DRUŽENJE

Druženje | jun. '16

VELENJE

Skupščina Šaleške pokrajinske zveze društev upokojencev (ŠPZDU) se je odvijala nekoliko drugače kot običajno. Ker je dosedanji predsednik Konrad Steblovnik, ki je funkcijo prevzel šele pred letom, zaradi zdravstvenih razlogov odstopil, poleg njega pa še tajnica Darinka Barle ter vodja komisije za šport Anton Barle, so morali izvesti volitve. Novi predsednik ŠPZDU je postal Jože Rebernak.

V Šaleško pokrajinsko zvezo je vključenih deset društev; Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Pesje, Škale, Vinska Gora, Šalek, Šentilj pri Velenju, DU državnih in občinskih organov občin Šoštanj, Šmartno ob Paki in MO Velenje, Klub upokojencev Gorenje ter v letu 2015 ustanovljen DU Paka pri Velenju. Lani je iz zveze izstopil Klub upokojencev Premogovnik Velenje, tako ima zdaj zveza približno 5600 članov.

Po sprejetih poročilih o delu projekta Starejši za starejše ter posameznih komisij za šport, kulturo, tehniško kulturo ter za bivanjski standard so sprejeli še ambiciozen program dela, ki ga že uresničujejo. Društvu upokojencev Šoštanj pa so ob 70. obletnici ter odličnem sodelovanju v preteklih letih podelili veliko zlato plaketo s priznanjem. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

 

LIMBUŠ-PEKRE

»Desetletja tri Društvo Li-Pe že živi, za članstvo svoje nesebično poskrbi, da iz leta v leto zgodb obilo se odvije, upokojencev vezi v veselje vse ovije.« Tako se glasi prva od kar desetih kitic pesmi, ki jo je o jubileju Društva upokojencev Limbuš-Pekre napisal eden izmed članov. Zato so letni občni zbor združili s proslavo, na kateri so nastopali MePZ DU Li-Pe, pevke ljudskih pesmi Spominčice, igralca Kulturnega društva Pekre-Limbuš in člana DU s skečem. Za dolgoletno aktivno delovanje v društvu so nekaterim članom podelili zahvale DU Li-Pe, plakete Podravske zveze DU in naziv častni član. (Besedilo in fotografija: Franjo Šauperl)

KAMNIK

Na občnem zboru DU Kamnik so obravnavali delovanje društva v preteklem letu in izvedli volitve. Za predsednika so ponovno izbrali Vinka Polaka. Predsednik PZDU Gorenjske Zdravko Malnar je za uspešno delovanje pri projektu Starejši za starejše podelil priznanja Marinki Bernot, Ivanjki Poličnik, Rozaliji Rifel, Mari Šibanc in Ivanki Vrhovnik. Društveno priznanje pa sta prejela Pavel Serša za vodenje strelske sekcije in Helena Sterle za vodenje plavalne sekcije. Obširni program prireditev je objavljen na spletni strani DU Kamnik, predvsem pa si bo letos društvo prizadevalo pridobivati nove člane. (Besedilo in fotografija: Franc Svetelj)

 

ŠKOCJAN

Društvo upokojencev Škocjan je imelo petindvajseti občni zbor. Po krajšem kulturnem programu so pregledali preteklo delo in si zastavili načrte za naprej. Zaslužnim članom so podelili priznanja za večletno delo v društvu, s težkim srcem pa so se poslovili od blagajničarke, ki je svoje delo v društvu opravljala 25 let. (Besedilo in fotografija: Jožica Kaučič)

ROGAŠKA SLATINA 

Športna zveza gluhih in naglušnih Slovenije je v sodelovanju z medobčinskimi društvi gluhih in naglušnih Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v Rogaški Slatini izvedlo državno prvenstvo gluhih v balinanju – posamezno.

Udeleženci so bili DGN Celje, AURIS Kranj, DGN Ljubljana, MDG Ljubljana, DGN Pomurje Murska Sobota, DGN Maribor, MDGN občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče in DGN Gornja Radgona. Državni prvak je postal Vinko Kalizan iz ljubljanskega društva, drugi je bil Jožef Leban in tretji Ladislav Pangerc, oba iz DGN Pomurja Murska Sobota. Državna prvakinja je postala Amalija Brumen, DGN Ljubljana, druga je bila Iva Pajtler, tretja pa Andreja Ukman, obe iz DGN Celje.

