Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | jan. '17

POGOJI ZA STAROSTNO POKOJNINO

Bralka A. L. iz Logatca navaja, da je rojena 11. 4. 1956, nezaposlena in ima skupne pokojninske dobe 32 let in 1 mesec. Za znižanje starosti pa bi lahko uveljavila vzgojo in skrb za dva otroka, zaposlitev pred 18. letom ter 18 mesecev beneficirane dobe, saj je šest let delala na delovnem mestu, na katerem se je štela zavarovalna doba s povečanjem. Mnenja je, da z upoštevanjem navedenih znižanj že izpolnjuje pogoje za starostno pokojnino.

Zakon le še do konca leta 2019 omogoča zavarovankam, ki ne bodo dopolnile 40 let pokojninske dobe brez dokupa oziroma v prihodnjem letu 39 let in 8 mesecev pokojninske dobe brez dokupa, da lahko uveljavijo starostno pokojnino, če imajo dopolnjenih najmanj 20 let pokojninske dobe, in to pri nižji starosti od 65 let. Starost za to starostno pokojnino se postopoma povečuje po 6 mesecev na leto, leta 2017 znaša že 63 let in 6 mesecev, leta 2018 64 let in leta 2019 64 let in 6 mesecev. Z iztekom prehodnega obdobja, torej od leta 2020 naprej, ne bo več mogoče uveljavljati starostne pokojnine z najmanj 20 leti pokojninske dobe, ampak bo morala imeti zavarovanka za pridobitev pravice do starostne pokojnine ob izpolnjenem pogoju starosti najmanj 40 let pokojninske dobe brez dokupa oziroma najmanj 15 let zavarovalne dobe in starost 65 let.

Zakon omogoča tudi znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine zaradi uveljavljanja določenih osebnih okoliščin, kot sta skrb za otroka ter vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti, pri moškem pa tudi zaradi služenja obveznega vojaškega roka, vendar to ne velja za uveljavitev pravice do starostne pokojnine z najmanj 20 leti pokojninske dobe. V njenem primeru se lahko zahtevana starost za starostno pokojnino zniža le zaradi štetja zavarovalne dobe s povečanjem, in sicer se starost zniža za toliko mesecev, kolikor mesecev zavarovalne dobe je pridobljenih na račun štetja te zavarovalne dobe.

Bralka, ki ima zavarovalno dobo s povečanjem po stopnji 12 mesecev za 15 mesecev v skupnem trajanju 18 mesecev, bo pogoje za starostno pokojnino izpolnila že dne 11. 10. 2018. Starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine z najmanj 20 leti pokojninske dobe bo v letu 2018 znašala 64 let, ki se ji bo z upoštevanjem zavarovalne dobe s povečanjem 1 leto in 6 mesecev zavarovalne dobe znižala na starost 62 let in 6 mesecev.

 

IZRAČUN POGOJEV ZA STAROSTNO POKOJNINO

Bralca L. M. iz Ljubljane zanima, zakaj se izračun datuma izpolnitve pogojev za starostno pokojnino, ki ga je zahteval delodajalec, razlikuje od njegovega izračuna datuma izpolnitve pogojev za starostno pokojnino. Izračun datuma izpolnitve pogojev za starostno pokojnino je namreč zahteval tudi sam in ga je prejel le en mesec kasneje kot delodajalec. Iz prvega izračuna izhaja, da bo izpolnil pogoje za starostno pokojnino z dopolnitvijo starosti 60 let in 40 let in 3 mesece pokojninske dobe brez dokupa, po drugem izračunu pa z znižanjem starosti zaradi vojaškega roka tri mesece prej, torej pri starosti 59 let in 9 mesecev in s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa.

Zakon o delovnih razmerjih v 1. odstavku 114. člena določa, da delodajalec ne sme delavcu, ki je dopolnil starost 58 let, ali delavcu, ki mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe, brez njegovega pisnega soglasja odpovedati pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Zavarovanec, ki mu manjka do pet let pokojninske dobe, mora v petih letih izpolniti tudi pogoj zahtevane starosti za starostno pokojnino. Delodajalec lahko za morebitno odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu zaradi poslovnega razloga pridobi podatke iz zbirk zavoda.

Za izračun pogojev za starostno pokojnino na zahtevo delodajalca zavod ne sme upoštevati mogočih znižanj starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, kot so skrb za otroka, služenje obveznega vojaškega roka in vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti, ker so le-ta pogojena z zavarovančevo osebno odločitvijo. Bralec, ki pa je izrecno v zahtevi za izračun datuma izpolnitve pogojev za starostno pokojnino navedel, da naj se za znižanje starostne meje upošteva služenje obveznega vojaškega roka, mu je zavod lahko izračunal pogoje za starostno pokojnino pred dopolnjenim 60. letom starosti ob izpolnjenem pogoju 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 12. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media