Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | maj '16

ČUSTVENA ZLORABA

V zadnjem času sem govorila s kar nekaj naročnicami o nasilju, ki ga doživljajo v domačem krogu. Nobena ni bila tepena, je pa verbalna nadvlada lahko še hujša in zelo boli, še posebej če pride od svojcev. Razlogi so različni, od tega, da bi morale svojo posest prepisati na sinove ali hčere, odstopiti večji del pokojnine mladim, dnevno varovati vnuke, pri tem pa jih nihče ne vpraša, ali si tega sploh želijo ali zmorejo, do razpolaganja z njihovim imetjem, jemanja stvari brez vprašanj in še in še. Nobena se zares ne upre, ker se bojijo posledic.

Možnosti psihološke zlorabe je še več. Ali se vam dogaja, da bližnji uporablja žaljive izraze, vas ponižuje? Ignorira vaša čustva? Poskuša nadzirati, kam greste in kaj počnete? Nadzira vaše dohodke? S pogledi daje vedeti, da vam bo kaj hudega storil? Uničuje vaše stvari? Vam odteguje naklonjenost z namenom, da vas kaznuje?

Če veste, da ste žrtev zlorabe, morate najti načine, kako se zaščititi. Lahko pretrgate stike s takšnimi osebami, kar je težko, če živite skupaj, ali jih vsaj zmanjšate. Pomembno je tudi, da o tem spregovorite z nekom, ki vas bo razumel in podprl. Za takšno ravnanje so delno krive tudi žrtve same, saj menijo, da si ga na neki način zaslužijo. Pogosto jih je tudi sram pred sosedi, zato so raje tiho in trpijo. Vsak posameznik, ki ima dober občutek lastne vrednosti, takšnega ravnanja nikoli in pod nobenimi pogoji ne bo dovolil.

Če menite, da ste deležni zlorabe, se obrnite po pomoč. Včasih zadostuje pogovor z dobrim prijateljem, v težjih primerih je potrebna strokovna pomoč. Obstajajo zaupni telefoni, namenjeni žrtvam nasilja, kjer se lahko pogovorite s psihologom ali drugim strokovnjakom. Če ste v neposredni nevarnosti, pokličite policijo. Veliko jih meni, da bo po prijavi še hujše ... Ni nujno, če pa bo, boste ukrepali naprej.

Žrtev mora nastopiti sama in v svojem imenu, saj je ena izmed posledic čustvene zlorabe ravno to, da jih oropa samospoštovanja in zaupanja, da lahko delujejo sami zase. Pomembno je, da veste, da je vsak človek vreden ljubezni in spoštovanja. Bolj kot to veste, manj je možnosti, da boste sprejemali nespoštljivo ravnanje do sebe ali drugih. Ne privolite v takšno ravnanje, ker si enostavno zaslužite več.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media