Na zdravstvena vprašanja odgovarja  prim. Tatjana Erjavec,  zdravnica internistka

Dobro je vedeti | dec. '16

O BOLEČINAH PONOČI

Bralec je dolgoletni bolnik s sladkorno boleznijo, ki ima, še posebej ponoči, neznosne, pekoče bolečine v obeh golenih. Pogosto vso noč presedi, saj mu le tako malo odleže. Občasno jemlje tablete proti bolečinam. Predpisali so mu tablete Lyrica, ki jih ni prenašal. Neurontin mu ni pomagal, zato je po dveh dneh zdravljenje opustil. Jemlje zdravila proti visokemu krvnemu tlaku in povišanim maščobam. Ugotovili so mu tudi obrabo na obeh kolenih. Ima dolgoletne težave s hrbtenico. Zanima ga, ali so bolečine lahko tudi zaradi tega. Pregled ožilja nog je bil normalen.

Vprašanje bolečin je pri ljudeh, ki imajo več kroničnih bolezni, zelo pogosto. Pri bralčevih opisanih znakih je prva misel okvara živcev zaradi sladkorne bolezni. Glede na predpisana zdravila sklepam, da je tako razmišljal tudi njegov osebni zdravnik. Omenjeni zdravili sta lahko izbor zdravljenja za tako vrsto bolečin, žal pa imata – tako kot vsa druga – stranske učinke. Nikakor pa jih ne moremo označiti kot neučinkovita po dveh dneh jemanja. Zdravljenje zahteva redno jemanje in postopno višanje odmerka, dokler oseba ne čuti izboljšanja. Pri posameznikih je odmerek različen. Obstajajo še nekatera druga zdravila, ki jih običajno uporabljamo pri zdravljenju epilepsije ali depresije, zato bolniki pogosto rečejo, da jih ne bodo jemali, ker teh bolezni nimajo.

Odgovor na bralčeve težave pa le ni tako preprost. Če govorimo o okvari živcev, se moramo vedno vprašati, zakaj. Ali samo v sklopu sladkorne bolezni ali gre za ledvično odpoved, je vzrok morda jemanje zdravil za znižanje holesterola ali je nekaj povsem drugega? S pregledom krvi lahko nekatere dileme izključimo. Pri bralcu me je zmotil podatek, da je pri sedenju težav manj. Tudi pri pomembnih okvarah ožilja nog je to eden izmed značilnih znakov, kar je upoštevala tudi osebna zdravnica in ga poslala na pregled. Sami se lahko o prekrvitvi nog v grobem prepričamo tako, da poskušamo otipati utrip žile na nartu.

Odgovor še nekoliko zaplete dejstvo, da ima dokazane spremembe hrbtenice in obeh kolen. Res pa je, da se pri obrabi kolen pojavlja več težav pri hoji ali aktivnosti. Draženje živca ob spremembah hrbtenice lahko daje podobne bolečine tudi ponoči, vendar običajno niso simetrične in prisotne samo na goleni. Glede na vse povedano menim, da je pri bralcu vzrok bolečin predvsem diabetična polinevropatija. Za zdravljenje sta ključni optimalna urejenost krvnega sladkorja in telesna dejavnost (hoja, vaje ipd.), kolikor dopušča zdravje. Na bolečino ugodno vpliva tudi TENS – površinsko električno draženje živcev. Če ima možnost, bi bilo smiselno s terapijo najprej poskusiti pri fizioterapevtu v zdravstvenem domu. Tudi vsi načini zdravljenja z zdravili še niso izčrpani.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 5. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media