Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | sep. '16

ODPOVED ZARADI NESPOSOBNOSTI

Bralec ugotavlja, da ni več učinkovit pri svojem delu, pa čeprav ne pozna pravega razloga. To je opazil tudi delodajalec in ga najprej ustno opozoril, pred kratkim pa še pisno. Zanima ga, kako je z odpovednim rokom in odpravnino, če dobi odpoved. Pri tem delodajalcu je zaposlen 7 let, skupaj pa ima 36 let delovne dobe in status starejšega delavca, ker bo v kratkem star 57 let.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) pozna pet razlogov, ki upravičujejo delodajalčevo odločitev za podajo redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, in med njimi tudi razlog nesposobnosti, ki ga opredeljuje kot nedoseganje pričakovanih delovnih rezultatov, ker delavec dela ne opravlja pravočasno, strokovno in kakovostno. Trajanje zaposlitve pri tem delodajalcu je pomembno za določitev dolžine odpovednega roka in višine odpravnine, ki sta enaka kot v primeru odpovedi zaradi poslovnih razlogov, status starejšega delavca pa v tovrstnem postopku ni relevanten.

Glede odpravnine je skrb bralca odveč. Seveda ugotovljena nesposobnost ne sme biti posledica delavčevih deviantnih ravnanj, ampak posledica tega, da rezultati niso več takšni, kot so bili včasih, čeprav je delavec pri delu priden, vesten, marljiv, se sprotno izobražuje, upošteva navodila delodajalca ipd. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna bruto plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel, če bi delal v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo. Delavcu pripada odpravnina v višini 7/5 osnove, saj zakon prizna 1/5 osnove za vsako leto dela za tiste, ki imajo od 1 do 10 let zaposlitve pri zadnjem delodajalcu.  

ZDR-1 določa, da od enega do dveh let zaposlitve pri delodajalcu odpovedni rok znaša 30 dni, nato pa za vsako izpolnjeno leto zaposlitve narašča za dva dni, kar pomeni, da bi bil bralec upravičen do 40-dnevnega odpovednega roka. Z iztekom odpovednega roka bi se mu zaključilo tudi delovno razmerje, razen če bi bil ob izteku odpovednega roka na polnem bolniškem dopustu. V takem primeru bi mu prenehalo delovno razmerje dne, ko bi se vrnil na delo oz. bi se moral vrniti, najkasneje pa v šestih mesecih po izteku odpovednega roka. Pri pravilno izpeljanem postopku odpovedi zaradi razloga nesposobnosti lahko delavec uveljavlja denarno nadomestilo na zavodu za zaposlovanje.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete ga lahko v sredo, 14. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media