Poskrbimo za brezhibnost avtomobila

Prosti čas | jun. '16

Z dobro navigacijsko napravo je daljša pot prijetnejša.

Čeprav potujemo veliko več, kot so potovali včasih, nam vsaka pot prinese novo vznemirjenje, pa četudi se vozimo k že poznanemu cilju. Zato se prej dobro pripravimo. Za brezhibnost svojega avtomobila moramo skrbeti vse leto, je pa priporočljivo, da mu malo več pozornosti namenimo tudi pred daljšo potjo. Predvsem pa se od doma odpravimo pravočasno in spočiti, na cesti bodimo pozorni.

Kaj lahko naredimo sami? Preverimo nivo motornega olja, pogledamo, ali delujejo vse luči, in jih nastavimo v pravo lego, in sicer glede na to, koliko prtljage bomo naložili v prtljažnik. Preverimo lahko količino čistila za steklo in tlak v pnevmatikah. Vrednosti tlaka v pnevmatikah so navadno napisane na notranji strani vrat, pametno pa je upoštevati višje vrednosti, še posebej če nameravamo avto polno obremeniti. Pri tem temeljitejšem pregledu vozila velja pogledati tudi rezervno pnevmatiko in komplet za menjavo, oba morata biti v brezhibnem stanju. Sodobni avtomobili nam priprave na pot močno olajšajo, saj nam sami javijo padec tlaka v pnevmatikah, merijo pa tudi nivo vseh tekočin.

Med vožnjo poskrbimo za varnost, pa tudi za zabavo otrok.

Preverimo obvezno opremo. V avtomobilu moramo imeti obvezno opremo, v katero spadajo varnostni trikotnik, komplet žarnic in komplet prve pomoči. Trikotniku se načeloma ne more nič zgoditi, žarnice pa se po večletnem prevažanju v avtomobilu lahko poškodujejo, zato je zdaj morda pravi čas, da jih pregledamo. Prva pomoč ima določen rok trajanja, nekatere celo samo pet let. Ta doba precej hitro mine, poleg tega občasno porabimo kakšen obliž iz kompleta, zato je dobro preveriti, v kakšnem stanju je, in jo dopolnimo oziroma zamenjamo. Vsem, ki se boste vozili po avtocesti, pa priporočam, da imate v predalu v vratih odsevni brezrokavnik, brez katerega ob okvari ne smete izstopiti iz vozila. Kot opremo v avtomobilu toplo predlagam tudi gasilni aparat in svetilko. Obvezno pa v avtomobilu imejmo vsaj kakšno plastenko vode. Veliko avtomobilov že ponuja vsaj en ohlajen predalnik – izkoristimo ga.

Dodatni prtljažniki. Športno dejavni na dopust ne bodo odšli brez svojega kolesa. Za kolo poznamo več vrst prtljažnikov, tisti na strehah so morda težje dosegljivi, zanimivi pa so taki, ki jih obesimo na vlečno kljuko in jih vozimo za avtomobilom. S posebnim prekucnim sistemom nam omogočajo tudi dostop do prtljažnika. Kolesa na tak prtljažnik lažje naložimo, hkrati pa pripomorejo tudi k aerodinamiki avtomobila in tako k nižji porabi goriva.

Načrtovanje poti. Novejši avtomobili v večini ponujajo navigacijske naprave, ki nas brez večjih težav pripeljejo na cilj. Če ste si že omislili pametni telefon, si nanj ravno tako lahko naložite aplikacijo navigacije, ki vam bo znala poleg vodenja izračunati tudi čas potovanja glede na gostoto prometa ali pa se boste z njeno pomočjo zastojem celo izognili. Ena novejših je Darsova aplikacija DARS+. Če se zastojem vendarle ne morete izogniti, izkoristite čas za turistični postanek, kosilo ali pa počitek.

Ne pozabimo na počitek in razgibavanje. Dolgotrajno sedenje pomeni za slehernika zategnjenost v mišicah. V odmorih med vožnjo in na cilju svetujem, da opravite nekaj osnovnih razgibalnih vaj, ki bodo pospešile kroženje krvi, sprostile mišice in povečale zbranost za nadaljevanje poti.

Izkoristimo čas. Če se peljemo z vnuki, se lahko igramo različne igrice. Z malo manjšimi ugibamo, katero žival si je nekdo zamislil. Kulturno dediščino lahko prenašamo z ugibanjem pesmi – zamrmramo melodijo narodne ali ljudske pesmi, sopotniki pa poskusijo uganiti, za katero gre. Obratno vas vnuki lahko navdušijo nad kakšno modernejšo vižo. Čustvene vezi krepite z igro ugani neresnico, kjer vsak potnik pove o sebi tri trditve, dve sta resnični, ena pa ne, sopotniki pa morajo uganiti, katera ni resnična.

Besedilo in fotografiji: Miha Merljak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media