Bodimo aktivni

sep. '16

Včasih se nam življenje nepredvidljivo zasuka, naenkrat ne moremo početi več tega, kar imamo radi, kar nas je poganjalo, a tako kot voda tudi življenje najde novo pot. Tudi naša naročnica Maja Artenjak, ki nam je zaupala svojo življenjsko zgodbo, je zaradi hude poškodbe noge morala pozabiti na planinarjenje, najprej je bilo hudo, potem se je umirila in se še bolj povezala z naravo. Nov smisel življenja je našla v naukih priznanega zdravilca Sebastiana Kneippa, ki ga zdaj širi med starimi in mladimi ne le na Vrhniki, ampak tudi drugje po Sloveniji.

Vsaka sprememba pa od nas zahteva prizadevnost, vztrajnost in veliko truda. Zaradi strahu pred neznanim in bojaznijo, da novega napora ne bomo zmogli, se zanjo ne odločijo vsi. Včasih je lažje tarnati nad usodo kot zgrabiti bika za roge. Pri tem niso pomembna leta, ampak predvsem naša volja. Ljudje v zahodnem svetu še nikoli niso živeli v takem blagostanju, bili tako zdravi in varni, pa kljub temu niso srečni, preganja jih tisoče strahov. Veliko tega je ustvarila potrošniška družba, ki od ljudi zahteva nemogoče stvari, da so še mlajši, še uspešnejši in še bogatejši. Pri tem pa jim pomoč obljubljajo razni guruji, ki prodajajo recepte za srečo. Toda tako kot zdravja si tudi sreče ne moreš kupiti. Vse, kar je nekaj vredno, si moramo zaslužiti. Ni kruha brez motike ne uspeha brez truda kot tudi ne dobre telesne in umske zmogljivosti brez prizadevanja in aktivnosti.

Kako pomembna je telesna in možganska vadba, nas strokovnjaki opozarjajo vsak dan. Na ta način se branimo pred številnimi boleznimi, tudi pred demenco, ki jo je zaradi staranja prebivalstva vse več med nami. Ana Cajnko jo je spoznala ob bolni mami. Takrat se je o tej bolezni bolj malo vedelo. Skupaj z njo je doživljala marsikaj grenkega, zato se je odločila, da kot prostovoljka pomaga osebam z demenco in njihovim svojcem. Spoznala je, da ljudje z demenco ne potrebujejo le dobre oskrbe, ampak predvsem spoštovanje, ljubezen in sprejetost.

Septembra je tudi svetovni dan demence, ki pomaga razbijati tabuje okrog te bolezni in ozavešča ljudi, da ob morebitnih težavah čim prej obiščejo zdravnika. Tudi za demenco velja, da jo lahko ob zgodnjem odkritju pozdravimo oziroma upočasnimo. Ta dan nas spomni, da moramo skrbeti tudi za možgane, ne le za telo. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da če so ljudje mentalno aktivni, si ustvarjajo kognitivno rezervo, ki jim pomaga, da jim bolezen ne more do živega. O pomenu urejanja spomina boste lahko slišali na naši delavnici na F3ŽO. Vabljeni!

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media