DRUŽENJE SEPTEMBER

Druženje | sep. '16

IZOLA

Junija so se v Izoli srečali upokojenke in upokojenci iz vse Primorske – vse od Bovca do Pirana. Vedoželjni upokojenci so si še pred prihodom ogledali številne lepote Istre, in sicer naravni rezervat Škocjanski zatok v Kopru, čudovite freske v hrastovski romanski cerkvi sv. Trojice, oljarno Lisjak v Šalari, obiskali so tudi Piran in Krajinski park Strunjan, v Izoli pa jih je najbolj očaral muzej Porečanke oziroma Parencane. Srečanje je gostil Hotel Delfin, blizu 1500 primorskih upokojencev pa so nagovorili izolski predstavniki ZDUS-a in PZDU-ja, razvedrili pa so jih nastopi ženskega pevskega zbora Sinji Galeb DU Izola, moškega pevskega zbora Delfin DU Jagodje-Dobrava, klape Solinar in Skeč iz Dekanov. Družili so se pozno v noč. (Besedilo in fotografija: Zlata Radikon)

MORAVSKE TOPLICE

V Moravskih Toplicah je potekalo 14. srečanje pomurskih upokojencev, ki je privabilo več kot 1200 upokojencev iz 35 pomurskih upokojenskih društev. Med njimi so bili tudi gostje iz hrvaškega Čakovca, iz DU Lenart in DU Sveta Ana v Slovenskih goricah. Želja vseh, ki delajo v Pomurski pokrajinski zvezi društev upokojencev Murska Sobota in v upokojenskih društvih, je, da se aktivno vključi čim več starejših in da je poskrbljeno za slehernega starejšega, ki potrebuje pomoč. Svoje delo pa v veliki meri opravljajo tudi številni prostovoljci, ki že vrsto let sodelujejo pri projektu Starejši za starejše. V preteklem letu so bili eden izmed partnerjev pri že končanem projektu Nazdravje.

Zbrane je v imenu pomurske pokrajinske zveze nagovorila njena predsednica Vijola Bertalanič. Slavnostna govornica pa je bila podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Vera Pečnik. Kulturni program sta obogatili pevka Dorina Gujt iz Murske Sobote in glasbeno-pevska skupina Cvetje jeseni iz Društva upokojencev Tišina, zaplesali pa so združeni folkloristi iz različnih pomurskih društev upokojencev. Ob koncu srečanja so podelili prehodni pokal s področja športa, saj je v različnih športnih panogah sodelovalo 19 društev. Lanski zmagovalec, Društvo upokojencev Lendava, je prehodni pokal predal članom Društva upokojencev Gornja Radgona. (Besedilo in fotografije: Jože Žerdin)

DOLENJSKE TOPLICE

Na tradicionalnem srečanju dolenjskih upokojencev na Jasi v Dolenjskih Toplicah se je zbralo okoli tisoč tristo upokojencev. Predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine, ki vključuje 36 društev, Jože Jazbec je pohvalil delo društev tako na kulturnem, socialnem in športnem področju. Mag. Janko Gladek je govoril predvsem o problematiki upokojencev, podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik pa je prisotne seznanil s prizadevanji ZDUS-a za izboljšanje gmotnega stanja upokojencev, za usklajevanje pokojnin in poudaril najpomembnejše točke iz manifesta, ki ga bo ZDUS poslal vladi. V kulturnem programu so nastopili Preloški muzikanti, folklorna skupina Podeželskih žena iz Dolenjskih Toplic in mešani pevski zbor DU Novo mesto, ki mu je Janez Sušnik podelil malo plaketo ZDUS ob 60. obletnici delovanja. Veliko plaketo pa je ob 70. obletnici prejel DU Novo mesto.

Na prireditvi so podelili pokale najboljšim, ki so sodelovali na 41. upokojenskih športnih igrah v regiji v devetih panogah. Med ženskami ekipno je prvo mesto dosegel DU Črnomelj, 2. mesto DU Kočevje in 3. mesto DU Novo mesto. Med moškimi ekipami vodi DU Črnomelj pred DU Mirna in DU Novo mesto, taka je tudi razvrstitev v skupnem seštevku. (Besedilo in fotografija: Marija Golob)

ŠENTJUR

Skupina članov Društva upokojencev Šentjur je tudi letos letovala v ZDUS-ovem hotelu Delfin v Izoli. Bilo je kot vedno nepozabno. Sprejeli so jih z lepo dobrodošlico, prijazno osebje jih je spremljalo ves teden. Zelo lepo urejen bazenski kompleks je nadomestil dneve, ko se je ohladilo morje.

