IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | jun. '16

Mavričen pulover

Mavrične barve se prepletajo na puloverju, ki bo navdušil prisrčne navihanke.

Velikosti: 98–104/3 (4 leta), 110–116/5 (6 let) in 122–128/7 (8 let). Opisi za 110–116 in 122–128 so v oklepajih.

Potrebujemo: po 50 (50/100) g bombažne preje v rožnati, beli, svetlo oranžni, rdeči, svetlo zeleni in turkizni barvi; pletilke št. 2,5; kvačko št. 3.

Osnovni vzorec na 8 petljah: pletemo po vzorčni risbi. Narisane so vrste na licu dela in na narobni strani. Po širini ponavljamo vzorčno enoto (VE), v višino pa od 3. do 10. vrste. Barvno zaporedje osnovnega vzorca: 6 vrst rožnate barve, nadaljujemo pa s *4 vrstami bele, svetlo oranžne, rdeče, svetlo zelene, turkizne in rožnate barve. Ponavljamo od *.

Poskusni vzorček: 20 petelj in 50 vrst osnovnega vzorca dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Hrbtni del: nasnujemo 64 (72/80) petelj in med obema krajnima petljama pletemo osnovni vzorec po barvnem zaporedju. Plesti začnemo s petljo, označeno s puščico A. 21 (24/27) cm od nasnutka začnemo na obeh straneh snemati za rokavna izreza. V vsaki 2. vrsti snemamo 1-krat po 3 petlje, 1 (2/3)-krat po 2 petlji in 3-krat po 1 petljo. 15 (16/17) cm od začetka rokavnih izrezov zazankamo za vratni izrez sredinskih 16 (20/20) petelj in končamo vsako stran posebej. Za vratno okroglino zazankamo proti sredini 1-krat po 10 petelj. Istočasno snemamo na zunanjem robu za ramo v vsaki 2. vrsti 2-krat po (3/4) petlje. Delo končamo 17 (18/19) cm od začetka rokavnega izreza.

Sprednji del: pletemo kot hrbtnega, le z globljim vratnim izrezom. 11 (12/13) cm od začetka rokavnih izrezov zazankamo sredinskih 16 (20/20) petelj in končamo vsako stran posebej. Za vratno okroglino snemamo proti sredini v vsaki 2. vrsti 2-krat po 5 petelj. Ramo pletemo kot pri hrbtnem delu. Delo končamo 17 (8/19) cm od začetka rokavnega izreza.

Rokav: nasnujemo 56 (60/64) petelj in med obema krajnima petljama pletemo osnovni vzorec. Plesti začnemo s petljo, označeno s puščico A (B/A). Po 3 cm od nasnutka začnemo snemati na obeh straneh za rokavno okroglino. V vsaki 2. vrsti snemamo 1-krat po 4 (5/6) petelj, 1-krat po 3 petlje, 13-krat po 1 petljo, 1-krat po 2 in 1-krat po 4 petlje. Preostale petlje na sredini zazankamo 7 cm od začetka rokavne okrogline.

Izdelava: sešijemo ramenske šive. Z rdečim bombažem (ali barvo po izbiri) obkvačkamo vratni izrez s krogom gostih petelj in krogom pikotov (= 3 verižne petlje, 1 gosta petlja v 1. verižno petljo, 1 petljo prejšnjega kroga preskočimo, ponavljamo od *). Sešijemo stranska in rokavna šiva. Rokavni okroglini rahlo nadržimo in rokava všijemo v rokavni odprtini. Vse šive narahlo preparimo z likalnikom.

Osnovni vzorec na 8 petljah

VE

Delovni znaki:

= 1 desna petlja

= 1 leva petlja

= 1 petlja in 2 ovoja, v naslednji vrsti ovoja spustimo s pletilke

½ sprednjega in hrbtnega dela

½ rokava

Marjetice v belem vezu

Marjetice bodo še prav posebno lepe, če jih izvezemo s svetlikajočo se prejico.

Za prtiček velikosti 62 x 38 cm potrebujemo 65 x 45 cm belega platna in belo bombažno prejico za beli vez (rišelje).

S pomočjo fotokopirnega stroja povečamo četrtino vzorca na naravno velikost in ga prerišemo na svileni papir. Narišemo tudi sredinski črtkani liniji, da vzorec lažje sestavimo v celoto.

Blago položimo na trdo in ravno podlago in narišemo sredinski črti. Na blago položimo svileni papir z narisanim vzorcem in ga poravnamo po črtah na papirju in blagu. Vmes vložimo kopirni papir za tkanine in s svinčnikom skrbno prerišemo vzorec. Da se blago in papir med prerisovanjem ne bosta premikala, ju ob straneh pritrdimo z risalnimi žebljički.

Z dvema ali več nitmi bele prejice s sprednjim vbodom podložimo vse oblike. Ko pri podlaganju pridemo do mostičkov, napeljemo tri niti od prve do druge obrisne črte (vsako nit obšijemo z majhnim vbodom) in jih obšijemo z zančnim vbodom. Ko podložimo vse oblike in obzankamo vse mostičke, z belo bombažno prejico z gostim zančnim vbodom obzankamo oblike motiva. Prašnike vezemo v vozličastem ali sprednjem vbodu z dvema nitkama bele (ali rumene) prejice.

Po končanem vezenju izrežemo osnovno blago tik ob obzankanih črtah. Biti moramo zelo previdni, da ne zarežemo. Nato prtiček operemo in zlikamo ali pa ga samo preparimo z likalnikom.

 Vzorec povečamo za 50 odstotkov.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media