Čarobna moč leske 

Zgodbe | jun. '16

Slovensko izročilo

V juniju, ko se bliža čas skrivnostne kresne noči, je bila nekdaj leska nadvse pomemben grm, saj je polna čudodelnih čarov in moči.

Enoletna leskova šiba, odrezana na kresni večer, lahko naredi človeka nevidnega. Takrat je tudi mogoče priti do bogastva. V kresni noči zakladi cvetijo. Najbolje je v tem primeru poslušati nasvet starega Motničana: Hoditi moraš nazaj. V rokah moraš imeti rožni venec in leskovo šibo, blagoslovljeno na cvetno nedeljo. Šibo zatakni na kraj, kjer si opazil lučke – tako si boš ta kraj zapomnil. Tam je zaklad!

Pred lesko se trikrat odkrij, uči stara modrost.

V lesko ne trešči – obvaruje pred strelo. Belokranjci so nekdaj svoje njive zagradili pred točo. Na vsak konec njive so zasadili leskov kol in vanj zarisali križ. Od kola do kola so nato napeli laneno nit, ki so jo spredli na tomaževo pred sončnim vzhodom.

Križi iz leskove šibe, zataknjeni v kozolec, so nekdaj varovali žito pred strelo in čarovnicami.

Zakleto dušo, spremenjeno v kačo, lahko reši udarec z leskovo šibo. Kdo bi vedel, koliko krivičnih, krutih graščakov in graščakinj se še danes v podobi kač plazi po ruševinah svojih gradov …

Tudi na tepežni dan (28. decembra) ima leskova šiba čarodejno moč. Dotik s šibo prenese življenjsko moč rastline na človeka.

Rogovilasta leskova šiba je bila nekdaj in je še danes skrivnostna bajalica pri iskanju vode. Splošno ljudsko mnenje je, da zna z njo ravnati le tisti, ki se na to zastopi. Manca Komanova je zapisala zelo natančna navodila, kako priti do bajalice:

Ureži rogovilasto mladiko 2—4 čevlje dolgo, in to o kresu opolnoči ali opoldne.

Nož, s katerim odrežeš to šibo, mora biti nov, še ne rabljen!

Približaj se grmu tako, da hodiš nazaj.

Potegni šibo med nogami predse, a ne smeš je prijeti z golimi rokami. Ovij si roko z belim robcem!

Odreži šibo!

Oblikuj rogovilo tako, da bo čim bolj podobna človekovemu telesu. Rogovile so noge. Drži nato rogovilo za oba krajca, kadar raziskuješ neko zemljišče. Šiba se nagne proti mestu, kjer je skrita voda, ruda ali zaklad.

Leska je tudi eden izmed tistih lesov, na katero je treba potrkati, da si zagotovimo varnost in srečo. To verovanje izvira še iz časov indoevropske davnine, saj tudi drugi evropski narodi – Nemci, Francozi, Angleži – še danes trkajo po lesu, da bi si zagotovili varnost in zaščito dobrega lesnega duha. S trkanjem želimo zbuditi tega starega dobrega lesnega duha, ki že tisočletja prebiva v lesu.

Dušica Kunaver


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media