(Besedilo in fotografija: Silva Koželj)

PIVKA

Upokojenci iz pivškega društva so se v maju odpravili iskat poletje v Italijo, pridružilo se jim je še nekaj članov iz Društva upokojencev Rakek. Med drugim so si ogledali Padovo, mesto, ki ima eno najstarejših univerz v Evropi, saj deluje že od leta 1222. Sprehodili so se ob dolgih peščenih plažah v Riminiju in se ustavili še v San Marinu, eni najmanjših evropskih držav, ki pa ni članica EU. 
(Besedilo in fotografija: Jožica Knafelc)

 

PTUJ

Ko so leta 1985 pri DU Ptuj ustanovile krožek ročnih del, je kar 25 članic pridno pletlo in kvačkalo. Vsako sredo so se dobile, se učile druga od druge, primerjale izdelke in jih občasno razstavile. »Takrat smo pletle, danes pa opletamo,« med smehom pove Olga Radej, z 89 leti najstarejša prostovoljka v ZDUS. Zadnja leta se pet prijateljic iz krožka ob sredah še vedno srečuje. Leta za druženje niso ovira, pravijo Rozina Šebetič, Vida Mlač, Olga Radej, Marija Kranjc in Nežka Medved (od leve). »Tam okrog številke 88 se sučejo naša leta,« pravi Vida in doda, da se v kavarni hotela Mitra pogovarjajo o politiki, zgodovini, kulturi, seveda tudi o zdravju in hrani. Najraje pa se pogovarjajo o svojih družinah, predvsem o vnukinjah in vnukih. Ponosne so, ker so tako napredni, delavni in pridni. 
(Besedilo in fotografija: N. D.)

PREBOLD

Upokojenci DU Prebold so se sredi poletja odpravili v hladne gozdove Pokljuke. Del pohodnikov se je povzpel tudi na Uskovnico. (Besedilo in fotografija: Jože Praprotnik)

ILIRSKA BISTRICA

Bistriški upokojenci so si na enem izmed poletnih izletov med lepotami Zgornje Savinjske doline naprej ogledali Solčavo. Prijazne uslužbenke TIC Rinka so jih celo pogostile z dobrotami tega kraja. Zapeljali so se skozi ožino mimo znamenite Igle, kjer se jim je odprl pogled na Logarsko dolino, eno najlepših alpskih ledeniških dolin. Nato so se z nihalko povzpeli še na Golte, kje so si ogledali Alpski vrt. Njegovi posebnosti sta neokrnjena narava s pisanim rastjem in vsekakor šegavi vodnik.
(Besedilo in fotografija: Franc Gombač) 

 

BENEDIKT

V okviru Kulturnega društva Benedikt že deset let deluje krožek ročnih del. Deset poznavalk ročnih spretnosti vodi Elizabeta Šijanec. Tako se družijo vsak torek in izmenjujejo znanje izdelovanja različnih predmetov z vezenjem, kvačkanjem, znanje izdelovanja rožic iz papirja, svile itd. Svoje ustvarjalno druženje širijo daleč naokoli, med drugim so kot mentorice kar nekajkrat pokazale svoje spretnosti predšolskim in šolskim otrokom. Sodelujejo tudi z drugimi skupinami, ki se ukvarjajo z ročnimi deli, v krajih od Kozjaka, Pohorja, okolice Maribora do Slovenskih goric. Na pobudo društvenih kolegic – pevk ljudskih pesmi Žitni klas – so si lansko leto nadele ime Plamenke. Ob 10. obletnici delovanja je krožek od JSKD Slovenske gorice prejel Maroltovo priznanje za ohranjanje kulturne dediščine, prav tako so tri članice prejele srebrno Maroltovo značko za 10 let druženja, kar nekaj članic pa bronasto Maroltovo značko za 5 let delovanja v skupini.

(Besedilo in fotografija: Janez Šijanec)

 

JESENICE

Planinska sekcija Vandrovci pri DU Jesenice praznuje deseti rojstni dan. Prvega pohoda 23. avgusta 2005 se je udeležilo pet pohodnikov, nato je število hitro naraščalo. Od leta 2011 se vsakega pohoda, ki je praviloma vsak drugi četrtek, udeleži več kot 40 pohodnikov. Vlogo organizatorja in ob pomoči Lojzeta Varla še vlogo vodje pohodov je že na začetku prevzel predsednik komisije za šport in rekreacijo pri DU Janez Komel. Pohodniki spoznavajo naravne lepote v bližnji in širši okolici. Vsako leto opravijo nekaj pohodov tudi v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. O vsakem pohodu poročajo na spletni strani: http://duj.si/.

