Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | dec. '16

NADOMESTILO IZ INVALIDSKEGA ZAVAROVANJA

Bralec S. P. z Gorenjskega navaja, da so mu bile z odločbo leta 2014 zavrnjene pravice iz invalidskega zavarovanja kljub ugotovljeni invalidnosti III. kategorije zaradi bolezni, ker ni izpolnjeval pogojev pokojninske dobe. Ob nastanku ugotovljene invalidnosti je bil namreč nezaposlen s 4 leti in 5 meseci pokojninske dobe pri starosti 49 let. Zdaj se je zaposlil za določen čas 6 mesecev, zato ga zanima, ali je upravičen do nadomestila iz invalidskega zavarovanja.

Zakon določa, da zavarovanec pridobi pravice na podlagi invalidnosti II. in III. kategorije, če ob nastanku invalidnosti še ni dopolnil 65 let starosti in če je vključen v obvezno zavarovanje ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo. Če pa zavarovanec ob nastanku invalidnosti ni vključen v obvezno zavarovanje, pa pridobi pravice iz invalidskega zavarovanja le, če izpolnjuje pogoje zavarovalne oziroma pokojninske dobe za pridobitev pravice do invalidske pokojnine. Bralec, ki je bil ob nastanku invalidnosti nezaposlen, bi moral izpolnjevati minimalne pogoje pokojninske dobe za pridobitev pravice do invalidske pokojnine, torej bi moral ob nastanku invalidnosti dopolniti pokojninsko dobo, ki pokriva najmanj eno tretjino obdobja od dopolnjenega 20. leta starosti do nastanka invalidnosti, šteto delovna leta kot polna leta. Bralec nima pridobljene višje strokovne izobrazbe oziroma visoke strokovne ali univerzitetne izobrazbe, da bi se mu delovna leta štela od višje starostne meje, to je od dopolnjenega 26. leta starosti oziroma celo od 29. leta starosti.

Bralec je bil ob nastanku invalidnosti star 49 let, delovna leta se mu štejejo od dopolnjenega 20. leta starosti in znašajo 29 let. Glede na to bi moral dopolniti pokojninsko dobo, ki bi pokrivala eno tretjino delovnih let, to je 9 let in 8 mesecev. Ker pa je do nastanka invalidnosti dopolnil le 4 leta in 5 mesecev pokojninske dobe, so mu bile z odločbo pravilno zavrnjene pravice iz invalidskega zavarovanja.

Bralec na podlagi iste ugotovljene invalidnosti ne more pridobiti pravic iz invalidskega zavarovanja kljub spremembi delovnopravnega statusa, saj se pogoji za pridobitev pravic iz invalidskega zavarovanja ugotavljajo na dan nastanka invalidnosti. Če bi bila pri njem ugotovljena nova invalidnost, ki bi nastala v času obveznega zavarovanja, pa bi bralec lahko pridobil pravice iz invalidskega zavarovanja, ne glede na to, da še vedno ne bo izpolnjeval pogoja minimalne pokojninske dobe, določene za pridobitev pravice do invalidske pokojnine.

UGODNEJŠE VREDNOTENJE POKOJNINSKE DOBE BREZ DOKUPA

Bralec A. K. iz Ljubljane navaja, da že od pomladi 2013 uživa 20 odstotkov starostne pokojnine, ko je pri starosti 61 let in 1 mesec dopolnil tudi 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Zdaj ga zanima, za koliko se mu bo povečala starostna pokojnina zaradi ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa, upoštevaje, da je še vedno zaposlen s polnim delovnim časom.

Zakon določa, da se zavarovancu, ki izpolni pogoje za starostno pokojnino (moški) s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa oziroma (ženska) z 39 leti in 4 meseci pokojninske dobe brez dokupa (pogoj pokojninske dobe brez dokupa za žensko, veljaven v letu 2016, se vsako leto poveča za štiri mesece, vse dokler ne bo enak kot za moške, to je 40 let) in ostane vključen v obvezno zavarovanje, vsako nadaljnje leto dopolnjene pokojninske dobe brez dokupa po 1. 1. 2013 vrednoti na način, da se mu trije meseci pokojninske dobe brez dokupa vrednotijo v višini 1 odstotka. Nadalje je določeno, da je ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe brez dokupa omejeno na največ tri zaporedna leta vključitve v obvezno zavarovanje. 

Če bi zavarovanec po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino uveljavil delno pokojnino in bi ostal vključen v obvezno zavarovanje le v obsegu, ki ustreza sorazmernemu delu polnega delovnega ali zavarovalnega časa, ne bi mogel izkoristiti 12 odstotkov ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa v nadaljnjih treh letih obveznega zavarovanja, ker ne bi dopolnil 3 let pokojninske dobe brez dokupa.

Bralcu, ki je imel izpolnjene pogoje za starostno pokojnino že spomladi 2013 in je po tem času že več kot tri leta neprekinjeno vključen v obvezno zavarovanje s polnim delovnim časom, se bodo ob priznanju pravice do starostne pokojnine tri leta pokojninske dobe brez dokupa vrednotila v višini 12 odstotkov namesto v višini 3,75 odstotka (za moškega je osnovni odmerni odstotek za leto pokojninske dobe 1,25 odstotka, za najmanj šest mesecev pa 0,63 odstotka).

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 8. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media