ZDRAVJE NA KRATKO

Dobro počutje | sep. '16

Privoščite jetrom malo oddiha

Ali vas zbada pod desnim rebrnim lokom, se vam nabira maščoba okrog trebuha, ste pogosto utrujeni, vas napihuje, srbi koža?

Mastna hrana, cigarete, zdravila, alkohol … Vse to negativno vpliva na naša jetra. Razbremenite jih z vrhunskim izvlečkom pegastega badlja SiliFit, da bodo jetra delovala s polno močjo. Dovolj je le ena kapsula na dan, saj se pegasti badelj SiliFit petkrat bolje vsrka v celice kot pri drugih izvlečkih. To je znanstveno dokazano. Na voljo v lekarnah in na www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 300 22 in 040 214 620.

Dolenjska podružnica Spominčice

Pobuda za ustanovitev podružnice Spominčice Dolenjske je prišla iz krajevnih odborov novomeškega Rdečega križa in društev, ki se srečujejo s stisko bolnikov z alzheimerjevo boleznijo in njihovimi svojci. Na ustanovnem sestanku konec junija v prostorih OZRK v Novem mestu so lahko udeleženci dobili veliko informacij o demenci, Alenka Virant je predstavila tudi pomen družabništva za osebe z demenco na domu. Poglavitno delo podružnice bo iskanje družabnikov za izobraževanje in oblikovanje delovnih skupin, ki se bodo na povabilo bolne osebe ali svojcev družili z bolnikom in v tem času razbremenili svojce. V večjih krajih nameravajo organizirati Alzheimer cafe – za pogovore ob kavi, sčasoma pa bi si radi uredili tudi prostore za posvetovalnico. Svetovni dan demence, ki je 21. septembra, bodo zaznamovali dopoldne s Sprehodom za spomin po Novem mestu, ki bo potekal v okviru krovnega društva Spominčica. Za informacije lahko pokličete predsednico Darko Pečnik na tel. št.: 051 636 773 ali pišete na tajnikov e-poštni naslov: joze.pecnik20@siol.net. Svetovalni telefon slovenskega združenja Spominčica pa je: 059 305 555, pokličete jih lahko ob ponedeljkih med 12. in 18. uro in v sredo in četrtek med 12. in 15. uro. (J. D.)

 

Sprehod za spomin

Za demenco je značilno, da obremenjuje trikrat več ljudi, kot je obolelih (svojce, zaposlene v zdravstvu, socialne delavce …). Združenje za pomoč pri demenci Spominčica – Alzhaimer Slovenija izkoristi vsako priložnost, da opozori na bolezen, ki zaradi staranja prebivalstva ogroža vse več ljudi. Kot po mnogih drugih slovenskih krajih bo ob svetovnem dnevu demence tudi v Ljubljani potekal Sprehod za spomin. Udeleženci bodo v soboto, 24. septembra ob 10. uri, krenili od Moderne galerije do magistrata, kjer jih bo sprejel župan Zoran Janković, in nazaj.

Ozaveščanje o demenci bo potekalo še na Prešernovem trgu in pred Tivolskim gradom, tradicionalno pa sprehode za spomin pripravljajo tudi v nekaterih domovih za starejše.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media