Pri DU Jesenice je pohodništvo sekcija z največ člani: dejavnih je okoli 120 članov društva, od teh 60 odstotkov žensk. Povprečna starost pohodnikov je 68 let. Med njimi je pet članov, ki se udeležujejo pohodov že vseh 10 let in so za svojo vztrajnost prejeli posebna priznanja. To so: Marina Čemažar, Janez Komel, Marjana Komel, Mimi Varl in Magda Zupančič. 
(Besedilo: Janez Komel, fotografija: Stane Arh)

ŠMARJE PRI JELŠAH

Zveza društev upokojencev (ZDU) Kozjansko in Obsotelje že od leta 2010 prireja prireditev Kje so tiste stezice z željo ohraniti lepo slovensko ljudsko pesem in jo prenašati mlajšim rodovom. Letos so jo pripravili v Šmarju pri Jelšah. Nastopili so: Šentviških 5 DU Grobelno, Planinski band DU Rogaška Slatina, Slamjeki DU Planina pri Sevnici in Ljudske pevke Rogatec DU Rogatec. DU Dramlje je poskrbel za vez med generacijami z nastopom mladih glasbenic študentk, ki so si nadele ime Žurerke. DU Šmarje pri Jelšah je na oder pripeljal Ljudske pevke s Sladke Gore in mladega harmonikarja Jerneja Stoklasa iz Dvora. Za prijetno presenečenje je poskrbela glasbena skupina Zveneče jelše, ki deluje pri Univerzi za tretje življenje Šmarje pri Jelšah, ki so najprej zapele v dvorani, nato pa še pred vsemi zbranimi. (Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: Angelca Mlaker)

 

NOGAČA

Tudi na letošnjih hotiških ribiških dnevih v Nogači so se srečali člani DU Velika Polana in DU Sveti Martin na Muri v Medžimurju na Hrvaškem. Srečanja so že tradicionalna, na njih kaj dobrega pojedo in spijejo, predvsem pa se družijo in zabavajo.

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

RAKEK

Dvajset članov DU Rakek se je julija povzpelo na Nanos. Prva skupina se je od lovske koče podala proti Vojkovi koči, kjer jim je eden izmed zaposlenih na oddajniku Nanos razkazal muzejsko zbirko analogne oddajne tehnike, ki so jo ohranili tu. Nato so se pohodniki pridružili drugi skupini, ki se je že prej sprehodila do urejene Margonove domačije. Vsi skupaj so se okrepčali in triurni pohod raztegnili v prijeten dan. (Besedilo in fotografija: Franci Albreht)

 

BLOKE

Pri DU Martin Krpan Bloke so letos prvič praznovali okrogle obletnice članov, ki so dopolnili 70, 80 ali 90 let. Od trinajstih jubilantov se je srečanja udeležilo osem članov, ki so preživeli prijetno popoldne. (Besedilo in fotografija: Nataša Zakrajšek)

ROGATEC

Že osmo leto so člani društev Zveze društev upokojencev (ZDU) Kozjansko in Obsotelje sodelovali na prireditvi Likof na taberhi v Rogatcu. Svoje vezene prtičke so predstavile Milena Strmčnik, članica DU Kozje, ter Marica Plavčak in Marta Mikolič iz Rogatca. Že skoraj pozabljeno izdelavo rož iz krep papirja so pokazale Rozalija Roršek in Ana Vogrinc iz društva Šmarje pri Jelšah, Jožica Lenič in Elica Drač iz društva Gorica pri Slivnici in Milka Žonta iz društva Podčetrtek. Tone Vogrinc iz šmarskega društva je pokazal izdelovanje starih brezovih metel in grabelj. Članice društva Rogatec pa so ob prepevanju domačih pesmi pokazale, kako so nekoč prale perilo »na štepihu«.

