Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jul. '16

PRISLUHNITI

Zelo pomemben del terapevtskega procesa je poslušanje. Sogovorniki pravijo, da zanje takrat, ko jih predano poslušam, obstane čas. Počutijo se razumljene, poživljene, povezane. Nekateri prvič doživijo izkušnjo, da jih drugi preprosto sprejema, ne da bi delil nasvete, presojal ali vrednotil, kaj rečejo. Lahko so takšni, kot so. In to je zdravilno.

Vzemite si tudi vi čas za dobro poslušanje. Prva od stvari, na katero bodite pozorni, je, da morate ozavestiti svoje domneve in jih opustiti. Domnevamo takrat, ko smo prepričani, da že vnaprej vemo, kaj nam bo sogovornik povedal. Posledica tega je, da nehamo poslušati, da bi ga razumeli, in začnemo v sebi razpravljati z njegovimi predvidenimi besedami. Drugi kazalnik je, da se čustveno odzivamo na sogovornikove besede. Utišajte svoje domneve in dajte drugemu čas, da vam do konca pojasni svoje razmišljanje. Ali ste opazili, kako pogosto vas sogovorniki prekinejo, polagajo besede v vaša usta? Vam je ob tem prijetno?

Poslušanje je pozabljena umetnost. Pisatelj Ernest Hemingway je rekel: »Ko kdo govori, mu prisluhnite z vsem svojim bitjem. Večina ljudi namreč nikoli ne posluša!« Ameriški psihoterapevt Scott Peck piše o svoji izkušnji, ko je na nekem predavanju res poslušal govornika. Ko je odhajal iz predavalnice, je bil moker od potu, tako zelo se je predal poslušanju.

Ne samo drugih, tudi sebe ne znamo več poslušati. Vsi vemo, da potrebujemo čas za počitek v vsakdanjem vrvežu, ampak ali si ga tudi vzamemo? Pričarajte si majhne počitke: stopite ven, ko kuhate kavo, in prisluhnite pticam; za trenutek ali dva se sredi dela usedite in prisluhnite vsem zvokom, ki vas obdajajo; zavrtite si najljubšo glasbo in se prepustite melodiji; če obstanete v prometnem zamašku, si prikličite potrpežljivost in počivajte v trenutnem brezdelju …

In če se vrnem na začetek: poslušanje je eno največjih daril, ki jih lahko podarimo sočloveku. Začnite vsak dan podarjati to gostoljubje drugemu. Ko ste doma, odložite delo, kadar vam družinski član želi nekaj povedati. Ne iščite odgovorov, če vas drugi ni vprašal zanje. Prisluhnite brez obsojanja in spoštujte zaupnost. Naučili so nas, da moramo biti ves čas dejavni in da drugim najbolje pomagamo, če za njih iščemo rešitve in svetujemo, kaj naj naredijo. Moja izkušnja je, da drugim najbolje pomagam tako, da sem prisotna samo s srcem in poslušam.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media