Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | apr. '17

BOLEČINA V MEČIH

58-letni bralec ima pri hoji bolečine v mečih desne noge, ki se širi proti stegnu in postane tako močna, da se mora ustaviti. Po nekaj minutah počitka bolečina preneha. Že pred leti so mu odkrili zožitev hrbteničnega kanala. Pogosto ga boli križ. Temu pripisuje tudi težave z nogo. Še vedno občasno opravlja zidarska dela in pokadi 20 cigaret dnevno. Bolečina je postala moteča pri vsakdanjem življenju, zato sprašuje, kako naprej.

 Vprašanje, ki ga je postavil bralec, je pogosto. Poznam kar nekaj ljudi po amputaciji noge, ki so bili prepričani, da je za vse kriva hrbtenica, in so prepozno ugotovili, da je vzrok slaba prekrvitev. 

Tako pri zožitvi hrbteničnega kanala kot pri okvari arterij na nogah nastopi bolečina pri hoji, ki jo imenujemo klavdikacijska bolečina, povzroči pa jo pritisk na živce, žilno pa nezadostna prekrvitev mišic zaradi zoženih ali zamašenih žil. Bolečini sta podobni, vendar imata nekatere značilnosti, po katerih ju lahko ločimo. Bolečina, ki je povezana s hrbtenico, se pojavi pri vzravnanem položaju ali pri hoji navzdol. Običajno se začne na ledvenem delu in se širi proti stegnu in mečem. Je pekoča ali v obliki krčev in jo spremljata mravljinčenje in nemoč v mišicah. Prenehanje hoje in vzravnan, stoječi položaj je ne umiri. Pri ležanju, sedenju ali sklanjanju naprej popusti po daljšem času (20 do 30 minut).

Bolečina pri okvari arterij se začne v mečih in se širi navzgor. Nastopi pri približno enaki razdalji hoje po ravnem ali v hrib in preneha v nekaj minutah postanka. Pri ponovni hoji se pojavi na enaki razdalji. Lahko jo spremljata mravljinčenje ter občutek mraza in gluhih prstov ali stopala.

Pri obeh boleznih se težave pojavijo postopno in v zrelejšem življenjskem obdobju, lahko hkrati, zato se znaki pogosto prekrivajo. Osnovna preiskava, ki z veliko verjetnostjo izključi žilni vzrok, je zelo preprosta. Na zgornjem delu narta je približno na sredini arterija, ki je zelo lahko dostopna za tipanje. Ob dobro tipnem utripu lahko z veliko verjetnostjo sami izključimo žilni vzrok. Če ne, je treba obiskati zdravnika.

Pri bralcu je velika verjetnost, da so težave v zvezi z ožiljem, posebno še ob dejstvu, da je dolgoletni kadilec, zato svetujem, da čim prej obišče svojega zdravnika. 

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 10. aprila, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media