Rdeča nit prireditve je bila mlačev žita s cepci. Sodelovali so upokojenci DU Grobelno in Gorica pri Slivnici. »Kak' se koscu streže, tak' pa kosa reže,« je pomenljivo omenil Tone Vogrinc pred košnjo, na kateri so sodelovali kosci Rudi Ivačič, Alojz Volavšek, Tone Lubej in grabljice Danica Žogan, Franc Tanšek in Dragica Lubej. Pri žaganju hloda z žago amerikanko so se pomerili predsedniki društev. Po opravljenem delu je sledil 'likof', za dobro voljo pa so poskrbeli Ljudski godci in pevci iz Lancove vasi pri Ptuju, Planinski bend iz Rogaške Slatine in Ljudske pevke Rogatec. 
(Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

ILIRSKA BISTRICA

Na pobudo Zavoda Karitas Samarijan iz Solkana in ob sodelovanju prostovoljk Dekanijske Karitas Ilirska Bistrica je leta 2011 začela delovati prva medgeneracijska skupina v Ilirski Bistrici. Povezali so se z vodstvom Doma starejših občanov Ilirska Bistrica, kjer se srečujejo vsak drugi torek v mesecu stanovalci, občasno tudi starejši, ki živijo še doma, prostovoljke Karitas in mlade prostovoljke iz okoliških osnovnih šol, glasbene šole ter gimnazije, skavtov in drugih organizacij. Redno prihajajo otroci in prostovoljci iz programa Karitas Popoldne v Trnovem. Vsako srečanje popestri tudi medgeneracijska glasbena skupina. K sodelovanju povabijo tudi najrazličnejše goste, ki jim predstavijo svoje delo ali konjičke in na to temo povežejo tudi klepet, ki je vezan na preteklost in sedanjost. 
(Besedilo in fotografija: Petar Nikolić)

 

PRAZNOVALI SO

Angela Uštinc

Predstavniki DU Dol-Beričevo so skupaj s podžupanjo občine v domu upokojencev v Litiji obiskali njihovo krajanko Angelo Uštinc iz Beričevega, ki je praznovala 101. rojstni dan. Slavljenka je bila vesela obiskovalcev, s katerimi je tudi zapela.

Tone Bokavšek

V domu starejših občanov na Bokalcah je Tone Bokavšek dopolnil 103 leta. Tako kot vsako leto ga je prišel obiskat župan njegove rodne Brezovice. Slavljenec pa je bil najbolj vesel obiska zbora iz enote Kolezija, s katerimi je zapel.

Ane Nejedly

V DU Litija so pripravili praznovanje ob 100. rojstnem dnevu Ane Nejedly. Ob čestitkah ji je predsednik društva Janez Kres za 29-letno članstvo izročil pisno zahvalo.

Predstavniki DU in RK Semič so obiskali Vido Sokolić, ki je dopolnila 90 let. Rodila se je v Gribljah, že precej dolgo pa živi na Reki. Sin Boris jo pogosto pripelje v Belo krajino, kjer ima veliko sorodnikov in prijateljev.

Tončka Hudovernik

Tončko Hudovernik so ob njenem 90. rojstnem dnevu obiskale predstavnice DU Šmartno, saj je njihova članica že 30 let. Njeni prelepi prtički, zavese in prti so vsako leto na ogled na razstavi, ki jo pripravijo v času Martinovih dni v Šmartnem.

Albina Podbršček

Marija Makarovič

Ida Jakopič

V DU Kanal so v zadnjih tednih obiskali kar nekaj jubilantk. Tako je 90 let praznovala Albina Podbršček, ki doma skrbi za rože, družbo pa ji delata kužka Koka in Tačko. Voščili so tudi Mariji Makarovič iz Bodreža za 90. rojstni dan. Ida Jakopič iz Avč pa je nabrala že 95 let in pravi: »Če bom morala sedet' brez dela, bom umrla.«

Ivanka in Franc Jerele

V DU Dolenjske Toplice pa so voščili Ivanki in Francu Jerele iz Meniške vasi, ki sta praznovala 60 let skupnega življenja. Čeprav imata že oba več kot 80 let, obdelujeta velik zelenjavni vrt in vinograd.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Antonija Novak z Jagodnika pri Trebelnem je konec junija dopolnila 95 let. Praznovala je v krogu družine, obiskali pa so jo tudi predstavnice Rdečega križa KO Ornuška vas, članica občinskega sveta Milica Korošec in Anton Maver, župan Občine Mokronog-Trebelno. Rodila se je v številčni družini Zore v Bogneči vasi. Ko se je po vojni poročila, se je preselila na Jagodnik, kjer sta si z možem Francem zgradila hišo in ustvarila družino. Rodilo se jima je šest otrok. Antonija je bila doma, skrbela je za otroke, hišo in obdelovala hribovsko zemljo. Za svoja leta se zelo dobro drži, le noge ji slabše služijo, še vedno pa rada bere Vzajemnost in Dolenjski list. Na fotografiji je z vnukinjo Jožico. (Besedilo in fotografija: J. D.)

