Na vprašanje s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | apr. '17

VAROVANJE POKLICNE SKRIVNOSTI

Bralkinega moža, ki prihaja iz manjšega kraja, je pred kratkim zadela kap, kar naj bi bilo povezano tudi s prekomernim pitjem alkohola. Skrbi jo za moževo zdravje, poleg tega pa ji ni vseeno, če bi se v vasi razvedelo, da je bil mož alkoholik. Zanima jo, ali imajo zdravniki dolžnost, da molčijo o zdravstvenem stanju svojih pacientov.

Vsi zdravstveni delavci ter tudi osebe, ki so jim zaradi narave njihovega dela podatki o pacientovem zdravstvenem stanju dosegljivi, so dolžni kot poklicno skrivnost varovati vse, kar pri opravljanju svojega poklica ali dela izvedo o pacientu, zlasti pa informacije o njegovem zdravstvenem stanju kot tudi njegovih osebnih, družinskih in socialnih razmerah ter informacije v zvezi z ugotavljanjem, zdravljenjem in spremljanjem bolezni.

Dolžnosti varovanja informacij o zdravstvenem stanju bralkinega moža bi lahko zdravnika razrešil le mož oziroma oseba, ki je imela pravico do privolitve v medicinski poseg oziroma zdravstveno oskrbo, če morda ne bi bil sposoben odločanja o sebi, vendar samo glede informacij o zdravstvenem stanju, ki so vezane na medicinski poseg oziroma zdravstveno oskrbo, v katero je ta privolila.

V določenih primerih bi lahko zdravnika razrešilo dolžnosti varovanja zaupnih informacij o zdravstvenem stanju vašega moža tudi sodišče, in sicer če bi bilo to nujno potrebno za varovanje življenja ali preprečitev hudega poslabšanja zdravja drugih oseb. 

Ker domnevam, da primeri, ki sem jih opisal, za bralko niso relevantni, menim, da je lahko glede možnosti »curljanja« zaupnih informacij glede zdravja ter osebnih, družinskih in socialnih razmerij moža povsem mirna, saj zdravniki dobro poznajo svojo obveznost varovanja poklicne skrivnosti, ne glede na to, ali delujejo v večjem ali manjšem kraju.

Vsi izvajalci zdravstvenih storitev morajo za vsak ugotovljen ali sporočen primer nedovoljenega sporočanja ali druge nedovoljene obdelave osebnih podatkov o pacientu, in to ne glede na pacientovo voljo, posebej raziskati in ugotoviti morebitno odgovornost zdravstvenih delavcev ali drugih oseb ter primer pisno dokumentirati. O tem morajo obvestiti pacienta, pristojnega zastopnika pacientovih pravic in informacijskega pooblaščenca.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media