Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec 

Dobro je vedeti | jun. '16

OBSEG ZAVAROVANJ PRI S. P.

Bralcu se v kratkem izteče denarno nadomestilo na zavodu za zaposlovanje. Do upokojitve mu manjka še kar nekaj let. Ker je na trgu precej povpraševanja po storitvah, ki jih je prej opravljal v službi, razmišlja, da bi odprl svoj s. p. Zanima ga, ali je lahko na začetku zavarovan kot pavšalist oz. v polovičnem obsegu.

Na žalost veljavna zakonodaja ne omogoča niti variante, da bi plačeval samo pavšalne prispevke, niti variante, da bi bil zavarovan za polovični zavarovalni oz. delovni čas. Pavšalne prispevke v višini približno 65 evrov namreč plačuje le tisti podjetnik, ki je že v polnem obsegu zavarovan na podlagi delovnega razmerja. Tisti, ki je zaposlen za krajši delovni čas in je v takem obsegu zavarovan iz naslova delovnega razmerja ter ima ob tem še tudi svoj s. p., pa plačuje prispevke za preostali del do polnega zavarovanja iz naslova s. p.

V prvem letu opravljanja dejavnosti bo njegova zavarovalna osnova enaka najnižji zavarovalni osnovi, ki velja za s. p., in sicer v višini 56 odstotkov povprečne plače, kar nominalno znese okrog 340 evrov prispevkov za vse štiri kategorije zavarovanja (pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in za primer brezposelnosti). V naslednjih letih bo njegova zavarovalna osnova odvisna od dobička podjetnika.

Potencialna olajšava pri plačilu prispevkov utegne zanj priti v poštev, če se šele prvič odloča za samostojno podjetniško pot. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) namreč v 14. točki 145. člena določa, da so zavarovanci iz 15. člena tega zakona (v to kategorijo spada tudi s. p.) v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka, obračunanega od siceršnje zavarovalne osnove, v naslednjih 12 mesecih pa v višini 30 odstotkov zneska prispevka. Ta delna oprostitev se nanaša le na prispevke za PIZ, ne pa tudi na druge tri kategorije. Te ugodnosti pa ne more uporabiti oseba, če je bila kadar koli v preteklosti na primer že zasebni športni delavec, kot tudi ne v primeru, če je kadar koli prej imela redni ali popoldanski s. p.

Obveznosti plačila polnih prispevkov bi se podjetnik izognil tudi v primeru delne upokojitve, ko bi lahko ohranil svojo dejavnost in iz tega naslova ostal deloma v zavarovanju, deloma pa bi uveljavil pokojnino.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete ga lahko v sredo, 15. junija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.

                                                                          


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media