Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja  Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | nov. '16

 KAKO SE PRILAGODITI NOVIM RAZMERAM

V svetovalnico je prišla oseminpetdesetletna gospa v stiski. Lani se je upokojila in od takrat samo še joka za vsako malenkost, je razdražljiva, pogosto ne spi, ima glavobole in je brez energije. Najpomembnejša težava je v tem, da ji je kar naenkrat začelo šumeti v ušesu. Zdravnik ji je povedal, da je diagnoza tinitus neozdravljiva in da se bo morala na šumenje enostavno navaditi, kar se ji zdi grozno.

Vsak med nami kdaj občuti žalost ali nemoč, vendar je razlika, ali gre za prehodne občutke ali pa za resno motnjo, ki negativno vpliva na počutje, medsebojne odnose, storilnost, občutek lastne vrednosti … Tako imenovana depresivna motnja ali depresija pomeni v prvi vrsti daljše, pogostejše ter intenzivnejše nihanje v razpoloženju in čustvovanju, kar posledično privede do spremembe vedenja in mišljenja.

Glede na njeno zelo slabo fizično počutje sem gospe predlagala, da najprej obišče svojo zdravnico, ki ji je naredila osnovne preiskave in ji predpisala ustrezen antidepresiv. Šele potem sva se lotili najine naloge.

Pri delu sva uporabili elemente kognitivno-vedenjske psihoterapije, ki znatno pripomore k vzpostavitvi funkcionalnih miselnih in vedenjskih vzorcev, ki so nam v pomoč pri učinkovitejšem obvladovanju življenjskih izzivov. Osredotočili sva se ravno na triado: misel – čustva – vedenje in skupaj ugotavljali, kako način razmišljanja povzroča čustva in tako sproža ustrezno, v tem primeru negativno vedenje. Zlasti depresija, panika, tesnobnost so nerazdružljivo povezane z značilnimi negativnimi miselnimi stili, ki so naravnani tako, da motnjo vzdržujejo in so ena temeljnih ovir pri zdravljenju.

V okviru psihoterapevtskih srečanj se je gospa ob podpori svetovalke učila, kako se v življenju kdaj predati, razumeti, da nad vsem ne moremo imeti kontrole in da s staranjem prihajajo tudi situacije, ki jih moramo sprejeti. Še najbolje z dobro mero humorja! Bolj se bomo znali prilagajati, lažje nam bo bivati. Saj poznate tisto, da so bili dinozavri največje in najmočnejše živali v svojem času obstoja na Zemlji, vendar so izumrli, ker se niso znali prilagoditi. 

Z intenzivnim delom in skoraj leto dni trajajočim vsakotedenskim srečevanjem sva se učili, kako realnejše dojemati sebe, svet in življenje; zamenjave miselnih vzorcev, ki ji delajo težave s takimi, ki so ji bolj v pomoč; usvajali strategije za učinkovitejše reševanje problemov; višali sva nivo psihične in fizične dejavnosti, kar ji je pomagalo k boljšemu počutju; izboljševali sposobnosti prepoznavanja njenih čustev ter se učili nadzora nad njihovim izražanjem. Usvojili sva vaje ustreznega ravnanja v različnih socialnih situacijah, kar je posledično privedlo do izboljšanja njenega psihofizičnega počutja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media