NA KNJIŽNI POLICI

Prosti čas | dec. '16

Marie Gendron: Skrivnost, imenovana Alzheimer

 Založba Chiara, 27,80 evra

Zdravnica, ki se že dolgo ukvarja z oskrbo oseb z Alzheimerjevo boleznijo, piše iz izkušenj, ki jih je pridobila pri druženju z njimi in svojo mamo, in se je marsikaj naučila. Predstavi bolezen z najbolj krutimi posledicami, doživljanje svojcev, oskrbovalcev in tudi bolnikov, ki včasih »postanejo skenerji duše in toplomeri svojega človeškega okolja«.

V drugem delu odgovarja na vprašanja, ki se porajajo marsikomu med nami, in obenem navaja, da bolezen še vedno ostaja v marsičem nerazumljiva.

Bea Johnson: Dom brez odpadkov

Tehniška založba Slovenije, 24,99 evra

Avtorica, Kanadčanka, ki živi v ZDA, je na povabilo Društva Ekologi brez meja knjigo predstavila v Sloveniji in razložila, kako je njihova štiričlanska družina v dveh letih popolnoma spremenila način življenja. Ugotavlja, da »dom brez odpadkov človeka ne prikrajša za življenjske užitke, pač pa je z manj stvarmi bolj svobodna, ima več časa in denarja«. Na podlagi izkušenj bralcem svetuje, kako se z malimi koraki znebimo nepotrebnih stvari doma in zunaj svojega doma. Začnemo preprosto: z razmislekom o tem, kaj res potrebujemo, kaj lahko popravimo in znova uporabimo, česar ne potrebujemo, pa prodamo ali zamenjamo.

Gregor Antoličič (ur): Franc Jožef

Cankarjeva založba, 29,95 evra

Novembra je minilo sto let od smrti slavnega avstrijskega cesarja in ogrskega kralja Franca Jožefa I. Habsburško-Lotarinškega. Prestol je prevzel po revoluciji leta 1848, ko je imel komaj 18 let, in vladal do svojega 86. leta. Za svoje vladarsko geslo si je izbral znamenit izrek Viribus Unitis (S skupnimi močmi). Preživel je številne politične preobrate, vojne in osebne tragedije, med njimi smrti dveh otrok in žene Sisi. Deset slovenskih zgodovinark in zgodovinarjev opisuje osebno in politično življenje velikega vladarja s posebnim poudarkom na njegovem odnosu do Slovencev.

Nataša Gliha: Zeleno in varčno

Mladinska knjiga Založba, 22,95 evra

Brez kemije tako rekoč ne moremo več. Ne pri pranju perila, čiščenju stanovanja pa tudi pri lepotičenju in pripravi hrane ne. Povezava med pretirano uporabo kemikalij in poslabšanjem zdravja zagotovo obstaja, zato je avtorica poiskala in preizkusila nasvete naših babic za čiščenje doma, nego perila, oblačil in obutve ter odstranjevanje madežev z domačimi sredstvi. Dodala je še navodila za izdelavo detergentov in izdelkov za nego, ki ne škodujejo okolju in zdravju, hkrati pa so prijazni do družinskega proračuna.

Ivanka Mestnik: Beli čeveljčki

Založba Snovanja, 20 evrov

Upokojena učiteljica je izdala več kot dvajset otroških in mladinskih zgodb ter romanov za odrasle. V zadnjem, za katerega pravi, da je roman za vse generacije, je pravzaprav povzela resnično zgodbo kolegice s Primorskega, prav tako učiteljice, s katero jo je povezala podobna življenjska usoda.

Bralca popelje v čas po drugi svetovni vojni in k deklici, ki ji kmalu po rojstvu umre mama, oče se v silni žalosti zanjo ne zmeni, zato odrašča pri starih starših. Po očetu hrepeni vse življenje, a poguma ji ne manjka, zato kljub vsem težavam in pomanjkanju doseže svoj cilj …

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media