Saša Ambrožič iz Ajdovščine je svoj 90. rojstni dan praznovala v krogu domačih in prijateljev. Rojena je bila v Veliki Poljani na Dolenjskem, a se je poročila s Primorcem Ivanom s Slapa pri Vipavi. Kasneje sta si dom, v katerem se najde tudi Vzajemnost, uredila v Ajdovščini. V zakonu sta se jima rodila hči Aleksandra in sin Bogdan, zdaj pa ju že razveseljujejo vnuki in pravnuki. Saša Ambrožič je opravljala delo računovodkinje, a tudi doma ni sedela križem rok, kar se pozna po urejenem vrtu in rožah na okenskih policah. Obiskovalcem z veseljem pripoveduje spomine iz svoje mladosti.
(Besedilo in fotografija: I. A.)

Člani DU Kanal so ob 90. rojstnem dnevu voščili Ludvini Ipavec, ki jo dobro poznamo tudi pri Vzajemnosti. Razen zadnji dve leti, ko ji je udeležbo preprečila bolezen, se je namreč udeležila vseh srečanj bralcev in prijateljev Vzajemnosti. Leta 2014 je prejela tudi nagrado za najstarejšo udeleženko.

Rodila se je v Drnovku in se po poroki preselila v Ročinj. Ima sina, dve hčerki, tri vnuke in tri pravnukinje. Med vojno je bila kurirka, potem pa je delala v drevesnici v Kanalu. Ob upokojitvi se je vključila v DU Kanal, dvajset let je bila poverjenica. Delovala je tudi v Krajevni skupnosti, pri Rdečem križu in Zvezi borcev. Njen dom krasijo številna priznanja, med njimi tudi priznanje Zveze društev upokojencev iz leta 1990. Jesen življenja preživlja s sinom Zmagom. 
(Besedilo in fotografija: Sonja Kralj)

Srečanje prve generacije maturantov ESŠ

V teh dneh mineva 52 let, odkar so v Slovenj Gradcu maturirali prvi dijaki ekonomske srednje šole. Maturo je uspešno opravilo 41 dijakov, od katerih jih je na srečanje prišlo 23. Obudili so spomine na šolsko osebje in se z minuto molka spomnili nedavno umrlega slikarja prof. Karla Pečka, ki je v Mariboru leta 1960 sodeloval pri odločanju o tem, ali bo Slovenj Gradec dobil srednjo šolo. 
(Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

Osmošolci iz Majšperka so praznovali

Nekdanji osmošolci osnovne šole Majšperk so junija praznovali 55 let, odkar so jo zapustili, in nazdravili svojim 70 letom starosti. To je lep spomin na urice druženja, kjer smo obudili spomine na najstniške dni, preživete v stari učilni zidani, ki je zdavnaj več ni. Srečanje se je odvijalo v Zeleni dolini v osrčju Haloz, udeležili pa so se ga tudi učiteljice in en učitelj. Še posebno prisrčno je bilo srečanje z dvema sošolcema, ki ju je tujina v mladosti posrkala v svoje nedrje. Besedilo in fotografija: Adela Furlan)

 Po 52 letih

Leta 1960 so dijaki začeli obiskovati 1. letnik srednje kemijske šole v Rušah. Prišli so iz različnih krajev Slovenije in tudi srečujejo se vsako leto v drugem kraju. Po 52 letih mature so se dobili v Šmarju pri Jelšah in si kraj tudi ogledali, srečanje pa zaključili v »poletni rezidenci« Jožeta in Zdenke. V teh letih so z nekaterimi sošolci izgubili stike. Če kdo izmed nekdanjih dijakov to bere, naj pokliče na tel. št.: 041 796 582. (Besedilo: Milica Planinšek, fotografija: Z. Korent)

Po 70 letih spet v isti učilnici

V Veržeju se je srečalo 12 nekdanjih osnovnošolcev, ki so v šolske klopi sedli davnega leta 1945. Kot je povedal organizator srečanja Andrej Repija, je bilo v razredu 15 učenk in 10 učencev. »Molili smo pred poukom in po njem. Sicer pa so naša pota v šolo vodila iz Bunčanov, Banovcev in Veržeja. Malice v šoli ni bilo, tako je vsak imel, kar je pač dobil doma (kruh, jabolko ...), v šoli smo dobili redno le žlico ribjega olja za priboljšek.«

Nekateri se niso videli skoraj 70 let, saj so se po končanih štirih letih razšli. Večina jih je sicer ostala v Prlekiji, drugi so se razpršili po Sloveniji in bivši Jugoslaviji, nekateri pa so zunaj meja, v Nemčiji in celo Avstraliji. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media