Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | dec. '16

Bralec ima v pogodbi o zaposlitvi določen 60-dnevni odpovedni rok. Zaradi pogostih delodajalčevih poslovnih težav je začel iskati novo službo. Eden izmed mogočih delodajalcev ga je želel takoj zaposliti, vendar si ponudbe ni upal sprejeti, saj njegov zdajšnji delodajalec temu ne bi bil naklonjen, ker opravlja specifično delo, za katerega na trgu dela ni veliko prostih delavcev. Zanima ga, ali ga lahko doleti kakšna sankcija, če bi se takoj zaposlil drugje.                                         

S podpisom pogodbe o zaposlitvi vsaka od pogodbenih strank (delodajalec in delavec) sprejme tudi medsebojne pravice in obveznosti. Med take obveznosti spada tudi obveznost delavca, da spoštuje dogovorjeni odpovedni rok. Primarna funkcija odpovednega roka je za delodajalca ta, da v tem času poskuša najti drugega ustreznega delavca, kar je lahko še posebej v primeru, ko išče delavca s specifičnimi znanji, kar velik problem. Deficitarnosti poklica se je delodajalec zagotovo zavedal že ob sklepanju pogodbe o zaposlitvi in se pogodil za najdaljši možni odpovedni rok, kot ga dopušča 94. člen zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Seveda delodajalec delavca fizično ne more prisiliti k upoštevanju celotnega odpovednega roka in vztrajanje za vsako ceno se pogosto zaplete, npr. z odhodom delavca na bolniški dopust ipd. Po drugi strani pa je nujno opozoriti, da je lahko delavec zaradi kršitve pogodbenih obveznosti neupoštevanja odpovednega roka odškodninsko odgovoren delodajalcu za povzročeno škodo. Za obstoj odškodninske odgovornosti morajo biti podani vsi štirje elementi, in sicer protipravnost (kršitev pogodbene obveznosti), škoda, vzročna zveza med delavčevo kršitvijo in nastalo škodo ter odgovornost delavca – povzročitelja škode. Da bi se izognili nepotrebnim zapletom, še posebej če bi jih bilo treba reševati na sodišču, vsekakor priporočam zdrav razum. Delodajalec in delavec naj poskušata skleniti sporazum o prenehanju delovnega razmerja, in sicer z dnem, ki bo vsaj kolikor toliko sprejemljiv za oba. Da pa bralec v takem primeru ne bi ostal praznih rok pri drugem delodajalcu, naj z njim pravočasno sklene pogodbo o zaposlitvi, in sicer z dnem nastopa dela na prvi naslednji dan, ko mu bo prenehalo delovno razmerje pri prvem delodajalcu.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite ga v sredo, 7. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media