POISKALI SMO ODGOVOR: Oprostitev plačevanja RTV-prispevka

Dobro je vedeti | sep. '16

Bralka nam je pisala, da je pred časom prejemala varstveni dodatek, zato ni plačevala RTV-naročnine. Potem se je v skrbi, da bodo morali njeni otroci vračati denar, odpovedala varstvenemu dodatku. Zdaj ji z RTV Slovenija spet pošiljajo položnice, kar se ji ne zdi pravično, saj ima zelo nizko pokojnino.

Po zakonu o Radioteleviziji Slovenija so zavezanci za plačilo RTV-prispevka vsi, ki imajo oziroma uporabljajo radijski ali televizijski sprejemnik ali pa katero koli drugo napravo, ki omogoča sprejem programov na območju Republike Slovenije (kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija). Šteje se, da imajo sprejemnik tudi vsi registrirani odjemalci oziroma plačniki električne energije v javnem električnem omrežju. Kdor ga resnično nima in niti v svojih prostorih ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika, pa mora o tem podati pisno izjavo.

Oprostitev plačila RTV-prispevka lahko uveljavljajo osebe, ki so: socialno ogrožene (prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka); invalidi, ki imajo ugotovljeno 100-odstotno telesno okvaro; invalidi z nižjim odstotkom ugotovljene telesne okvare, če prejemajo dodatek za postrežbo in tujo pomoč; osebe, ki so trajno izgubile sluh. Oprostitev plačila ni prenosljiva, lahko pa v družini s posebnim obrazcem uredijo spremembo plačnika na člana, ki izpolnjuje pogoje za oprostitev.

Kot so nam povedali v Službi za obračun RTV-prispevka, imena ljudi, ki niso več prejemniki denarnih pomoči ali varstvenega dodatka, preverjajo prek podatkov centrov za socialno delo. Uporabnikom, ki nimajo denarja, da bi poravnali položnico, svetujejo, da pošljejo vlogo za odpis dolga na naslov: RTV Slovenija, Služba za obračun RTV-prispevka, Čufarjeva ulica 2, 1550 Ljubljana, telefonska številka: 01 475 46 00.

Pa še ta informacija: če se zavezanec za plačilo RTV-prispevka preseli v dom za starejše občane in vzame s sabo radijski ali televizijski sprejemnik, je dolžan sporočiti nov naslov. Če sprejemnikov ne vzame s sabo in doma ni več nikogar, ki bi jih uporabljal, pa mora narediti trajno odjavo sprejemnikov in predložiti potrdilo o sprejemu v DSO.

V primeru smrti zavezanca se obveznost plačila prenese na njegove dediče. Ti morajo sprejemnike prijaviti v 30 dneh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media