Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk  

Dobro je vedeti | dec. '16

DOPUSTNOST ZDRAVNIŠKE STAVKE

Bralko zanima, ali je zdravniška stavka v času, ko lahko zaradi slabšega vremena pričakujemo več »sezonskih« obolenj, etična in pravno dopustna.

Vprašanje glede etičnosti zdravniške stavke je preveč kompleksno, da bi nanj lahko enoznačno odgovoril. Namreč vprašati se moramo, zakaj je do zdravniške stavke sploh prišlo. Problem preobremenjenosti zdravnikov in zdravniškega osebja je v Sloveniji kroničen in za razloge zanjo bi lahko nedvomno povprašali tudi vlado, ki očitno svojega odnosa z zdravniškim sindikatom nikakor ne zna rešiti v dobro vseh, predvsem pa ne v dobro pacientov. 

Se pa strinjam, da je čas stavke (pozna jesen, ko je pričakovati največ sezonskih obolenj) vsekakor neprimeren in neetičen, saj bi morala biti v socialni državi pravica pacienta do zdravljenja nedvomno pomembnejša od materialnih in drugih pravic zdravnikov in zdravstvenega osebja. Zdravniki bodo na ta način nedvomno precej izgubili ugled. Verjetno pa FIDES meni, da lahko prav s stavko v tem času največ doseže. 

Po zakonu o stavki lahko sklep o začetku stavke sprejme sindikat (v konkretnem primeru FIDES), v katerem so določeni tudi zahteve zdravnikov in zdravniškega osebja ter čas, ko se začne stavka. Stavkovni odbor mora napovedati stavko najpozneje pet dni pred dnevom, določenim za njen začetek.

Stavka zdravnikov je sicer dopustna pod pogojem, da je zagotovljen minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja, ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov.

Kaj to konkretno pomeni, nam razloži zakon o zdravniški službi: Zdravnik je v času stavke dolžan izvajati tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. To so zlasti zdravljenje vročinskih stanj in infekcij, zdravljenje poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njegova opustitev neposredno in v krajšem času povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt ter druge storitve nujne zdravniške pomoči. V to spada tudi predpisovanje zdravil in medicinskih pripomočkov za zdravljenje zgoraj omenjenih stanj.

Poleg tega je zdravnik v času stavke dolžan opravljati tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, ter vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom kot tudi ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

                                                                              


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media