Preuredimo kuhinjo

Prosti čas | jan. '17

Ali je taka kuhinja za starejše še primerna?

Menjava kuhinje predstavlja velik strošek in predvsem zahteven organizacijski poseg. Naše kuhinje so v povprečju stare okrog dvajset let, lahko pa tudi več desetletij. V mnogih stanovanjih ostane kuhinja nespremenjena praktično vse življenje. Sicer zamenjamo dotrajano belo tehniko, pipe, za menjavo kuhinjskega pohištva pa se redkeje odločimo. Morda ne pomislimo, da lahko kuhinjo generalno obnovimo, pri tem pa nam ni treba menjati prav vsega.

Namesto da bi zamenjali vse kuhinjske elemente in ob tem izvedli tudi razne funkcionalne prilagoditve in reorganizacijo dela v prostoru, pohištvo le obnovimo. Zamenjamo le dotrajane dele omaric in si morda kuhinjo tako tudi polepšamo. Lahko spremenimo videz stenske obloge v nizu, barvo in slog vrat omaric, oplesk prostora in razsvetljavo. S spremenjeno razsvetljavo je mogoče storiti veliko, s tem pa nimamo veliko stroškov.

Malo drugače zasnovana bivalna kuhinja z omaricami, ki niso previsoke (nemške kuhinje Etis).

Naj naštejemo nekaj mogočih prilagoditev pri prenovi kuhinje: korpusi omar seveda ostanejo, če so celi in jih ni uničila vlaga, zamenjate lahko le okovje in vrata omaric ter sprednje stranice predalov. Predale je pametno zamenjati v celoti, kar vam bo najbrž predlagal tudi mizar. Škatle predalov so namreč na voljo že obdelane in pripravljene za določeno vrsto drsnega mehanizma. Tako da za sorazmerno ceno dobite popolnoma nov predal, ki se lahko odpira in zapira, pa še novo sprednjo stranico, ki jo izberete skladno z drugim pohištvom. Zatem zamenjate še okrasno letev podstavka omaric. Če se namesto štedilnika odločite za ločeno kuhalno ploščo in pečico, zamenjate delovno površino oziroma pult z novim v enem kosu in namestite ohišje omarice, v katero gre pečica. Pri tem pa ne pozabite, da so s premikanjem povezane tudi predelave pohištva in verjetno električne napeljave za vtičnico. Kuhinjsko napo, ki je zelo obremenjen del kuhinje, zamenjajte z novo. 

Kuhinjo lahko popestrite z različnimi barvami vrat omaric.

Vse, kar slabo gibna oseba potrebuje, naj bo v omarah pod pultom, vendar ne čisto pri tleh, in v visečih omaricah na prvi polici. Najprimernejši so globlji predali ali izvlečne police, kjer se ni treba sklanjati ali počepniti. V spodnje omarice tako namesto nepraktičnih polic namestite izvlečne police. Seveda so za posodo najbolj praktični izvlečni predali, kar je mogoče narediti tako, da v spodnji širši omarici namesto polic in vrat mizar namesti vodila za dva predala.

Sočasno lahko zamenjate dotrajane kuhinjske aparate, korito, pipo in takrat tudi cevi pod koritom. Pri taki obnovi lahko vidite, kje je morda zamakala voda, in omarico zamenjate z novo. Korpusi omaric, ki so tovarniško izdelane, so namreč običajno standardnih mer, in nič ne de, če vstavimo ohišje omarice, ki ni iz istega programa.

Poskrbimo za varnost

Kuhinje, prilagojene invalidom, so zelo premišljen sistem, kjer se točno ve, kakšne so dimenzijske omejitve, na kaj paziti in kako prostor organizirati. Sprememba iz običajne kuhinje v tako pa je vsekakor povezana z večjimi stroški. Ena večjih težav običajne kuhinje s spodnjimi in zgornjimi omaricami je, da pod pult ne moremo zapeljati vozička, da so pult in stenske omarice previsoko tako za osebo na vozičku kot za oslabelo osebo, ki pri hoji uporablja palico, hojco ali se naslanja na pult. Plezanje na stol ali lestev je prenevarno. A v kuhinji lahko pretijo še druge nevarnosti. Nevarno je upravljanje plinskega štedilnika, enako tudi kurjenje štedilnika na drva. Če je le mogoče, to opustite. Bolje je, da plinski štedilnik zamenjate z električno kuhalno ploščo, ki ima vdelan zvočni signal, če ostane vključena. Ko imate v domači oskrbi dementno osebo, pa je varnejša indukcijska plošča, ki ne more ostati vključena brez primerne posode na njej. V kuhinji starejša oseba za pripravo hrane potrebuje tudi stol. Naj bo stabilen in nastavljiv po višini. Stoli na kolesih ali sklopni stoli so nevarni. 

Sodobno oblikovana kuhinja gladkih površin in živahnih barv. Gladke površine očistite mnogo lažje kot množico ugreznjenih robov. Slabovidni osebi privoščite svetlo kuhinjo, kjer so med posameznimi površinami in spremembami nivojev jasno vidni kontrasti, ki jih dosežete s spremembami barv ali robnimi poudarki. To so lahko tudi nalepke, ki jih uporabite tudi za osebo, ki ima težave s pomnjenjem. 

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media