Spodbujati dobro

maj '16

Zadnja razkritja mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev o številnih posameznikih iz več držav sveta, tudi iz Slovenije, ki so skrivaj prenesli svoj denar v davčne oaze, da bi se izognili plačilu davkov, kažejo, kako država dopušča dvojna merila. Sodobni svet ima v rokah peščica bogatašev, ki si dovoli vse, na drugi strani je vse več revnih in brezpravnih. Nekdo, ki se koplje v denarju, se s pomočjo davčnih oaz izogne plačilu prispevkov za javno zdravstvo, šolstvo, za delovanje državnih ustanov, za gradnjo in vzdrževanje prometne infrastrukture in drugo, jih pa plačujejo navadni državljani, ki temu ne morejo ubežati. Njim zaradi nekaj sto evrov dolga jemljejo celo stanovanje, v katerem živijo. Finančna uprava očitno velikih rib ne more ali noče odkriti.

Čeprav se počutimo še tako nemočne, moramo imeti do tega ničelno toleranco. Slediti pa moramo pozitivnim zgodbam. Tako kot Anica Mikuš Kos, ki vedno znova odkriva in spoštuje dobro v ljudeh. Kljub osmim križem je še vedno zelo dejavna prostovoljka, ki pravi, da v moralnem smislu kot družba ne napredujemo, ker v zahodnem bogatem svetu ni prostora za drugega. Povsem smo zanemarili skupnost, ki človeka gradi in krepi, mu daje identiteto in tudi pomoč, ko jo potrebuje. Po njenem mnenju bi morali vzgajati družbo za solidarnost, strpnost in družbeno odgovornost, v ljudeh bi morali spodbujati dobro.

Prihajajo toplejši dnevi in s tem tudi čas potovanj in počitnikovanj. Mnogi se še spomnijo sindikalnega turizma, ki je v prejšnji državi omogočal letovanje tudi ljudem z nižjimi dohodki, po letu 1990 pa se je to spremenilo. Toda ponekod po svetu iščejo načine, da bi omogočili počitnikovanje tudi tem ljudem. Na primer v Španiji, kjer so razvili vavčerski sistem, da lahko upokojenci ugodno letujejo zunaj sezone. Tako so zadovoljni vsi: upokojenci, turistični delavci in država. Z namenom, da bi zagotovili prijazno počitnikovanje tudi slovenskim upokojencem, so se pri slovenski zvezi društev upokojencev pridružili posebnemu mednarodnemu projektu s partnerskimi organizacijami iz Italije, Avstrije in Finske. Sicer pa že obstajajo tudi druge oblike letovanja, ki so dostopnejša starejšim, od kavčanja do izmenjave vikenda ali stanovanja. 

Kjer koli že boste, naredite si prijetne počitnice.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media