spoznala v Kanadi, se je akcija, ki sicer poteka v času Dneva mrtvih,  v sedmih letih razširila na 15 slovenskih krajev. Skupina prostovoljcev konec oktobra in v začetku novembra postavi stojnice na pokopališčih in zbira sredstva za dobrodelno pomoč zdravstvenim ustanovam ter ljudem z zdravstvenimi težavami, hkrati pa javnost osvešča o prekomernem krašenju grobov. Njihov slogan je: Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjam. V zameno za prostovoljni dar darovalci prejmejo zastavico sočutja, s katero se lahko poklonijo spominu na preminule. Že več kot 100.000 evrov so na tak način namenili za nakup zdravstvenih pripomočkov, ki rešujejo življenja. Denar vedno razdelijo med več prejemnikov, ki jih skrbno izberejo.

Donacije lahko nakažete prek vsega leta, preko Paypala  ali pa s plačilnim nalogom UPN preko elektronske banke ali na poštnem oz. bančnem okencu. Znesek izberete sami. Več informacije najdete na spletni  strani: http://manjsveck-manjgrobov.si/donacije/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media