Kultura na kratko

Prosti čas | jun. '16

Joan Miró v lendavski galeriji

Že dalj časa tu prirejo ambiciozne razstave, ki vzbujajo pozornost med domačimi in tujimi obiskovalci. Na razstavi, ki bo na ogled do konca septembra, lahko občudujete 95 Mirójevih grafik in 15 plakatov iz zasebne zbirke Richarda H. Mayerja iz Nemčije. Enemu najpomembnejših španskih slikarjev, kiparjev in grafikov 20. stoletja ni bilo mogoče vsiliti nobenih vzorcev, s svojo umetnostjo je prekršil vse običaje. Razstavo je pripravil Dubravko Baumgartner.

 57. jazz festival Ljubljana

Surnatural Orchestra

Nastopajoči iz 15 držav, treh celin, več slovenskih glasbenikov, tri svetovne in dve domači premieri, 18 koncertov, novo odprto brezplačno prizorišče v parku Cankarjevega doma in festivalski fokus Jazz po pariško je samo nekaj iztočnic, s katerimi opozarjamo na prihajajoči 57. jazz festival Ljubljana, ko bo potekal od 29. junija do 2. julija. Že otvoritveni večer bo prav poseben, saj bomo glasbeno predstavo z akrobatskimi elementi, ki jo je zasnovala 18-članska zasedba Surnatural Orchestra, v kateri igra pomembno vlogo slovenski džezovski ustvarjalec Izidor Letinger, akrobatska zasedba Cirque Inextremiste in mojstrica hoje po vrvi Tatiana Mosio-Bongonga, videli to poletje zunaj Francije samo v Ljubljani. Festival bo izpostavil tudi vedno pomembnejšo vlogo ženskih ustvarjalk v novem džezu, med drugim bo svetovna premiera dueta klavirjev To Pianos – Eve Risser in Kaja Draksler, švedski ženski sekstet Attack, ki ga vodi saksofonistka Anna Högberg, in seveda prva zvezda festivala japonska pianistka Hiromi. Program sta oblikovala Bogdan Benigar in Pedro Costa, vrhunski poznavalec džeza iz Lizbone.

Gremo naprej – slovenska fotografija 1990–2015

Primož Bizjak, Forte Manin

Razstava v Mestni galeriji Ljubljana predstavlja izbrana dela iz opusov približno 40 avtorjev, ki so zaznamovali obravnavano obdobje s subjektivnimi poetikami in alternativnimi razmišljanji o dosegu in funkcijah fotografskega medija. V razstavo bodo vključeni tudi izbrani slovenski fotografi, ki delujejo v tujini. Osrednje kataloško besedilo bo predstavilo razvojno linijo, usmeritve in individualne poetike. Tako bo katalog izhodišče za podrobnejše raziskave tako prispevkov posameznih fotografov kot različnih tematskih sklopov, ki se jim posveča sodobna fotografija glede na njihove vsebinske in žanrske posebnosti. Razstavo si lahko ogledate od konca junija do 11. septembra.

Poletne likovne delavnice

Tradicija, kakovost, dobre izkušnje iz prejšnjih let, veliko zanimanje seniorjev, ki se jih udeležujejo in pogumno vihtijo dleto ali čopič, spekter izobraževalnih oblik ... Vse to so značilnosti poletnih likovnih delavnic, ki jih v okviru Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) že dolga leta pripravlja strokovna svetovalka Andreja Koblar Perko. Ker razpisi za udeležbo že potekajo, naj opozorimo na zanimivejše. Na likovni delavnici na Sinjem Vrhu (od 25. do 31. 7.) boste z mentorjem Tonetom Račkim spoznavali likovno stilizacijo. Likovno delavnico v Šmartnem (od 5. do 14. 8.), ki ima že 30-letno tradicijo in jo vodi Dušan Fišer, letos posvečajo živalskim podobam. Kiparsko delavnico (od 22. do 26. 8.), ki jo vodi Alenka Vidrgar, na Lesnem Brdu pri Vrhniki pa kamnu.

N. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media