Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | sep. '16

POGOJI ZA PRIDOBITEV VDOVSKE POKOJNINE ZA VDOVCA

Bralec Š. P. z Gorenjskega je vdovsko pokojnino užival skupaj s sinom, ki je bil uživalec družinske pokojnine vse do maja letos, ko je sin dopolnil 26 let starosti. Zanima ga, ali bo z dopolnitvijo starosti 58 let lahko ponovno pridobil vdovsko pokojnino, glede na to, da je bil ob ženini smrti leta 2013 star 44 let in 5 mesecev, ob prenehanju vdovske pokojnine pa 47 let in 4 mesece.

Pravico do vdovske pokojnine lahko uveljavi vdovec umrle zavarovanke oziroma uživalke pravic, če je do njene smrti dopolnil starost 58 let ali je bil do njene smrti popolnoma nezmožen za delo ali je to postal v enem letu po njeni smrti. Prav tako lahko uveljavi pravico do vdovske pokojnine tudi, če mu je po njeni smrti ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine po umrli, vdovec pa jih je dolžan preživljati. Če vdovec do smrti zavarovanke ali uživalke pravic še ni dopolnil 58 let starosti, dopolnil pa je 53 let starosti, torej nastopil čakalno dobo, pridobi pravico do vdovske pokojnine, ko dopolni starost 58 let. Enaki pogoji starosti za pridobitev pravice do vdovske pokojnine veljajo tudi, če je vdovcu ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine.

Glede na to, da veljaven zakon v primerjavi z zakonom, ki je bil veljaven do konca leta 2012, za pridobitev pravice do vdovske pokojnine pogoje starosti zvišuje za pet let, je za čas od leta 2013 do leta 2021 uvedel postopen prehod, začenši z letom uveljavitve zakona, tako da se vsako leto starost viša po šest mesecev. Bralec bi moral za pridobitev pravice do vdovske pokojnine do ženine smrti v letu 2013 dopolniti 53 let in 6 mesecev starosti oziroma nastopiti čakalno dobo 48 let in 6 mesecev, da bi vdovsko pokojnino lahko uveljavil pri starosti 53 let in 6 mesecev. Glede na to, da mu je po ženini smrti ostal otrok, ki je imel pravico do družinske pokojnine, je ne glede na starost pridobil pravico do vdovske pokojnine, ki jo je užival vse do maja letos, ko je sinu zaradi dopolnitve starosti 26 let prenehala pravica do družinske pokojnine. Glede na to bi moral bralec do dneva prenehanja pravice do družinske pokojnine, torej do maja 2016, dopolniti najmanj 50 let starosti, da bi ponovno uveljavil vdovsko pokojnino pri starosti 55 let oziroma kadar koli kasneje.

 

IZPLAČILO 20-ODSTOTNE STAROSTNE POKOJNINE PO 65. LETU STAROSTI 

Bralcu A. P. iz Ljubljane je bilo z odločbo leta 2014 priznano izplačilo 20-odstotne starostne pokojnine največ do dopolnitve 65 let starosti. Pred dvema mesecema je že dopolnil 65 let, vendar mu še naprej izplačujejo 20 odstotkov starostne pokojnine. Zanima ga, zakaj mu navedeni prejemek še naprej izplačujejo, če je iz odločbe razvidno, da mu jo lahko izplačujejo najdlje do dopolnitve 65 let starosti.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju z veljavnostjo 1. januarja 2016, je izplačilo 20-odstotne pokojnine uredil drugače, kot je bilo urejeno do konca leta 2015. Po novi ureditvi se zavarovancu, ki je obvezno vključen v obvezno zavarovanje s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom in izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine po veljavnem zakonu ali je izpolnil pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, po zakonu, veljavnem do konca leta 2012, če se za to odloči, od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve mesečno izplačuje 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve. Del pokojnine izplačujejo do prenehanja obveznega zavarovanja s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom, in ne največ do dopolnitve 65 let starosti, kot je pred veljavnostjo omenjene novele zakona določal Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je 1. 1. 2013 uvedel izplačilo 20-odstotne starostne ali predčasne pokojnine.

Bralcu bodo del starostne pokojnine ne glede na odločbo, v kateri je bilo izplačilo omejeno največ do dopolnitve 65 let, izplačevali vse do prenehanja obveznega zavarovanja s polnim delovnim oz. zavarovalnim časom, saj od 1. 1. 2016 naprej tako uveljavitev kot prenehanje izplačila 20 odstotkov pokojnine nista več omejena s starostjo 65 let. Če pa bi bralec dopolnil starost 65 let pred 1. 1. 2016, bi mu zavod z dnem dopolnitve te starosti ustavil izplačilo dela pokojnine. Za ponovno izplačilo 20-odstotne starostne pokojnine bi bilo treba vložiti nov zahtevek, izplačilo pa bi pripadalo šele od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 8. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media