Zadovoljna v domu

Zgodbe | jun. '16

Jožica Bartol, stanovalka ljubljanskega doma upokojencev Center – Tabor, bo desetega junija praznovala 88. rojstni dan. Je čila in samostojna gospa, le pri hoji potrebuje hojco za boljše ravnotežje.

Pogosto se spominja dogodkov, ki so zaznamovali njeno življenje. Boleč pa je spomin na drugo svetovno vojno, ko so sovražniki ubili njeno mater na pragu rojstne hiše, ker ni hotela povedati, kje je mož. S sestro sta pravočasno zbežali in se pridružili partizanom, kjer sta že bila njuna oče in brat. Ker so bili zavedna partizanska družina, je vsa leta aktivna članica zveze borcev.

Kasneje se je poročila in z majhnima sinovoma odšla za možem v New York, kjer je dobil službo pri Združenih narodih. Čez nekaj let so se vrnili v Jugoslavijo, rodila je še dva otroka, kasneje pa sta se z možem ločila. Potem je spoznala novega partnerja, a ga je zapustila zaradi alkoholizma. Odtlej je živela sama v ljubljanski Šiški. Otroci Jože, Lojze, Danijel in Vera so odrasli in si ustvarili družine, ima 7 vnukov in 11 pravnukov. Njeni najbližji jo pogosto obiskujejo, največkrat vnuk Igor, s katerim se posebej dobro razumeta.

Pravi, da je bila vedno delovna, odgovorna, natančna in predvsem poštena. Več kot deset let je bila oskrbnica v domu  Društva slovenskih  pisateljev na Belem križu,  kasneje pa je delala tudi v planinskih domovih na Kredarici in v Kamniški Bistrici. To delo jo je zelo razveseljevalo.

Zadovoljna je, da lahko še zdaj pomaga v domu upokojencev Tabor: skrbi za čajno kuhinjo in zjutraj skuha kavo za stanovalke in stanovalce v 7. nadstropju, ki si ji ne morejo sami pripraviti. Vsako jutro vodi telovadbo za stanovalce, ki so na invalidskem vozičku. Še posebej pa skrbi za prijateljico Mimico, s katero sta se spoprijateljili pred šestimi leti, ko je Mimica prišla v dom. Žal je zaradi hude Alzhaimerjeve  bolezni že več let  popolnoma odvisna od tuje pomoči. Jožica je z njo pri vseh obrokih hrane, in obuja spomine, kako sta se radi družili in pogosto skupaj zapeli.

Gospa Jožica bere časopise, med njimi tudi Vzajemnost, in je dobro obveščena o dogajanju pri nas in po svetu. Poleg tega poje v domskem pevskem zboru. Povedala je še, da je bila vedno optimistična in da ji je to pomagalo premagati marsikatero tegobo, tudi zdravstveno. 

Klemen Ličen, fotografija: T. J.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media