Prav tako je v Rogaški Slatini potekalo tudi območno ekipno tekmovanje v balinanju Zveze za šport invalidov Slovenije, in sicer v organizaciji ODI Zgornje Posotelje. Tekmovanja se je udeležilo 11 moških ekip (Murska Sobota, Gornja Radgona, Slovenska Bistrica, Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec, Ljutomer, Lendava, Ravne na Koroškem, Dravograd Maribor in domačini ODI Zgornje Posotelje) in 8 ženskih ekip iz Radelj ob Dravi, Gornje Radgone, Murske Sobote, Slovenj Gradca, Lendave, Ljutomera, Raven na Koroškem in domačinke ODI Zgornje Posotelje. Naslov so osvojili domačini, drugi so bili Mariborčani, tretji Dravograjčani. Pri ženskah je bila prva ekipa iz Gornje Radgone, druga iz Murske Sobote, tretja pa iz Slovenj Gradca. (Besedilo in fotografiji: Milenka Blažević) 

 

VERŽEJ

V okviru prireditev ob 17. prazniku občine Veržej je društvo upokojencev v sodelovanju z Zavodom Marianum pripravilo razstavo ročnih del. Pod prsti šestih članic sekcije ročnih del, ki jo vodi Štefka Šterman, so nastali res lepi kvačkani, šivani in vezeni izdelki, dodale so tudi ročno izdelane ogrlice. Razstavi so se pridružile članice veržejskih klekljaric, ki jih vodi Tatjana Prelog, s svojimi čipkami. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

VRHNIKA

V okviru sekcije ročnih del, ki jo že več let vodi Milena Brenčič, so v DU Vrhnika organizirali pletarsko delavnico. Vodila jo je Jožica Gradišnik, ki se je te spretnosti učila v obrtni delavnici v Krmelju. Še vedno plete in opleta iz neobeljenega vrbovega šibja, gojene vrbe, viter iz leskovih palic, gozdne slame oziroma visoke trave in žitne slame. Z veseljem je udeleženke povabila v svojo delavnico in jim razložila osnove pletenja. Z njeno pomočjo in zavzetostjo udeleženk so se lahko ob koncu pohvalile z lično pletenimi košaricami. Dogovorile so se, da bodo podobno delavnico znova pripravile jeseni. (Besedilo: Elica Brelih, fotografija: Leon Novak)

ZREČE IN LOČE

DU Zreče je sredi maja 60 svojih članov popeljal na čudovit izlet na Brezje in potem še na ogled Planice. Z njimi je šlo tudi nekaj članov DU Loče. (Besedilo in fotografija: Jože Jurc)

KOČEVJE

V mesecu maju je bilo pri Društvu upokojencev Kočevje zelo pestro. Med drugim jih je obiskal župan dr. Vladimir Prebilič, ki je podelil zahvalo za dolgoletno in uspešno vodenje društva dosedanji predsednici Ani Kosten. Dan kasneje so se v Kočevju zbrali pevci in pevke na 14. reviji pevskih zborov Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine. Nastopilo je 11 pevskih zborov, med katerimi si je prvo mesto pripel Mešani pevski zbor DU Novo mesto.

Čez nekaj dni pa so na povabilo Društva upokojencev otoka Rab člani DU Kočevje odpotovali v pobrateno mesto Rab. Gostitelji so jim pripravili lep sprejem in pester program obiska, članice kočevske plesne skupine Zimzelenke pa so sodelovale v slavnostnem programu na mestnem trgu.

(Besedilo: Ana Kosten, fotografija: Bojan Levstik)

PRAZNOVALI SO

V Domu starejših občanov Ilirska Bistrica je 23. aprila praznovala že 104. rojstni dan najstarejša krajanka Emilija Žnidaršič, po domače Strujbarjeva. Zapele so ji članice pevske skupine Kočanke. 

Predstavniki DU Šmartno so ob 90. jubileju obiskali dolgoletno članico Frančiško Ošlak iz Turiške vasi. Že nekaj let stanuje v Domu sv. Eme v Šentjanžu, kjer vestno zapisuje svoje misli, pesmi in opisuje dogodke.

Predstavniki društva upokojencev, zveze borcev in Rdečega križa iz Semiča ter županja Polona Kambič so obiskali Martino Jakša, ki je 23. aprila dopolnila 90 let. Živi z družino sina Pavleta, kjer jo obiskujeta tudi sinova Bojan in Vojko z družinama. Razveseljuje jo sedem vnukov in devet pravnukov. 

V domu starejših občanov Tabor v Ljubljani je 11. maja praznoval 96. rojstni dan Milivoj Žmitek. Vse življenje je velik ljubitelj planin. Še vedno skoraj vsak dan obišče Ljubljanski grad in se povzpne na stolp, da vidi Triglav. Na praznovanju se mu je pridružila sestra dvojčica Dragica Somrak (roj. Žmitek), ki pa ne živi v domu. 

Mirko Brumen, nekdanji ravnatelj vinogradniško-sadjarske šole v Svečini, je pred kratkim dopolnil 90 let. Jubilanta, ki živi na Spodnjem Kamenščaku in še vedno skrbi za družinski vinograd, so prišli pozdravit mnogi nekdanji učenci. 

 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media